Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Corsa 1.2i 97 r pompa paliwa

16 Mar 2007 07:01 4143 10
  • Poziom 21  
    Witam
    Mam kolejny mały problemik.Pewien facet stwierdził że w swojej corsie 1.2 i, 97 r ma alarm.Otórz rozbebeszył cały komputer coś tam chciałzrobić bóg wie co????Oczywiście auto przestało normalnie pracować.Przestala chodzić pompa paliwa z komputera powinien dochodzić sygnał masowy do przekaźnika pompy. po włączeniu zaplonu pompa nie chodzi wytrarczy tylko prubówką przylożyć masę do tego sygnału (kabelek brązowo czerwony) i pompa sie włancza.Tak jakby wzbudzenie.Niewiem cojest grane?? Może komputer?? Co jest odpowiedzialne za ciśnienie w układzie paliwowym?? I czy jest jakiś czujnik który wyłancza pompe po parusekundach od włączenia zapłonu??Tak na marginesie, tam jest zamontowany gaz.Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    spróuj odpiąć akumulator na 3 minuty może pomoże może komputer ma jakieś błędy a co do gazu to podejrzewam że pod maska jest przekażnik do odciecia wtrysku którego też możesz sprawdzić
  • Poziom 21  
    Kleme już odłanczałem. Na mega macsie zero błędow.nie wykazuje żadnych kodów usterek......
  • Poziom 15  
    Napisz coś więcej o tym samochodzie. W Corsach 1.2 z tego roku były montowane trzy układy wtrysku. Może oznaczenie literowe silnika by coś wyjaśniło.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 24  
    pisior1987 napisał:
    rozbebeszył cały komputer coś tam chciał zrobić bóg wie co? Oczywiście auto przestało normalnie pracować.Przestala chodzić pompa paliwa z komputera powinien dochodzić sygnał masowy do przekaźnika pompy. po włączeniu zaplonu pompa nie chodzi wytrarczy tylko prubówką przylożyć masę do tego sygnału (kabelek brązowo czerwony) i pompa sie włącza.


    Po takim opisie zaryzykuje stwierdzeniem, że sterownik nie wytrymał tych eksperymentów.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 21  
    [quote="elektrit"]
    Rozepnij ją, przeczyść styki pilnikiem, silnij elektrosolu lub innego kontak-solu zapnij i już.

    nie rozumie tego troszke.
    Jest to X 12 SZ. poczyściłem różne styki z potencjometru z czujnika przepustnicy itp. i autko zaczło palić!!Ale pompa i tak sie włancza dopiero gdy kręci rozrusznik.A powinna przy zapaleniu zapłonu.Jeśli gdzieś niema styku powinno mi to na koputerze pokazać czy mam racje??Może ten gaz mi tam miesza??
  • Poziom 17  
    pisior1987 napisał:

    nie rozumie tego troszke.
    Ale pompa i tak sie włącza dopiero gdy kręci rozrusznik.A powinna przy zapaleniu zapłonu.


    elektrit odpowiedział - jak wał się obraca dostanie dopiero impuls na pompę . W starszy Oplach też można spotkać ,że pompę załączy dopiero po zakręceniu motorem .
  • Poziom 21  
    no toteraz jest ok bo przedtem wcale nie chodziła pczyszcze jeszcze wszystkie styki na czujnikach
  • Poziom 21  
    autko sie samo naprawiło prawdopodobnie nie było styku na czujniku GMP.dzięki pozdrawiam i zamykam