Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogłoszenie:Kolumny, których kupować nie warto -doświadczenia

mockba 11 Mar 2007 22:11 6077 49
    mockba
    Level 15  
    Witam
    Postanowiłem założyć taki temat gdzy jest sporo pytań w stylu "czy warto kupić takie glosniki" (najcześciej z allegro). Po zakupie okazuje sie ze to chlam nic niewarty. Prosze sie wpisywac w ramach przestrogi dla innych.
    Najlepiej: marka + model + dlaczego ....
    flashrider1989
    Level 17  
    Wszystko na allegro gdzie pisze mega bass 1000W pmpo :P . A dlatego ze to jest chiński chłam składany przez żółte małe rączki , parametry wzięte z dalekiego kosmosu (głośniki o takich parametrach powinny być 10-20 razy droższe).
    kivlov
    Level 26  
    hehe ale tego naprawde bardoz duzo! ja osttanio przestałem interesowac sie wattami tylko patrez na marke model i mniejwiecej wiem co to jest:) nie ma to jak na allegro widze mega bassy za 150zł a jak patrze a ogłoszenie głosnika za 2500zł to nic nie wpsomni o mega bassie:)
    mirro1234
    Level 23  
    Wszystko z tym "diabłem" na kopółce przeciwpyłowej to chłam i badziewie.
    Najlepiej kupić głośnik rzetelnej firmy. Innego wyjścia nie ma.
    "Wszystko chińskie szybko się kończy"
    flashrider1989
    Level 17  
    Najprościej nie kupować nic za polską wschodnią granicą ;)
    shamanix
    Level 18  
    Nie raz są np. kolumny domowe, co juz dziwne - audioMega lub podobne jakies badziewia gdzie jest podana moc np. 300w znamionowej i pasmo przenoszeniia jak w swiatowej polce kolumn;) cena natomiast smieszna, jakies drobniaki... no i te "mega basy". Stx-a nie polecam rowniez nikomu, no chyba ze ma jakis garaz albo mala salke gdziesie chce wyszumiec tanim kosztem, ale do domowego sluchania na poziomie, to odpada... jezeli chodzi o allegro to w nic tam nie wierze... zwlaszcza kolumny wziete z kosmosu albo super glosniki za super pieniadze, podrobki Tonsila i wiele innych. Pozdrawiam.
    Arkadyo
    Level 31  
    shamanix wrote:
    ...Stx-a nie polecam rowniez nikomu, no chyba ze ma jakis garaz albo mala salke gdziesie chce wyszumiec tanim kosztem, ale do domowego sluchania na poziomie, to odpada...

Nie generalizuj bo nie masz racji, wszystko zależy którego stxa, np. gdn 18-120-6 to zupełnie fajny budżetowy przetwornik, natomiast dla stx gdn 15-100-8ax nie znajdziesz konkurencji wśród tonsila i tesli zresztą w jego cenie w ogóle nie znajdziesz konkurencji. To już przetworniczek który gra naprawdę ładnie.
    shamanix
    Level 18  
    Arkadyo mi chodzi o cale gotowe kolumny stxa, a nie same glosniki... Nie mow ze nie znajde wsrod Tonsila, bo smiac mi sie chce! "w tej cenie"... z tym sie akurat zgadzam;) Pozdro.

Dodano po 3 [minuty]:

temat byl o kolumnach, a nie jakis poszczegolnych glosnikach... Nie wiem jak grają te ktore wymieniles, ale slyszalem kilka kolumn roznych stxa, Tonsila jeszcze wiecej i sam mialem. Jak dla mnie tanie plastikowo gumowe glosniki mu nie dorównuja...
    Arkadyo
    Level 31  
    Jak nie słyszałeś to po co ta dyskusja?
    Jake1
    Level 18  
    Panowie, nie chce sie wtracac ale robicie Off-Topic, jest mnóstwo tematów na Elektrodzie o wyższosci jednych przetworników nad drugim, przypomina mi to dyskusje między miłośnikami linuxa a windowsa :P Z tym że w tym wypadku Tonsil miażdżąco powala STX Apierda i inne gumowo-plastikowe wyroby jak to shamanix powiedział 2 posty wyżej. Każdy może mieć własny gust, osobiście uważam że Aphard nadaje sie jedynie do idiotycznego "łupania".
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    flashrider1989 wrote:
    Wszystko na allegro gdzie pisze mega bas 1000W pmpo :P . A dlatego ze to jest chiński chłam składany przez żółte małe rączki

mirro1234 wrote:

"Wszystko chińskie szybko się kończy"

flashrider1989 wrote:
    Najprościej nie kupować nic za polską wschodnią granicą ;)

1. Warto zapoznać sie z chińskimi produkami, a nie chińskimi bublami. Szkoda, że tak uogulniacie. W ten sposób tworzą się mity i podania ludowe. Czasem z niewiedzy, czasem z ignorancji. Wielka szkoda. Zapoznajcie się Panowie z takimi firmami jak XINDAK, VINCENT, JOLIDA itd. itp. Czas się otrząsnąc z letargu i "oglądnąć" coś po za ALTUSAMI i DIORĄ. A tak. To Polskie technologie są mocno przestażałe (ogulno dostępne na rynku audio - raczej w większości wturnym)
    2. Warto popatrzeć na mapę świata. Na wschodzie leżą: Korea (nie tylko północna) i Japonia. Nie muszę chyba mówić jakie produkty są tam robione. Zresztą po II wojnie światowej Japonia było synonimem chłamu, a teraz..... :D
    Anonymous
    Anonymous  
    przemo-lukas
    elektrit wrote:
    Dodaj jeszcze m.innymi Koda.

w zupełności się z Tobą zgadzam. Przyczym nie wymieniłem budrzetowej KODY, aby pokazać większy kontrast, pomiędzy naszymi rodzimymi produktami, a producentami hi-endowych klocków, konkurującymi z światową czołówką (w danym segmencie cenowym). Podpowiem tylko, że najtańsze "klocki" stereo (cd i integra) XINDAK'a to koszt powyżej 3kzł, a brzmienie jest warte tych pieniążków. Można porównywać z Cambridge Audio AZUR 640 A i C.
    http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID=99&Title=Najlepszy%20na%20świecie%20budżetowy%20odtwarzacz%20CD,%20Azur%20640C%20jest%20teraz%20jeszcze%20lepszy!
    http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID...Title=Wzmacniacz%20Azur%20640A%20(wersja%202)
    VS
    http://www.polpak.com.pl/pl/index.php?katg=10&kat=117&prod=922#x
    http://www.polpak.com.pl/pl/index.php?katg=10&kat=121&prod=923#x

Zaraz, przeciwnicy zagrzmią huralnie, że temat dotyczy kolumn głośnikowych. Ale warto zastanowić się nad tym co napisałem. I zapoznać się z czymś nowym.
    Tomo66
    Level 15  
    dlatego ze to jest chiński chłam składany przez żółte małe rączki , flashrider1989

Dodano po 9 [minuty]:

dlatego ze to jest chiński chłam składany przez żółte małe rączki ,
    jak wiemy wiekszość rzeczy dobrych firm jest robionych w chinach poczytajcie sobie tam gdzie pisze[made in] nie zgadzam się z tym że te małe rączki nic dobrego nie zrobią [nawet to powiedzenie rasizmem pachnie]
    jest coraz więcej dobrych firm z chin
    popatrzyłem sobie co mam z chin i
    cały komputer z peryferiami
    zestaw kd koda pioneer
    telewizor plazmowy lg
    wieże thomson
    podaje tu oczywiście miejsce produkcji
    póki co nie narzekam na te produkty dobra jakość wykonania
    a i jeszcze jedno jak sie popatrzy na te niby firmowe kd w wielkości małych kwadratów to nawet te audiomega są lepsze

a tak co do tematu to nigdy bym nie kupił voicekraftów
    pytonbiala
    Level 11  
    kiedys kupiłem kolumny voice krafta w sklepie rtv za 1200 zł komplet z głośnikiem centralnym i seraund. Okazał się to najgorszy zakup w moim dotychczasowym życiu. 4 razy w naprawie były, a pozaty każdy głośnik gra inaczej
    SzokalML
    Level 36  
    AudioMega, Omnitronic, Lexton, Mc Crypt, Raveland, Hollywood, Dibelsi, 555,666,777,888,999 itp.

Ponadto prawie wszystko na czym pisze "Zamiennik tonsil". I wszystko z parametrami "lepszymi" od porównywalnych produktów markowych.
    Czasem wystarczy rzut oka na kolumnę by wiedzieć że "TO MUSI BYĆ CHŁAM" - np. sub na szerokopasmówce, "estradówka" na kaloszu, kilka różnych piezaków w 1 kolumnie itp.

Zasady kupowania które należy też stosować w przypadku innych przedmiotów - nie należy liczyć, że "super okazję" można złapać z wyróżnionej aukcji gdzie mamy opcję "kup teraz" i kilkadziesiąt dostępnych przedmiotów. Tym bardziej że ta "super okazja" jest stale :)
    Każdy kto sprzedawał na allegro wie jakie są opłaty za wystawianie masowe przedmiotów i wyróżnienia. Produkt zakupiony jest więc adekwatny do kupionej ceny, albo nie jest jej warty.

Prawdziwe okazje zdarzają się w aukcjach przedmiotów używanych, sprzedawanych przez osoby ze stosunkowo niewielką ilością transakcji.

----

Nie wiem czemu ktoś tutaj wpisał STX-a. Moim zdaniem jest to normalna "budżetowa" firma, podająca rzetelnie informacje dotyczących swoich głośników.
    Anonymous
    Anonymous  
    greg0rek
    Level 13  
    barthezz no coż widać jesteś zbyt uczciwy w robieniu opisu :) odradzam chińszczyzne i niestety 60% regenerowanych tonsilów z allegro. Wystarczy spojrzeć jak zostały zregenerowane. ps. co do suba na szerokopasmówce... nie jestem znawcą ale wiem napewno bo czytałem którymś numerze Audio że są firmy które robią takie suby i grabią za nie ogromne pieniądze (chodzi mi tu o wyroby bardzo dobrej jakości) niestety raczej w promocyjnej cenie nie znajdzie się ich :)
    SzokalML
    Level 36  
    Quote:
    bo czytałem którymś numerze Audio że są firmy które robią takie suby i grabią za nie ogromne pieniądze (chodzi mi tu o wyroby bardzo dobrej jakości) niestety raczej w promocyjnej cenie nie znajdzie się ich

Jako sub rozumiem coś grającego tylko niskim basem, więc niezależnie od wydanych pieniędzy nie ma to sensu ...

Może chodzi ci o coś w stylu acuhorna? ale to raczej nie sub...

Quote:
    Tylko szkoda ze Ci ktorzy sprzedaja normalne produkty np. Ja, w tym zlodziejskim serwisie rzadko uzyskuja satysfakcjonujaca cene.

Pewnie dlatego że żeby znaleźć coś normalnego na allegro trzeba przekopać się przez całą górę super okazji i łatwo przeoczyć.
    magharry
    Level 11  
    Firmy których kolumn nie warto kupować według mnie:
    - KBR-X
    - Tawo (słyszałem pozytywne opinie, ale model który ja słyszałem wart był conajwyżej swojej niskiej ceny)
    - AudioMega
    - Voice Kraft
    I inne tanie firmy które swój chłamowaty sprzęt sprzedają tylko na allegro bo tylko tam ktoś może to kupić.
    Generalnie bolączką allegro jest tak jak ktoś tutaj pisał przekopywanie sie przez setki chłamu żeby zobaczyć w końcu aukcje kolumn normalnych renomowanych marek, sprawdzone modele a nie jakieś wynalazki.
    przemo-lukas
    Opnia sbiektywna:
    Do domu nie warto kupować ALTUS'ów, "efekciarski" bas(?) a później kompletna kiszka. W zadymionym barze, po kilku browarach mogą się podobać. :smoke:
    Jake1
    Level 18  
    Tu sie nie zgodze, owszem altusy maja ostre brzmienie, ale to wina tubek zamiast kopulek, a bas jest niezly, kolumny sa wysoko strojone.
    Vitu
    Level 20  
    przemo-lukas wrote:
    Opnia sbiektywna:
    Do domu nie warto kupować ALTUS'ów, "efekciarski" bas(?) a później kompletna kiszka. W zadymionym barze, po kilku browarach mogą się podobać. :smoke:

Offtopic.

w 50 % z tym sie zgadzam , mam altus 200 juz ponad rok i zauwazylem ze altusy graja jak estradowki przy wiekszych mocach . Kiedy wlacze moj wzmak na ok30-35 % altusy graja bardzo ladnie bass jest mocny i nie dudniacy srednie tony ladnie sie wlanczaja i tubowy tak nie piszczy . Przy wiekszej mocy bass zaczyna dudnic a tubowy calkowicie zaglusza sredni ton.
    Tak to wyglada wedlug mnie na moim sprzecie.

Ale nie mozna powiedziec ze Altus nie nadaje sie do domu.

A co do chłamu z allegro :

Voice Kraft
    Hanssen (666,777,888,999,HH)
    Alphard
    RaveLand
    Audio Mega
    KBR-X
    Extreme
    "Super zamiennik Tonsil, MEGA BASS 500 W"

tyle odemnie.

EDIT :

http://www.crystalsound.pl/ a to nie KBRX ? :DDD tylko pod nowa nazwa
    mockba
    Level 15  
    Widze ze temat cieszy sie sporym zainteresowaniem... Wiadomo dziadostwa niebrakuje szczegolnie na allegro :)... Mam nadzieje ze to bedzie przestroga dla innych !!! Nowych przyszłych nabywcow super kolumn.

Dodano po 8 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic716765.html
    kolejne cudo akustyki Audion ...cos tam :)
    wiecej w poscie powyżej ...
    pozdrawiam
    the-lukas
    Level 17  
    z tego co wiem to firm o nazwie Audion jest kilka
    miałem kiedys decka firmy Audion i grał bardzo dobrze.
    istnieje firma brytyjska audion ktora produkuje high-endowe wzmacniacze lampowe, no i istnieje tez ta firma audion ktora produkuje tandetny sprzet car audio
    SzokalML
    Level 36  
    Quote:
    http://www.crystalsound.pl/ a to nie KBRX ? :DDD tylko pod nowa nazwa

"kopółki, obódowy" no nie ma co - prawdziwie profesjonalna firma, skoro powierzają dyslektykowi stworzenie strony. W opisach niezła ściema...

A same kolumny to krańcowe bezguście i paskudztwo :| jak można sobie postawić w domu coś takiego...
    Tremolo
    Level 43  
    Nie ma się co wczytywać w marki i opisy sprzętu z allegro. Jeden przedmiot może mieć kilka marek, bo to sa po prostu nalepki dawane w Chinach (tańsze) lub w Polsce (droższe). MP3 player z Biedronki jest bardzo podobny do takiego powiedzmy z Reala. Prosto sobie można zamówic w Chinach, zeby zrobic głosniki za 40 zeta i nazwac je powiedmzy 3molo. I sprzedawać po 89. Czysty zysk (40 zeta wraz z transportem do Europy)
    dybas
    Level 38  
    Głośniki głośnikami, ale w zestawie mamy jeszcze obudowę. I tu też "księgo-
    wy" może się wykazać. Udało mi się podpatrzeć, z czego jest zrobiona
    obudowa słynnego "Voice Krafta":pilśnia, albo rzadki MDF.Grubość ok.12mm.
    PZ IX
    Level 34  
    przemo-lukas wrote:

Do domu nie warto kupować ALTUS'ów, "efekciarski" bas(?) a później kompletna kiszka. W zadymionym barze, po kilku browarach mogą się podobać.

To opinia tylko Twoja i wybrednych melomanów. Ja uważam, że jeśli ktoś kupuje sprzęt i bierze pod uwagę Altusy, to niech wpierw je dokładnie odsłucha. Jak na moje ucho, to te staruszki grają jak demoludowa estrada, czyli to co lubię. :)