Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Do instalatorów SAT-miernik TELEMANN 1650 - PROBLEM

DJOstry 16 Mar 2007 01:58 7598 9
  • #1 16 Mar 2007 01:58
    DJOstry
    Poziom 25  

    Hejka.
    zakupilem sobie ostatnio ten miernik do ustawiania anten, ale wydaje mi sie ze moj egzemplarz ma jakąś wadę, oddałem go do sklepu na gwarancje, odesłali mi go w takim samym stanie. Niby wszystko jest z nim OK. a mi sie wydaje ze nie. Moze nie sprawdzali dokładnie , bo na pierwszy rzut oka niby jest sprawny.


    Problem polaga na tym ze, miernik "gubi" sygnał.

    Wszystkie testy robie na sprawnej instalacja sat z antena 110 cm TRIAX'a. z jednym LNB, antena ustawiona na HB. Antena w czasie testu nie zmienia swojej pozycji, jest nieruchoma.

    odpalam miernik z podlaczonym kablem do konwentera, zalozmy na mierniku sa ustawione parametry TVN'u Sygnał pokazuje np:
    S=55,2dB
    Q=53.1dB

    bawiac sie zmiana kanałów w mierniku, co za tym idzie zmienia sie czestotliwosc i polaryzacja, wiadomo, sygnał nie na każdym kanale jest taki sam. Ok, to normale.
    Ale tak sobie skacze po tych kanałach, a tu nagle sygnał zalozmy na kanale POLSAT mi ucieka np:
    S=56,1dB
    Q=0,0dB
    wtej chwili mam na mierniku "SEARCHING", po chwili ( 20 sekund )sygnał łapie, zmieniam kanał w mierniku i za jakis czas znowu mam "szukanie". Gdzie wczesniej na tym samym kanale miernik pokazywał mi sygnał. Czekam czekam i gdzies za 30sek do 2 min wskakuje mi sygnał, ale jego wartosc juz znacznie odbiega od pomiaru wykonywanego np. 20 min temu. ( ten sam kanał ustawiony ).

    Gdy sprzet sie "rozgrzeje" podlaczam go pod konwenter z ustawionymi parametrami np TVN to miernik mi szuka sygnał, szuka, szuka, zmieniam kanały w mierniku, a on mi dalej szuka sygnału, gdzie antena jest prawidłowo ustawiona. Górny pasek sygnału jest wskazywany a dolny nie. poskacze po kanałach to załapie, ale pomiary sa dziwne, bo nie raz na jednym kanale sygnał faluje ( zmienia się modulacja dzwiękowa ) schodzi do wartosci krytycznych, po zmianie kanału na kanał wyższy z listy i powrocie na kanał poprzedni sygnał juz jest stabilny.

    Nie wiem czy te typy tak maja, ale wydaje mi sie ze nie powinno to sie dziać, gdzie tym sprzetem mozna sobie sprawdzić czy konwenter nie jest uszkodzony itp.
    Jak on mi co jakis czas bedzie tak fixował to bedzie mnie w blad wprowadzał przy ustawianiu anteny, ustawie antene, bede leciał po kanałach, a tu nagle mam szukanie sygnału....... i teraz nie wiem co jest, czy LNB jest uszkodzony i nie odbiera tej czestotliwosci, czy miernik ma kaprys.

    Jak sie chwile popracuje to widac jakie błędy sa popełniane przez sprzet, szukanie sygnału przez 20 sekund to chyba przesada i falowanie na stałej czestotliwosci i polaryzacji przy antenie unieruchomionej.

    Moze ktos sie wypowie na ten temat ??

    pozdrawiam

    1 9
  • #2 16 Mar 2007 07:46
    szabla12
    Poziom 19  

    Witam,z tego co opisujesz to wychodzi na jedno ,miernik ma defekt,zanieś do sklepu i na innym egzemplarz sprawdzić jak to wygląda,posiadam miernik AD70 po ustawieniu wszystkich parametrów miernik je trzyma , trzyma dopóki nie zmienie je na inne ,nie potrzeba aby miernik tak jak napisałeś rozgrzał się,sprawdzałem też na mierniku Prolink Promax i jest tak samo zadaje parametry i jest Ok,przy przeszukiwaniu pasma jak jeden tak i drugi trzyma parametry i na podstawie tych parametrów oceniam jak jest ustawiona czasza oraz to w jakim stanie jest konwerter,zanieś i koniecznie sprawdż na innym,masz na to gwarancje-pozdrawiam.

    1
  • #3 16 Mar 2007 12:24
    DJOstry
    Poziom 25  

    Parametry to on trzyma, ale na ustawionej antenie co jakis czas szuka sygnalu, jak sie bawie zmianami kanałów to po chwili mam szukanie, wyciagne kabel antenowy podlacze i juz sygnał jest, albo i czasmi nie ma sygnału. Bez sensu bo podchodze do ustawionej anteny , podlaczam sprzet a on mi szuka sygnału........eh...

    1
  • #4 01 Kwi 2007 00:31
    dami
    Poziom 16  

    Bardzo proszę o informacje na temat tego miernika jak sie sprawa zakończy ponieważ miałem zamiar kupić taki miernik a teraz już mam pewne obawy co do zakupu.

    0
  • #5 02 Kwi 2007 22:07
    DJOstry
    Poziom 25  

    No nie wiem, bede go reklamował jeszcze raz, na razie pracuje na nim, ale czasami "zgubi" sygnał. Kolega napisał mi na PW ze te typy tak maja, tak wiec proponuje kupić Ci cos innego.

    pozdrawiam

    0
  • #6 10 Kwi 2007 21:38
    dami
    Poziom 16  

    Dziękuję za odpowiedz kupie chyba Satlook Mikro+ zobaczymy jak sie będzie sprawdzał w praktyce, już chyba nic lepszego nie da sie kupić w tym przedziale cenowym

    1
  • #7 12 Cze 2007 21:47
    Roman_5000
    Poziom 19  

    @ DJOstry
    Jak zakończyła się sprawa Twojego miernika? Czy dalej tak fiksuje? Odsyłałeś go drugi raz do serwisu?

    @ dami
    Kupiłeś Satlook Mikro+? jak się sprawuje? Gdzie kupiłeś? Czy kupiłeś ten na satsklep.pl
    za 1399zł?
    Pytam ponieważ też stoję przed dylematem kupna w miarę porządnego miernika. Zamierzam kupić Teleman 1650S. Zastanawiam się jednak też nad Satlook Mikro+, ale taka skrzyneczka na dachu nie zawsze jest poręczna.

    1
  • #8 12 Cze 2007 23:25
    dami
    Poziom 16  

    Ja kupiłem satlook micro i jestem z niego bardzo zadowolony ma nawet więcej funkcji niż jest potrzeba. Co do skrzynki to nie jest to wcale taka duża niż sie wydaje bez problemu można powiesić na szyji. Kupiłem go w firmie PHU SATURN co do za 1350pln z tego co wiem TELEMAN jest bardzo zawodny przynajmniej w każdej firmie mi go odradzano.

    1
  • #9 25 Lip 2008 23:34
    qulek_
    Poziom 1  

    Witam posiadam miernik telemann 1650 i tez miałem ten problem. Mój miernik uległ uszkodzeniu i został odesłany do serwisu. Przed uszkodzeniem podstawową sprawą, jaką zaobserwowałem jest to ze fabryczny zasilacz do ładowania akumulatorów jest po prostu przesterowany - przy obciążeniu dawał napięcie Ok 18V, co zapewne doprowadziło do szybkiego uszkodzenia ogniw - wytrzymały 2 miesiące, bo na akumulatory wchodziło 13 do 14V zamiast 8, a podczas ładowania rozgrzewały się do bardzo wysokiej temperatury, co doprowadziło do całkowitego uszkodzenia miernika (spalenie regulatora napięcia). Występowało także zrywanie sygnału na kilkadziesiąt sekund opisywane w powyższym poście. Miernik po naprawie ładuje własnym zasilaczem, który zachowuje właściwe parametry i wszystko jest w normie. Dodam ze w serwisie została wymieniona cała elektronika na nową i do końca nie jestem przekonany czy przeładowane akumulatory były przyczyną takiego zachowania. Poleciłbym dokonania pomiaru na zasilaczu i ewentualnej wymiany tego urządzenia. Dodam, że serwis działa szybko i na temat. Od tamtej pory minęły 2 lata miernik spisuje się wyśmienicie w każdych warunkach. Jak ktoś chce więcej info to na gg .Pozdrawiam

    1
  • #10 15 Mar 2009 23:20
    listek2000
    Poziom 10  

    witam, posiadam od roku satlooka (do celow amatorskich) i chcialem zapytac jak skasowac wpisy o transpodnerach satelitach itd, bo w intrukcji jest tylko jak sobie zapisac a nic jak skasowa,a nazbieralo sie tego sporo przez aktualizacje ktora dodaje kolejne pozycje zamiast je tylko zastepowac... krotko mowiac chce usunac stara liste i wgrac najnowsza.
    Inna sprawa to bledy BER juz sie pogubilem i zapytam jaki parametr jest zadowalajcy i w ktora strone jest zle a w ktora dobrze i czy liczba na koncu x.xx -0.1 czy -0.2 -0.3 nawet -0.4 ma wieksze znaczenie niz przedni parametr
    Tak jest w instrukcji :BER. Bitowa stopa błędu. Wartość BER powinna być możliwie mała. Dobrą jakość
    sygnału uzyskamy już przy BER X.XX -0,4.

    ...jakby te x.xx byly niewazne? czy znaczy sie ze np 3.45 -02 bedzie lepsze od 1.23 -0.4?

    Kolejna sprawa to kabel rs232, gdzies mi sie zapodzial oryginalny od tego urzadzenia ale mam w domu z 4 inne i zaden nie dziala i nie mam polaczenia na com, hm... czy kabel do satlooka to jakas udziwniona wersja rs232 i odbiega o standardowych? dzieki za sugestie i pozdr

    0