A wiec tak, w pilocie na 3V czesto mi dosyc padaja baterie, jako, ze moja sytuacja finansowa nie jest zbyt ciekawa postanowilem cos z tym zrobic, znalazlem stara baterie z telefonu Sony 3.8V 1000mAh (nimh)
Usunalem trzymadelko oryginalnych AAA w pilocie i umiescilem tam ta baterie od pilota podlaczona przez jedna diode prostownicza aby zapewnic wymagany spadek napiecia i nie zasilac pilota napieciem niemal 4V.
Jednak mam pytanie jak ladowac ta baterie i ile czasu.
Mam zasilacz regulowany (LM315 z voltomierzem i amperomierzem).
Jak ustawie na nim 3.8V i podlacze baterie to prad ladowania jest niesamowicie wysoki okolo 0.5A-1A. Sadze, ze ladowanie takim ogromnym pradem niesamowicie skroci zywotnosc akumulatorka. Dlatego ustawiam na zasilaczu najpierw okolo 3.0V i kontroluje prad ladowania 100-200mA.
Jednak nie wiem czy tak mozna i nie wiem kiedy akumulator jest juz naladowany. Ile czasu przy takim ladowaniu powinien byc ladowany?
Czy patrzec na amperomierz i gdy natezenie przy ustawionych 3.8V na zasilaczu zacznie stac w miejscu odlaczyc akumulator?
A moze od poczatku ustawic to 3.8V i nie przejmowac sie pradem ladowania? Prosze o porady.
Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:
czy moge wykonac cos takiego:
http://bodzioch.republika.pl/ladowarka317.jpg
jakie napiecie ladowania mam ustawic?
jaka wartosc ma rezystor R4, napisana jest tylko moc...
Usunalem trzymadelko oryginalnych AAA w pilocie i umiescilem tam ta baterie od pilota podlaczona przez jedna diode prostownicza aby zapewnic wymagany spadek napiecia i nie zasilac pilota napieciem niemal 4V.
Jednak mam pytanie jak ladowac ta baterie i ile czasu.
Mam zasilacz regulowany (LM315 z voltomierzem i amperomierzem).
Jak ustawie na nim 3.8V i podlacze baterie to prad ladowania jest niesamowicie wysoki okolo 0.5A-1A. Sadze, ze ladowanie takim ogromnym pradem niesamowicie skroci zywotnosc akumulatorka. Dlatego ustawiam na zasilaczu najpierw okolo 3.0V i kontroluje prad ladowania 100-200mA.
Jednak nie wiem czy tak mozna i nie wiem kiedy akumulator jest juz naladowany. Ile czasu przy takim ladowaniu powinien byc ladowany?
Czy patrzec na amperomierz i gdy natezenie przy ustawionych 3.8V na zasilaczu zacznie stac w miejscu odlaczyc akumulator?
A moze od poczatku ustawic to 3.8V i nie przejmowac sie pradem ladowania? Prosze o porady.
Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:
czy moge wykonac cos takiego:
http://bodzioch.republika.pl/ladowarka317.jpg
jakie napiecie ladowania mam ustawic?
jaka wartosc ma rezystor R4, napisana jest tylko moc...