Dzięki za podpowiedź, ale niestety nie o to chodzi. Opisany pod linkiem sposób znam, bo jakiś czas użytkowałem kamerkę DV Sony z wyjściem cyfrowym i mam to przećwiczone. Sęk w tym, że podany przeze mnie model takiego wyjścia nie ma. Pod linkiem, który podałeś jest model JVC GR-DVX407, czyli nie dokładnie ten o który mnie chodzi. Szukam tego złącza DV i nie mogę się doszukać. Znalazłem natomiast:
http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/2/13649.html i jeszcze parę innych podobnych. Niestety chyba klops.
Teraz pytanie (jeśli faktycznie nie ma DV). Co kupić? Czy taki tuner np. :
Moderated By oldboy:
Zapraszam do działu: "Co kupić Gdzie kupić"
Który z tych tunerów jest odpowiedni? Jaka będzie jakość zgrywanego materiału?
Pozdrawiam Remeknapr
PS Producent i sprzedawcy twierdzą, że opisana kamera posiada możliwość współpracy z komputerem. Niestety nie mówią już czego faktycznie ta możliwość dotyczy. Otóż w kamerce jest złącze JLIP, które służy do sterowania kamerą z PC, ale nie umożliwia zrzutu nagranego materiału. To możliwe jest wyłącznie przez złącze AV. Niestety dałem się "naciąć". Dlatego właśnie moje pytanie do znawców tematu. Jaki sposób będzie w tym przypadku optymalny?
Osobiście nie polecałbym zakupu żadnej karty telewizyjnej (miałem KWorlda i WinFast 2000XP Expert... obie się nie sprawdziły i zwróciłem je sprzedawcy) w celu zrzucania materiału z kamery... tutaj sprawa jest trochę skomplikowana, bo większość (nie mówię że wszystkie) karty zarówno graficzne vivo jak i telewizyjne mają metodę kompresji programową, czyli jest Ci potrzebny mocny komputer, żeby dał radę w locie materiał obrobić. Oczywiście są karty wykorzystujące kompresję sprzętową, ale to już inna półka cenowa.
Jeśli planujesz zrzucanie nagrań z kamery na komputer, to bardziej polecałbym kartę przechwytywania, np. taką jak ta na załączonym zdjęciu. Oferuje ona sprzętową kompresję do mpeg2 w locie (zaleta: mało wymaganego miejsca na dysku, wada: trochę kosztuje). Przy zrzucaniu bez kompresji potrzeba około 13 GB/godz. miejsca na zrzut + miejsce na materiał po kompresji i plik tmp programu kompresującego, czyli licz do 20 GB...tą kartą zrzucisz godzinę materiału i zajmie Ci to powiedzmy 2-4 GB, zależy jaką jakość i bitrate ustawisz. Są różne wersje tego urządzenia, od najprostszych z małymi możliwościami, ale tanich, ta ze zdjęcia za około 2 stówek do takich za około 3 stówki z kompresją do mpeg4. Miałem okazję używać tego urządzenia, i mogę go polecić jako dobrze pracujące (warunek: USB2 w komputerze). Osobiście wybrałem inną opcję i nabyłem drogą kupna nagrywarkę stacjonarną dvd z twardym dyskiem, nagrywam płyty dvd-rw i przenoszę materiały na komputer, tam obrabiam, robię menu na płytę, dodaję efekty i nagrywam jako dvd-video.
Znalazłem na stronie serwisu, którego nazwy nie wymienię, kilka kart przeznaczonych do zrzutu z kamery. Jeśli ktoś zechciał by pomóc mi w ocenie i ewentualnym wyborze, podam linki na PW, bo umieszczenie ich tutaj grozi skasowaniem.