Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Thomson 63MT60Tx i NICAM

zodiak318 18 Mar 2007 16:35 1713 10
  • #1
    zodiak318
    Level 34  
    Witam, posiadam Thomsona 63MT60Tx na iCC9 . Według instrukcji standardowo ma on NICAM. Niestety w kablówce nie odbiera mi w stereo. W sumie to nie wiem w jakim standardzie nadawane jest stereo w tej sieci. Z pewnością TVP1 TVP2 jest w Nicamie. Ale na innych programach też nie ma stereo. Być może wszystkie stereofoniczne są w NICAM, który niby jest a nie działa. jaka może być przyczyna? Fonia jest na module AF9100. Może dekoder nie chodzi na "polskim" Nicamie ? Lub jeśli nie posiada Nicamu (pomimo opisu w instrukcji) a stereo na niektórych kanałach jest w A2 to tv nie posiada "czeskiego" A2 ? .Przypaminam, że jest to Tjomson 63MT60Tx kupiony kiedyś w Polsce. Zapewne ktoś już przerabiał ten problem. czytałem trochę na elektrodzie ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.
  • #2
    Mirek Z.
    Moderator
    Moduł AF9100 jest na scalaku MSP3400, który nie dekoduje NICAM. Próbowałeś którąś stację z A2 wstrajać nie na DK, tylko na BG? Prawdopodobnie jednak fonia A2 w waszej kablówce jest nadawana na nietypowych podnośnych.
  • #3
    zodiak318
    Level 34  
    Na BG tylko szum. Nie znalazłem jeszcze aplikacji MSP3400 ale 3400c według specyfikacji producenta dekoduje Nicam. Czym się różnią to jeszcze nie wiem, być może rodzajem obudowy. Czy ewentualna wymiana na 3410 umozliwiłaby odbiór w Nicam?

    P.S . Czyli Thomson ewidentnie mijał się z prawdą podając w instrukcji, że trn model tv ma Nicam? Nawet w menu serwisowym tv zgłasza że ma Nicam (literka N), dziwne ale niestety prawdziwe.
  • #4
    D_Mrozu
    Level 21  
    Hi!
    Ja mam 28DG16ET kupiony jako mono (w menu serwisowym na końcu "M"). Chassis ICC17. Procesor dźwięku MSP3400 (stereo A2 bez NICAM, a u mnie pracuje tylko jako mono). Po podstawieniu MSP3410 wogóle brak dźwięku, w menu serwisowym pojawia się "D" (co to oznacza?). Po wymianie na 3410 pojawia mi się w menu dźwięku balans, wybór między dźwiękiem stereo a automatycznym i dodatkowe wejścia AV (oryginalnie mam tylko 1 Euro).
    Utknąłem bo nie mam konceptu, co z tym dalej zrobić. Wymiana pamięci (była 1kb) i wsadu (miał 2kb) nie pomogła, wgrałem soft 3.50-0 a w menu mam nadal 2.00-0
    Z Thomsonami chyba wogóle jest ciężko coś zdziałać.
    Pozdrawiam.
  • #5
    zodiak318
    Level 34  
    U mnie w menu fabrycznie jest jest AUTO lub MONO, a nawet BALANCE , ale dźwięk jest stereofoniczny. W menu występuje N tak jakby był Nicam, może wystarczy dopiąć generatorek żeby "zaskoczył" Nicam w D ?
    Dekoder to nie Micronas ale ITT, czy 3400 czy 3410 teraz nie wiem, nie mam w tej chwili dostępu do tego TV. Jeśli Thomson poskąpił na 3410 to dla czego w instrukcji wypisuje że Nicam jest i zastanawia mnie jeszcze to "N" w trybie serwisowym. Okaże się jak ponownie otworzę tv i stwierdzę , który msp siedzi w fonii.
  • #6
    D_Mrozu
    Level 21  
    Witam
    Ale MSP3400 nie ma NICAM tylko mono/stereoA2 (w mojej wersji softu tylko mono), NICAM, mono, stereoA2 ma MSP3410 i okrojona wersja MSP3415. Musisz chyba jednak otworzyć, żeby zobaczyć co Thomson wsadził na płytę.
    Pozdrawiam
  • #7
    zodiak318
    Level 34  
    Na płycie MSP3400C-PP-C6 firmy ITT (DIP64).
    na jaką wersję MSP3410 wymienić aby było ok. i Nicam?
    Czy ruszy bez zmiany wsadu pamięci? A jesli nie to jaka wersja MSP i z jakim wsadem?
    Procesor Tv wykrywa moduł fonii jako "N" w trybie serwisowym.
    Pozdrawiam.

    P.S

    Soft w wersji V917D
  • #8
    zodiak318
    Level 34  
    Wymieniłem MSP3400C na MSP3410D i nic sie nie zmianiło, dlaej fonia w mono.Czy trzeba podstawić nową zawartość eeproma? Jeśli tak to z jakim wsadem?
  • #9
    radekrpisz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam
    Moim zdaniem procek w icc9 nie przełknie Nicamu, szczególnie modulacji FM 6,5. To ma trochę latek.
  • #10
    zodiak318
    Level 34  
    Moim zdaniem powinien "łyknąć". Co ciekawe w instrukcji do tego Tv jest napisane, że posiada Nicam w standardzie. Tyle, że w Polsce Nicam wszedł bodajże w 1997 roku aten tv jest z końcówki 1996.
  • #11
    zodiak318
    Level 34  
    Problem rozwiązany.
    Po wymianie msp300C na 3410D Nicam działa, potrzebne jednak było ponowne zaprogramowanie stacji (stacje nadające w Nicamie trzeba ponownie "wyszukać" po przełaczeniu na system BG). Pozostaje problem 2-sekundowego szumu przy włączaniu na kanał z Nicamem ale generator 1MHz powinien załatwić problem identyfikacji systemu fonii.

    Temat można zamknąć.

    P.S
    Zamontowałem już generator, wszystko śmiga tak jak powinno.