Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ladowanie akumulatorka nimh 1000mAh

zgf1 13 Mar 2007 10:33 3745 4
    zgf1
    Level 23  
    A wiec tak, w pilocie na 3V czesto mi dosyc padaja baterie, jako, ze moja sytuacja finansowa nie jest zbyt ciekawa postanowilem cos z tym zrobic, znalazlem stara baterie z telefonu Sony 3.8V 1000mAh (nimh)

Usunalem trzymadelko oryginalnych AAA w pilocie i umiescilem tam ta baterie od pilota podlaczona przez jedna diode prostownicza aby zapewnic wymagany spadek napiecia i nie zasilac pilota napieciem niemal 4V.

Jednak mam pytanie jak ladowac ta baterie i ile czasu.
    Mam zasilacz regulowany (LM315 z voltomierzem i amperomierzem).
    Jak ustawie na nim 3.8V i podlacze baterie to prad ladowania jest niesamowicie wysoki okolo 0.5A-1A. Sadze, ze ladowanie takim ogromnym pradem niesamowicie skroci zywotnosc akumulatorka. Dlatego ustawiam na zasilaczu najpierw okolo 3.0V i kontroluje prad ladowania 100-200mA.

Jednak nie wiem czy tak mozna i nie wiem kiedy akumulator jest juz naladowany. Ile czasu przy takim ladowaniu powinien byc ladowany?
    Czy patrzec na amperomierz i gdy natezenie przy ustawionych 3.8V na zasilaczu zacznie stac w miejscu odlaczyc akumulator?

A moze od poczatku ustawic to 3.8V i nie przejmowac sie pradem ladowania? Prosze o porady.

Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

czy moge wykonac cos takiego:
    http://bodzioch.republika.pl/ladowarka317.jpg

jakie napiecie ladowania mam ustawic?
    jaka wartosc ma rezystor R4, napisana jest tylko moc...
  • Helpful post
    Kalvis
    Level 13  
    Masz zasilacz więcnie powinieneś zawracać sobie głowy tym schematem. W ładowaniu nie jest ważne napięcie a prąd ładowania.
    I[mA] = (1,3*poj [mAh])/czs_ładowania[h] tak mniej wiecej wyliczysz prąd ładowania. Takie ładowani najskutecziejsze i najbezpieczniejsze jest przy czsie 10h. Między zasilacz a baterie włącz w szereg rezystor o takiej wartości R=(Uzas-3.9)/0,13. Powinien wtedy płynąć prąd ok 130mA. Może być większy na początku ładowania.
    zgf1
    Level 23  
    Nie bardzo rozumiem niestety.
    Czyli na zasilaczu ustawiam powiedzmy 4.0V (bateria 3.8V).

R=(4-3.9)/0.13=0.76...
    Daje w szereg z bateria rezystor 0.8ohm?

Mam prawie naladowana baterie wedlug miernika ma 3.81V podlaczylem ja wedlug powyzszego przykladu tylko rezystor dalem 0.6ohm (taki akurat mialem) i prad ladowania byl jakies 180mA. Jesli bateria bedzie rozladowana do powiedzmy okolo 2V(wtedy pilot przestaje dzialac) to mysle, ze prad ladowania bedzie ogromny, nie uszkodze nim baterii?

Bateria = akumulatorek nimh 1000mAh 3.8V
    Kalvis
    Level 13  
    Daj większe napięcie bo na akumulatorku podczas ładowania też bedzie troche większe. Może byc powyżej 4V. Akumulatorek sie nie uszkodzi nawet jak będzie miał miejsze napięcie bo pozostały spadek napięcia wytwoży się na jego rezystancji wewnętrznej i będzie ok. Tylko rezystor dobież w miare dokładnie. W końcu masz regulowane napięcie więc nie powinno być problemu
    zgf1
    Level 23  
    Czyli moge dac np 4.5V?

Ale podczas ladowania pilnowac pradu i regulowac napiecie tak aby bylo okolo 100mA?