Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mój pierwszy wzmacniacz

tgurczy 17 Mar 2007 22:20 8020 30
Altium Designer Computer Controls
  • Mój pierwszy wzmacniacz
    Witam!
    Chciałem wam przedstawić moją pierwszą konstrukcje DIY. jest to wzmacniacz na TDA1554Q. Miał być tam 2XTDA2050 na płytce drukowanej ale nie było zbytnio miejsca(zrobiłem jeden kanał na płytce dlatego wiem iż jest mało miejsca).
    Odfiltrowanie: kondesator 4700uF
    Kosztorys:
    US TDA1554Q ok. 9zl
    Kondesatory Miałem
    Trafo Miałem
    Obudowa znalazłem
    Cały koszt to ok 10zł
    Gra nawet czysto (spodziewałem sie gorszej jakości dźwięku)
    fotki:
    Mój pierwszy wzmacniacz
    Mój pierwszy wzmacniacz
    Mój pierwszy wzmacniacz

Cool? Ranking DIY
    About Author
    tgurczy
    Level 11  
    tgurczy wrote 16 posts with rating 1. Live in city Poznan. Been with us since 2006 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    grzegorz198724
    Level 10  
    Fajna konstrukcja DIY firma Unitra fajna obudowa i fajny potencjometr. Daje Ci 5/6 za to ze troche bałagan w środku.:D
    dowodca_armii
    Level 30  
    Jak na 1 raz to spoko ale wszyscy robia syf w srodku - to nawet bedzie nie ladniej wygladac a grac bo nie bedzie sie wzbudzac. Teraz tam wszystkie kable sa razem i moga byc brumy. Przod moze byc ale nie jest sliczny :P Co moge powiedziec 3/6
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Troche maly ten radiatorek, Jak dasz czadu to sie zabezpiecznie termiczne wlaczy. Ta koncowka nadaje sie w sumie tylko do auta a fajna jest tylko ze wzgledu na cene i prostote konstrukcji bo gra fatalnie (srednie i wysokie).
    Bartas14pn
    Level 15  
    Witam ja powiem tak zadbaj o bezpieczeństwo bo narazie to nie za bardzo sie prezentuje to połączenie kabla zasilającego z wtyczką koło transformatora przeźroczystą taśmą która raczej nie izoluje od prądu... Mam nadzieje ze już to zmieniłeś! Poza tym trochę pająk ;P Luty nie są złe jakby nie liczyć tego topnika czy co to tam jest. Z wierzchu wygląda dość ładnie myślę że drobne czyszczenie załatwiło by sprawę i będzie elegancki wzmacniacz. Z pewnością cena przemawia na korzyść tego projektu.
    A tak z innej paki to czy ingerowałeś w trafo bo jest jakieś jakby "ruszane" ;)?
    Pozdrawiam i życzę wielu udanych konstrukcji!
    tgurczy
    Level 11  
    dowodca_armii
    Nie ma żadnych brumów
    chaka
    radiator w najbliższym czasie zmienie bo jest rzeczywiście trochę za mały
    Bartas14pn
    Tą taśmę już zmieniłem, nie miałem innej. tak te trafo było za wielkie i musiałem uciąć te blaszki które wychodziły bo nie zmieściło by się, ale teraz wszystko pięknie pasuje.
    mlody91
    Przedni panel będzie wyczyszczony drobnym papierem ale tego nie zrobiłem ponieważ w tej chwili nie mam takiego papieru
    Pozdrawiam
    c++
    Level 22  
    Witam,
    ta obudowa w srodku wydaje mi sie byc troche popalona. Ogólnie fajnie jak ta pierwszys raz.
    Narazie 4-/6
    PZDR
    Anonymous
    Anonymous  
    kortyleski
    Level 43  
    Witam
    Co do bałaganu i tego typu pająka to sam sie nauczysz porządku jak sie coś zewrze lub wzbudzisz końcówkę i w efekcie ją wymienisz...PRZERAŻA mnie odległość między stykami wyłącznika i rdzeniem trafa! Potencjometr przykręć nakrętkami bo za jakiś czas zacznie latać. Ogólnie 4/6 za ten wyłącznik
    Bartas14pn
    Level 15  
    Co do polerowania to pomyśl o tym żeby zlikwidować napisy które są na panelu teraz i o wykonaniu nowych. Jeśli będziesz tak robił to zetrzyj drobnym papierem a potem najlepiej wodnym papierem ściernym będzie sie ładnie błyszczeć, a jeśli chcesz po prostu wypolerować bez ingerencji w napisy to nie polecam papieru ściernego tylko jaki preparat do polerowania karoserii w samochodach. Ja do polerowania panela przedniego w moim wzmaku użyłem niemieckiego środka o nazwie MOC do czyszczenia kuchenek itd. Bardzo dobry ;)
    Zrób zdjęcia i pokaż jak wykonasz tą renowacje.
    Pozdrawiam (ale sie rozpisałem)
  • Altium Designer Computer Controls
    tgurczy
    Level 11  
    ok dzieki!
    Jak zrobie tą renowacje to wystawie fotki.
    Co do włącznika to w rzeczywistości jest dalej od trafa.
    Pozdrawiam
    CMS
    Administrator of HydePark
    "Tą taśmę już zmieniłem, nie miałem innej. tak te trafo było za wielkie i musiałem uciąć te blaszki które wychodziły bo nie zmieściło by się, ale teraz wszystko pięknie pasuje. "

chyba nie chcesz powiedziec ze obcioles czesc rdzenia ??
    tgurczy
    Level 11  
    CMS
    Nie, rdzenia nie uciołem tylko te blaszki co nimi wychodzi 12V. Skruciłem je ponieważ były one za długie, i nie domykała sie obudowa a teraz jest dobrze.
    grzegorz198724
    Level 10  
    Mam pytanko jak długo robiłeś tego wzmaka??
    tgurczy
    Level 11  
    grzegorz198724 wrote:
    Mam pytanko jak długo robiłeś tego wzmaka??

Zmontowanie tego wszystkiego zajęło mi wieczór (po znalezieniu wszystkich potrzebnych części):)
    kaldachar
    Level 14  
    Koszmar . Bałbym się to coś włączać . Czy niektóre elementy są przyklejone "klejem na gorąco" . Jeżeli tak to nie zazdroszczę . W tej konstrukcji brakuje mi tylko wentylatora na radiator i kilku migających diod .
    tgurczy
    Level 11  
    kaldachar wrote:
    Koszmar . Bałbym się to coś włączać . Czy niektóre elementy są przyklejone "klejem na gorąco" . Jeżeli tak to nie zazdroszczę . W tej konstrukcji brakuje mi tylko wentylatora na radiator i kilku migających diod .

Ciekaw jestem jaką pan zrobił pierwszą konstrukcje w wieku 13lat.
    Anonymous
    Anonymous  
    tgurczy
    Level 11  
    dj-MatyAS wrote:
    Brawo!
    Nie przejmowałbym się zbytnio komentarzami o montażu "na pająka" .Tam gdzie jest raptem kilka elementów na krzyż to naprawdę byłby nie potrzebny przerost formy nad treścią.

Zgadzam sie z panem po co płytke jak tam 4 elementy na krzyż.

Zmieniłem blachę w przednim panelu, jeszcze musze kupic pastę TEMPO czy coś podobnego rzeby wyczyścić górę i dół. :)
    Zamieszczam fotkę:D
    Mój pierwszy wzmacniacz
    Mój pierwszy wzmacniacz

Jak myślicie lepiej :?:
    mlody91
    Level 20  
    jedyne co mi nie pasuje w tej obudowie to ten "chamski" włącznik, wogóle nie pasuje, mogłeś dać jakiegoś dyskretnego switcha i małą diodę i było by dobrze. No ale po dołożeniu tej blachy obudowa już inaczej się prezentuje.
    tgurczy
    Level 11  
    pawel_elo wrote:
    jaki dałeś transformator?? (ile ma watt i na jakie zmienia napięcie)

Transformator ma ok. 20watt, Napięcie po kondesatorze ma 17V.
    mlody91 wrote:
    jedyne co mi nie pasuje w tej obudowie to ten "chamski" włącznik, wogóle nie pasuje, mogłeś dać jakiegoś dyskretnego switcha i małą diodę i było by dobrze

Włącznika raczej nie zmienię bo wtedy bym musiał zmieniać tą blachę (a jej nie mam). Co do diody to może jutro ją zamontuje.
    Pozdrawiam.
    slaxpopcorn
    Level 12  
    A mógłbyś zapodać schemat tego wzmaka
    jonec
    Level 13  
    spoko fajna obudowa prl-owskiego ukladu do drugiego kanalu sam wykonalem w takiej obudowie uklad iluminofoniczny .Moja ocena 4/6
    Bartas14pn
    Level 15  
    poeta5 wrote:
    aaaa masz o co beczeć sam wiem i wielu użytkowników elektrody wie jak wyglądały ich pierwsze konstrukcje moja była o wiele bardziej niebezpieczna, jak na to dzisiaj patrze to sam sie sobie dziwie ze mnie to wtedy nie zabiło albo coś i wiem ze to było niebezpieczne!! Ale wiem też, że gdyby nie te moje gnioty to by z mojej elektroniki były nici!!! i na pewno nie poszedł bym do technikum czego nie żałuje. Więc do autora: skoro wzmacniacz gra to się wszyscy cieszymy widzimy, że jest brzydki w środku a z zewnątrz to już sprawa gustu... tak więc czekam już na twoje nowe konstrukcje i wiem, że będą lepsze niż ta
    Pozdrawiam!

Wg. mnie nie ma się czym chwalić czy to jest dla Ciebie powód dumy że zagrażasz ŻYCIU swojemu i innych! Dreszczyk emocji :/ ??
    :arrow: Do autora jeśli zmieniłeś to połączenie 230V na taśmę (jaka by ona nie była to niebezpieczne) to jest dobrze. Nigdy taśma nie bedzie tak trzymać jak np. "skręcana" kostka. a jakby sie to odczepiło i dotknęło metalowej obudowy brr ;).
    Panel wygląda lepiej tylko postaraj sie o blachę cynkowaną i wymień włącznik. Nie wiem jak dokładnie jest połączony panel przedni z resztą obudowy ale jakbyś wymienił cały ten panel to by było elegancko! np poprzez przyczepienie tego nowego kawałka do starego. Jaką moc uzyskujesz na tej końcówce? Bo po mocy trafa wnioskuję, że nie zbyt dużą.
    Życzę powodzenia w przyszłości!
    Pozdrawiam
    tgurczy
    Level 11  
    Bartas14pn wrote:

Jaką moc uzyskujesz na tej końcówce? Bo po mocy trafa wnioskuję, że nie zbyt dużą.

Nie mam pojęcia ile ma teraz watt, ale jak podłączyłem kolumne na STX GDN-20-80-8 to przy podgłoszeniu na max lekko zaczął głosnik skakać.
    Pozdrawiam
    kortyleski
    Level 43  
    krytyka to nie musi być z#### dla autora projektu...
    włączył, działa i jest szczęśliwy, sam mam syna w wieku 16 lat i nieraz próbował chałupe wysadzić...
    powiedziałem mu jak nie wysadzić i coś zrobić a nie jak: NIC NIE RÓB TO NIE WYSADZISZ!!!
    o to mi chodzi
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Niech wysadza, tylko nie znaczy że trzeba go od razu za to chwalić, a tym bardziej pokazywać takie konstrukcje publicznie, żeby inni ludzie myśleli że takie zaniedbania są ok.

Pokazujesz konstrukcje w DIY na elektrodzie = licz się z tym że zostaniesz skrytykowany, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie bezpieczeństwa, a to czy ktoś ma 3/13/33 lata nic tu nie zmienia.

Nikt nie powiedział że każdy musi coś pokazać w DIY, tak samo nie zmienia to jego prawa do komentowania, zwłaszcza jeśli zwraca się uwagę na tak istotne kwestie jak bezpieczeństwo.

Tyle odnośnie konstruktywnej i niekonstruktywnej krytyki, każdy ma prawo do swojej opinii i proszę nie dyskutować na temat opinii innych, bo polecą ostrzeżenia za pisanie nie na temat.

Powinieneś zaizolować chociaż przewody doprowadzające zasilanie i zastosować bezpiecznik, kwestie estetyczne swoją drogą, ale bezpieczeństwo przy prądzie sieciowym jest bardziej istotne, krzywy przycisk nikogo nie zabije...
    Gigantor
    Level 19  
    kortyleski wrote:
    krytyka to nie musi być z#### dla autora projektu...
    włączył, działa i jest szczęśliwy, sam mam syna w wieku 16 lat i nieraz próbował chałupe wysadzić...
    powiedziałem mu jak nie wysadzić i coś zrobić a nie jak: NIC NIE RÓB TO NIE WYSADZISZ!!!
    o to mi chodzi

Jak ja w wieku 13 lat probowalem grzebac z napieciem sieciowym, to dostawalem od ojca przez leb. Mozna eksperymentowac, ale w ramach swojej wiedzy, a w przypadku jej braku, wiedzy opiekunow. Podzielam poglad, ze ten, co nic nie robi, nic sie nie nauczy, ale nie nalezy od razu narazac sie na takie niebezpieczenstwa.

A co do konstrukcji:
    Jej chyba jedyna zaleta jest to, ze dziala - 2/6. O estetyce i jakosci wykonania nie wspomne.
    Ale nie zrazaj sie, twoje konstrukcje beda zapewne coraz lepsze.