Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zgrzewarka małej mocy-jak zrobić

elek555 16 Mar 2007 20:36 6001 23
    elek555
    Level 37  
    Potrzebuję zgrzewać punktowo blaszki stalowe 0.5mm-0.8mm. Pojedyńcze punkty. Chciałbym zrobić ją samemu ale nie wiem jakie kryteria muszę spełnić. Wyszukiwarka odmawia dziś współpracy. Proszę o wszelkie sugestie co do konstrukcji, materiałów i zasilania.
    gsminfo
    Level 21  
    Potrzebny jest do tego transformator 20-30cm kwadratowych . Uzwojenie pierwotne może być z odczepami do regulacji , ale można a raczej trzeba regulować czas zgrzewu od 0,01 do 1s . Uzwojenie wtórne to około 3-4,5V i wykonane z bardzo grubego płaskownika , wykute-wygięte w czymś twardym i nałożone na karkas transformatora . Gdyby uzwojenie pierwotne było wykonane z dwóch cewek , to wtórne musi być w środku . Transformator musi być bardzo twardy , odwrotnie niż spawarka. I koniecznie układ czasowy , załączanie nożne nie gwarantuje sukcesu.
    Udios
    Level 12  
    Zamiast czasówki możesz wziąśc krańcówkę która wyłączy zgrzew po osciągnieciu zadanago miejsca i niw wypali dziury.
    Tak było w zgrzewarkach do drutu (chyba ASP)

pozdr AS
    gsminfo
    Level 21  
    Sorry wyłącznik krańcowy nie zastąpi czasówki , może służyć tylko jako włącznik , a to nie to samo
    elek555
    Level 37  
    Czy są gdzieś podane zależności czasu trwania od grubości, rodzaju materiału itp. Takie czasy jak piszecie spokojnie zrobi NE555 z potencjometrem na obudowie. Z czego zrobić elektrody i ile siły użyć przy docisku?
    Aleksander_01
    Level 42  
    elek555 wrote:
    Z czego zrobić elektrody i ile siły użyć przy docisku?

Witam.
    Elektrody zrobisz z pręta miedzianego o średnicy 10 mm.
    Co do siły docisku to musi być dość znaczna.
    Pozdrawiam
    elek555
    Level 37  
    Jaki rodzaj prądu jest lepszy (AC czy DC). Czy są jakieś ważne uzasadnienia?
    m1_aprilia
    Level 11  
    Elek zamiast zgrzewania i calej tej motatniny z nią związanej proponuje przetloczenie. Po pierwsze tansze po drugie nie uszkadza wasrtwy ocynku (zgrzew utlenia warstwe wierzchnia czyli= korozja) po trzecie nie potrzebujesz prądu. Poczytaj http://www.arapneumatik.pl/?p=2&ct=220. Jak takie polaczenie wyglada wez pierwsza lepsza pralke i dokladnie ogladni korpus albo podnies maske audi a3 itp.
    elek555
    Level 37  
    Niestety musi być zgrzewanie. Są to końcówki lutownicze do akumulatorów. Teraz je lutujemy ale trwa to zbyt długo i zdarza się termiczne uszkodzenie accu.
    Karol966
    Level 31  
    Do takich ciękich blaszek nie możnaby nawinąć transformatora na rdzeniu od starego rubina?
    Ja taki rdzeń przewinolem, dalem swoje pierwotne a wtórne nawijam jaki chcę i kiedy chcę:D, nawinolem na wturne 7 zwoi z 6mm2 i można tym rozgrzać do czerwoności spore norzyczki czy gwoździe:D, więc możnaby nawinąć powiedzmy 5x6mm2 i to na dwóch rdzeniach a wtedy prąd wyjściowy byŁby dużo wyższy
  • Helpful post
    gsminfo
    Level 21  
    Bzdura chcesz regulować 3000A !!
  • Helpful post
    Karol966
    Level 31  
    Żadna bzdura, tak jest w książkach! Ja tego nie wymyśliłem, rozbierz prostownik do autobusów i zobaczysz że są pułprzewodniki np na 200A a z kąd tam masz aż 3000A, w to nie wierzę (przy napięciu wyjściowym 2,5 do 15V i 3000A pobierałaby 7,5W do 45kW a to totalna bzdura! zwłaszcza że większość zgrzewarek jest na jedną fazę, w sumie to trój fazowych nie widziałem
    elek555
    Level 37  
    Są, ale mi potrzebna jest mniejsza, sądzę że kilkaset W. W tygodniu będą próby, zobaczę co wyjdzie. Na razie dzięki za rady.
    Karol966
    Level 31  
    Transformator nawijasz samemu? Ja wczoraj na tym moim rdzeniu od rubina nawinołem kilkanaście zwojów kablem w izolacji ok 8mm2 i już pospawałem tym nuż i brzeszczot a napięcie wyjściowe było 4V, Faktycznie jakbym miał to regulować to sterowałbym pierwotnym (łatwiej i taniej) Pozdrawiam, udanych prób;-)
    elek555
    Level 37  
    Mam wrażenie że takie trafo leży u mnie w pracy ale nie znam danych. Waży z 5 kg i jest nawinięte jakimś grubym drutem lub płaskownikiem. Ma urwany jakiś koniec i zobaczę co się da z niego zrobić.
    Karol966
    Level 31  
    Bardzo pozytywna wizja jeżeli to jest właśnie płaskwnik nawinięty na wtórnym. Próbowałem zgrzać tym moim transformatorem 2 blaszki ale nie udało mi się tego dokonać, pewnie dlatego że nie miałem odpowiednich bolców miedzianych. Z moich obliczeń wyszło że prąd wynosił ok 400A (napięcie spadło z 4 do 1V a pierwotne pobierało 3A, pozostałe 290W wliczyłem w straty) Zgrzać blaszek się nie dało ale blachę 2mm to ztopić tym idzie:D
    gsminfo
    Level 21  
    Jest jeszcze inna możliwość zrobienia zgrzewarki .Transformator na 230/110 V , prostownik i ładujemy kondensator pojemność 10000do 100000mikrofarad . I to napięcie z kondensatora załączamy przez stycznik lub tyrystor do elektrod .Taką zgrzewarką można zgrzewać elementy brudne pordzewiałe chromowane itp , ponieważ mamy duże napięcie na elektrodach , a ładunek w kulombach będzie podobny . Taka zgrzewarka ma taką zaletę że nie obciąża sieci szpilkowymi spadkami napięcia . A między zgrzewami ładuje kondensator .
    elek555
    Level 37  
    Tyrystory nie lubią takich stromości di/dt. Widziałeś taką w rzeczywistości? Wyprowadzenia wewnętrzne kondensatorów zwykłych to delikatna tasiemka. A specjalne, do np. lamp wyładowczych, mają grube taśmy ale też potrafią się rozłączać i są wielokrotnie droższe.
    gsminfo
    Level 21  
    Tak , takie zgrzewarki są do zgrzewania gwożdzi do blachy ,ręczne przenośne wyzwalane tyrystorem i oczywiście układ czasowy . Elektroda jest inna , ale dopasowana do zgrzewanego detalu .
    elek555
    Level 37  
    Oglądałem kiedyś uszkodzony taki kondensator specjalny i ciekawe było to że rozłączenie wewnetrzne polegało nie na skutku termicznym tylko mechanicznym. Taśmy były pogięte! Tyrystor włączony przewodzi aż do spadku prądu poniżej Jpodtrzymania lub repolaryzacji, ustalają mu chyba nie czas ale ładunek.
    ffff
    Level 16  
    Wykonałem zgrzewarkę poprostu mawinołem na moją starą spawarkę (z bocznikiem)płaskownik miedziany 4mm na 60mm 2 zwoje ponadto potężne przewody i własne kleszcze z miedzianymi elektrodami. Przewody o długości ok2m fi20 sporo sie grzaly podczas zgrzewania blach 2mm. max czas pracy 10 min za nałe przekroje elektrod fi6 . Ten wynalazek odkupił odemnie dlacharz dekarz i nim działa. To chyba prosty sposób wykonania. Pozdrawiam.
    Dawid120
    Pupil
    potrzebna ci stara mikrofalówka na złomie wyciągnij z niej ze środka transformator rozetnij uzwojenie wtórne czyli te cienkie i wybij je nie uszkadzając tego grubszego idź do sklepu budowlanego elektrycznego kup linkę kabel 25mm2 nawiń go na trafo zrób 2 okrążenia przez rdzeń i masz trafo do zgrzewarki wykonaj jakąś sensowną obudowę jakieś łapy do zgrzewania i tyle link do filmiku z produkcji takiej zgrzewarki https://www.youtube.com/watch?v=vrlvqib94xQ&feature=youtu.be

koszty
    1.Transformator 10zł
    2.Kabel 2 mery 25mm2 20zł
    cała zgrzewarka z obudową około 50zł