Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

INFERNO LUX - problm z czujnikiem wstrząsowym

15 Mar 2007 10:22 1191 2
  • Poziom 26  
    witam
    zakupilem ostatnio alarm INFERNO LUX i zamontowalem go do auta ALFA ROMEO 156 i alarm działa prawidłowo z jednymn wyjątkiem.... otórz do alarmu podłączony jest czujnik ultradżwiękowy z udarem dual i udar czyli wstrząsowy jest podłączony jako prealarm jednak alarm nie odbiera sygnałów od tego czujnika sprawdzałem miernikiem wyjście czujnika i po wyzwoleniu na wyjściu napięcie spada do zera !!!! czyli prawidłowo wyjście ultradźwięku działa prawidłowo i alarm się wzbudza a wyjście wstrząsu nie chce wzbudzić alarmu!!!! zamieniłem już czujnik dualny i w drugim inferno działa prawidłowo wygląda na to że to wina wejścia prealarmu jednak jak bez podłączonego czujnika zewrę do masy wejście prealarmu to alarm się odzywa... czyli wygląda na to jakby wejście alarmu było jakieś osłabione.... jak przełączyłem czujnik pod drugie wejście to alarm wyzwalał się po dotknięciu udaru...
    posprawdzałem diody na wyjści cz. dodatkowych i prealarmu a nawet je zamieniłem i bez efektu dlaczego na zwarcie do masy alarm reaguje a na czujnik nie skoro jest sprawny

    i jeszcze jedno czy nie będzie problemu gdy do zasilania i lini udaru z czujnika DUAL podłączę dodatkowo jeszcze jeden sam czujnik wstrząsowy aby przykręcić go po drugiej stronie auta? czy nie będą się zakłucały lub nie obciąży to wyjścia zasilania czujników z alarmu?
  • Poziom 30  
    troche chaotycznie napisane ale z tego co zrozumialem to prealarm ci dziala w alarmie, wstrzasowka wypuszcza impuls masy na prealarm ale sie niezalacza?

    mozesz podpiac jeszcze jeden czujnik wstrzasowy tylko doloz diode np 1n4004 na wyjscie sygnalu.
  • Poziom 26  
    tak jak napisałem wstrząsówka działa i ultradźwięki również bo po wzbudzeniu czujnika apala się dioda a na wyjściu czujnika napiście spada do 0.06V czyli wszystko ok jednak alarm nie zadziała na wejściu prealarmu jak zamienię wyjścia w czujniku czyli udar z ultra to udar wyzwala alarm a ultra nie wyzwoli prealarmu....tak jakby w alarmie wejście prealarmu było za słabo czułe bo jak zewrę wejście prealarmu do masy to alarm się odezwie....
    miałem już 3 centralki i nic dalej to samo. podłączałem 3 inne duale i nadal to samo...