Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop Aristo 700S problem z zasilaczem samochodowym

17 Mar 2007 11:14 1226 6
  • Poziom 10  
    Witajcie,
    Mam laptota Aristo 700S w srodku Pentium M 1.7GHz. Potrzebuję korzystać z niego znacznie dłużej w terenie niż standardowe 2h.
    Jest do niego zasilacz sieciowy 19V/3.42A/65W.
    Pomyslałem o podłączeniu przez ładowarkę samochodową do zewn. accu.
    Zakupiłem jakąś uniwersalną Hamę pod zapalniczkę samochodową, producent podaje, ze na 19V powinna dawać 3.5A, moc 70W. Wydaje się powinna być OK.

    Ale po podłączeniu do laptopa, tylko na chwilę przechodzi on do ładowania baterii, aby za chwilę zgłosić chyba jakiś konflikt, albo od razu go zgłasza.. Dioda ładowania zaczyna mrugać na pomarańczowo. Laptop zaczyna pracować na baterii wewn.

    Próbowałem wrzucić go nawet na 20V, bez zmian.
    Trudno mi się dobrać do niego i nie wiem, jaki on daje rzeczywiście prąd. Napięcie jest OK.

    Czy problemem jest rzeczywiście za mała moc tego sprzęta czy może jakiś problem z zakłóceniami (włączałem dodatkowego elektrolita, ale bez wyników). Kupić coś o większej mocy? Nie chciałbym wyrzucić znowu kasy w błoto .

    Any idea?

    Tomek
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Proszę podać oznaczenie tej przetwornicy firmy Hama.
  • Poziom 21  
    Podejrzewam, jezeli nie jest to kwestia wydajnosci tej ladowarki, ze moze byc problem z koncowka. Po prostu moze nie pasowac, np. jest za krotka. Czy na ladowarce jest kontrolka sygnalizujaca jej prace? Co prawda tylko raz, ale spotkalem przypadek, ze gniazdo zapalniczki w samochodzie bylo jakies "dziwne", troszeczke ze dlugie i (akurat byla to przetwornica) nie siegala do konca i nie bylo zasilania
  • Poziom 10  
    To na pewno nie to.
    Na wtyku do laptopa jest 19V. Jest OK. Na zasilaczu jest dioda, w momencie wciśnięcia wtyczki do gniazda w laptopie dioda przygasa.
    Myślałem nawet, że może wtyk jest za luźny. Ale to tez nie to.

    Notebook widzi to źródło zasilania i nie podoba się mu. Mruga ostentacyjnie, jakby ostrzegawczo do mnie pomarańczową diodą. Nie jest to zwykła praca na accu, bo wówczas radośnie miga na zielono, nawet jak jest tylko sama wtyczka w gnieździe.
    Tylko nie wiem dlaczego mu się nie podoba z Hamą.
  • Poziom 21  
    A polaryzacje ustawiasz poprawnie? Czy tez moze nie da sie podpiac koncowki w dwie strony?
  • Poziom 10  
    na obu wtyczkach zasilacza sieciowego i samochodowego polaryzacje są takie same.

    w tym zasilaczu samochodowym końcówki mają różnej grubości bolce - nie da rady wsadzić inaczej