Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

blady wydruk na części kartki - magicolor 2300DL

PKF 15 Mar 2007 14:27 1553 5
    PKF
    Level 10  
    Minolta magicolor 2300DL

Wydruk jest bardzo blady na szerokości ok. 1/3 i całej długości kartki, reszta kartki jest w porządku.
    Dobrze to widac na kolorowych obrazkach, na części brak zupełnie nasycenia a od połowy kartki juz idealne kolory i nasycenie jak być powinno.

Wymieniałem bęben światłoczuły - zero zmian.
    Wymieniłem modul pasa transferowego - zero zmian.

Te same elementy wkładałem do sprawnej drukarki - wszystko działa prawidłowo, wiec to nie to.

Nie mam pomysłu. Co to może być?
    bahet
    Level 23  
    Tam jest taka szybka która zasłania moduł lasera dostępna po otwarciu drzwiczek (wysuwana)pewnie zapylona i laser nie doświetla. Laser - lustra - zakurzone też tak będzie
    PKF
    Level 10  
    szybka wyczyszczona na błysk alkoholem - bez zmian.
    bahet
    Level 23  
    Pewnie trzeba dobrać się do lasera.
    nyks
    Level 18  
    nie pewnie a na pewno zakurzona optyka lasera głównie lustro poligonowe stąd efekt słabszych wydruków na czesci kartki
    PKF
    Level 10  
    po wielu trudach i kombinacjach udalo mi sie dobrac do lasera, ktory dokladnie wyczyscilem izopropanolem, wszystkie szkielka i lusterka, no po prostu blysk i ....niestety wciaz jest ten sam efekt.
    przy okazji wyczyscilem wszystkie rolki.
    drukarka ma na liczniku 69750stron.

moze jakas przekleta rolka nie dociska dobrze?

zwrocilem uwage tez na drugi problem....za kazdym razem przy wlaczaniu drukarki, trzeba wielokrotnie dociskac tonery - najczesciej czarny i magente, az wreszcie zaskocza i test pojdzie dalej.