witam, mam silnik jednofazowy od pralki, chciałbym go wykorzystać do pewnej pompki jednak muszę zmienić kierunek wurowania wirnika, jak to zrobić ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:przykro mi gdyż nie mam mozliwości wrzucenia fotek gdyż silnik został na wsi, wiem tylko że z silnika są wyprowadzone trzy przewody
Quote:jest jeszcze jeden sposób na zmianę obrotów wirnika i to bardzo prosty wystarczy wyjąć wirnik z silnika i wsadzić go drugą stroną należy tylko zwrócić uwagę na to żeby wirnik po obróceniu znajdował się w środku stojana
Quote:jest jeszcze jeden sposób na zmianę obrotów wirnika i to bardzo prosty wystarczy wyjąć wirnik z silnika i wsadzić go drugą stroną
tomaszek1234 wrote:sąsiad znalazł u siebie silnik ze starej pralki tyle że z automatu no i pomyslałem że może się nada do mojej pompki więc postanowiłem go zobaczyc silnik ma 5 wyprowadzeń na kostkę nie licząc masy która jest prawie wszędzie wykazywało rezystancję gdzieniegdzie 0,076kΩ gdzie indziej 0,056Ω i dwie mniejsze 0,032kΩ a na innym 0,009kΩ zasilałem najpierw kabel czarny bo gdy a następnie najwiekszą rezystancję silnik nie startował sam więc wzbudziłem go ręka no i ruszył ale obroty miał małe i tak samo na większości rezystancji a na najmniejszej rezystancji silnik złapał największe oborty? nierozumiem tego silnika, może on ma jakiś sterownik który został przy pralce ?
Karlheinz wrote:Wiec niestety moc spadła plus brak momentu do rozruchu Konkretnie chodził mi o pralke PDN 685 zastosowałem w niej silnik o innym kierunku obrotów wirowania po przełozeniu na kostce silnik ruszył bez obciążenia , ale miał mniejsze obroty , z obciązeniem nie ruszył wcale...![]()
karheinz