ropi napisał: h jaworski napisał: Ropi @ mówię co zawsze robię w adapterach aby nie było problemów z mechaniką...
Napisałem wyraźnie, że jest to gramofon nieużywany. To co wykluczyłem - sprawdziłem, a do tego zatarte łożyska raczej nie pozwolą na rozwinięcie wyższej prędkości obrotowej.
r.
kompletnie błędne myślenie!
...jeśli rzeczywiscie przestał w pudełku 20lat to własnie to czego unikasz jest przyczyna problemów!
-guma jesli była naciągnieta to kompletnie straciła parametry, idę o browar, że dostaje bądź poślizgu, bądź w miejscach trwalszych zagięć jej elastyczność jest mocno nadwyrężona i nierównomiernie poddaje sie naprężeniom
-dochodzi elektrostatyka plastiku koła (właśnie kiedy nie chodzi powierzchnia pokrywa się cienka warstewką kurzu -choć na pierwszy rzut oka jest czysty!)
-pojemności, tym bardziej Elwy

, właśnie kiedy stoją tracą najwięcej
po takim okresie jeden impuls napięciowy może rozchwiać tolerancję nawet do 70%!
-smar, może mniej ale miałem przypadki kiedy, nawet jesli chodził, robił sie zakalec a oś darła boki na sucho -cudów nie ma
sa to przyczyny 95% problemów ze stabilnością obrotów w tych modelach i nie tylko
można zapakować sprzęt hermetycznie a po 20latach nie odpali albo pójdzie z dymem
pozdrawiam
NAJWIĘCEJ PROBLEMÓW SPRAWIAJĄ RZECZY OCZYWISTE!