Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Curtisem 2003 VT

28 Wrz 2003 17:17 2395 11
  • Poziom 12  
    Mam problem z Telewizorem Curtis 2003 Vt.
    Usterka na poczatku objawiala sie tym ze po przycisnieciu przycisku standby telewizor
    wlaczal sie dopiero po jakims czasie .Najpierw po minucie ,potem po 5 a teraz juz nie mam
    nawet cierpliwosci zeby czekac :-).Sprawdzalem zasilacz .Wydaje sie sprawny.
    Na tranzystorze przy trafopowielaczu jest ok 105 V.Po nacisnieciu "Standby" na jego
    bazie pojawiaja sie inpulsy o krztalcie cos jakby trapezu i amplitudzie ok 0.7 V .
    Tranzystor na 99 % jest sprawny ,zreszta juz tak dla swietego spokoju zmienialem na nowy.
    Wiec skoro sa te impulsy to powinien on zaczac "zasilac" trafopowielacz i to wszystko
    powinno zaczac dzialac.
    Nie mam pomyslu co to moze byc .
    Moze cos podpowiecie mlodemu adeptowi .Z gory dzieki.
    Arek
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 16  
    jesli tego nie zrobiles powymieniaj elektrolity na wyjsciu przetwornicy ,profilaktycznie nie zaszkodzi tez wymiana w samej przetwornicy

    pozdrawiam
  • Poziom 26  
    Sprawdź czy są zimne luty szczególnie na trafie przetwornicy. To jest częstym powodem wyłączania się tv
  • Poziom 16  
    Podaj jaki typ chassis ( lub jakie scalaki) jest w tym modelu. Niestety nie mam schematu do tego TV, lecz jeżeli podałbyś więcej informacji prędzej będzie można coś pomóc. Jeżeli przetwornica działa prawidłowo przyczyną mogą być problemy z zasilaniem obwodu selektor/separator. To, że na bazie tranzystora jest jakiś przebieg nie znaczy, że jest on wysterowany, oprócz amplitudy impulsu ważna jest również jego częstotliwość.
  • Poziom 13  
    Sprawdz elektrolit przy trafopowielaczu oraz zimne luty, jak radzil Rychozol (nie mam schematu tego tv, ale przeciez nie zawsze sa one potrzebne). "profilaktyczna" wymiana przetwornicy to nie jest dobry pomysl, podobnie mozna by wymienic cala plyte. Tylko kto za to zaplaci? Powodzenia.
  • Poziom 11  
    Sprawdż oscyloskopem pzebieg na kolektorze (jeżeli masz sondę 10:1, może być napięcie impuls. 1000v).Jeżeli jest tylko napięcie stałe, baza tranzyst.odchylania jest niewysterowana, sprawdż przebiegi w całym obwodzie bazy, oceń prąd bazy na podstawie spadków napięć na znanym rezystorze, napięcie 0,7Vna bazie nie mówi że tranzystor jest w przewodzeniu . Sposób zachowania odbiornika przed uszkodz wskazuje na elektrolit. Sprawdżimpulsy na transformat. sterującym (jeżeli jest w wykon.transformat).
  • Poziom 19  
    Opisane objawy wskazują dość wyraźnie na zasilacz a w szczególności pierwotną jego stronę.Jeśli jest tam układ TDA 4605 to winny jest elko 1mkF.Oczywiście wymienić należy także drugiego kondzia.
  • Poziom 24  
    Wymień wszystkie elektrolity po pierwotnej na nowe. Tam robi TDA4601. Wymień także po wtórnej 33uF/160 i 47uF/160 a może być dobrze.
  • Poziom 10  
    Można wiedzieć jak się sprawa skończyła, bo mam identyczny model i identyczne objawy? Tzn. po próbie przejścia z czuwania do ON dioda przygasa (napięcie 5V na wyjściu TDA8138 spada o połowe) ale telewizor startował po pewnym czasie, coraz dłuższym. Po kilku miesiącach "zgasł" zupełnie.Korzystając z rad w tym wątku uruchomiłem stronę pierwotną przetwornicy (tam jest TDA4605-2, wymieniłem R702 - był przepalony, C713 i C716). Teraz w trybie czuwania wszystko wygląda dobrze, dioda świeci, napięcia na wyjściu z trafa są dobre, ale przy przejściu w ON znów przygasa (a telewizor już nie startuje nawet po 20 minutach). Napięcie 5V na wyjściu z IC702-TDA8138 spada przy przejści na ON do 2,5V, a 12V zmienia się z 0 na ok 4V. Czy to awaria TDA8138 czy zwarcie? Napięcia przed tym układem zmieniają się bardzo nieznacznie: 110V za D708 i 15V za D709 spadają o ok, 5%, a 8V za D710 wzrasta o 0.5V. Z góry dziękuje za wszelkie uwagi
  • Poziom 32  
    Mam to samo ale jak widzę nikt nie rozwiązał problemu. U mnie w standby jest ok ale po przełączeniu do pracy napięcia spadają podobnie jak u kolegi "Kopacza" . Może coś już u kolegów zmieniło się?
  • Poziom 10  
    Rozwiązałem problem. Po zasileniu zewnętrznym napięciem 12V telewizor działał, więc to zasilacz. Zacząłem wymieniać wszystkie elektrolity w okolicy TDA8138A i po wymianie C727 i C730 (100mikroF/16V na wyjściu TDA8138A) telewizor działa. Co ciekawe sprawdzałem je już wcześniej, nie są przebite i mają jakąś pojemność, ale ponieważ posiadam tylko omomierz, to po wielkości i czasie wychylenia wskazówki nie potrafie określić czy jest to 50 czy 150 mikro. Porównując wychylenie z tymi nowymi nie ma dużej różnicy. Wynika z tego że układ TDA8138A jest wrażliwy na spadek pojemności tych kondensatorów na wyjściu koło dławika i już przy niewielkim spadku nie może wystartować.
  • Poziom 13  
    Witam !
    Odgrzeje stary temat, może komuś się przyda.
    W moim przypadku pomogła dopiero wymiana C724 i C726, obydwa 2u2/100V - tv wystartował od razu. Dla pewności wymieniłem jeszcze C727 i C728 oba po 100u/25V.
    Ciekawe, że stare elki nie miały zwarć ani upływów, może tylko troche mniejszą pojemność, a tak znacząco zaniżały napięcia w gałęziach 5V i 12V.