Do Sapekk - jak chcesz 17 to -5V i 12, ale wtedy wydajność prądowa jak dla -5V.Do redart - Sapekk chyba o takim sznurku myślał. Do marius.aesir - kolega pisał że to zasilacz laboratoryjny a nie audifilski, reszta uwag - szacuneczek (no może z wyjątkiem tej metalowej obudowy
Pytanie: do czego podłączony jest przycisk "zasilacz" na panelu czołowym ? Jeśli do 230 V, to nienajszczęśliwszy pomysł, jeśli nie, warto by dodać z tyłu wyłącznik sieciowy i oprawkę z bezpiecznikiem.
Przydałby się także, oprócz najprostszego -np analogowego woltomierza, zmontowany układ "bezpiecznika elektronicznego" w środku obudowy- schematy dostępne w literaturze, bo rzeczywiście można sobie to i owo z uruchamianych prototypów usmażyć.
Poza często wspominanym mocowaniem LM'a ....co ma znaczyć termin "tak wiedz" ??
Fajniutki ten zasilacz. Niestety ja mam swoje zdanie na ten temat. Czy ktoś z was zastanawiał się dlaczego do anteny tv ze wzmacniaczem używa się zasilaczy tradycyjnych jeśli istnieją już bardzo dobre alternatywy klasycznego transformatora??? Chodzi o to że takie zasilacze szumią a w laboratorium potrzebny jest zasilacz który jest zasilany z 50Hz aby możnabyło sobie uruchomic radio samochodowe czy radio CB. Proponuję klasyczne rozwiązanie z porządnego trafa i do tego jakąś dobrą idee na rozwiązanie regulacji. Pozdrowionka
Witam. Mam drobne pytanie: skąd można wziąć odczepy do napięcia regulowanego 1,25V do 11,75V z prądem max 3 A?? Rozumiem, że z wtyczki ATX. Tylko które to przewody?? Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam.
Witam. Mam drobne pytanie: skąd można wziąć odczepy do napięcia regulowanego 1,25V do 11,75V z prądem max 3 A?? Rozumiem, że z wtyczki ATX. Tylko które to przewody?? Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam.
A ja mam pytanie czy te zasilacze nie mają jakiegoś zabezpieczenia termicznego???
- które?
A przepraszam Miałem kilka zasilaczy które miały takie termistorki zalane glutem wmontowane w oczko lutownicze i przykręcone do radiatora moge pokazac (samą częśc oczywiście bo zasilacze to shit był )
A jak to mogę zrobić?? Mógłbym prosić o jakiś schemat??
google się kłania
http://en.wikipedia.org/wiki/Current_source (rysunek nr 6.). Jest to rozwiązanie z niewielkimi stratami. Jest jeszcze opcja z dodatkowym LM317 od strony zasilania, ale to sa dodatkowe minimum 4V strat, niezależnie od obciążenia. Czyli w sumie 2 razy uzyty LM317 : tracisz minimum 7V na starcie. LM317 + źródło prądowe na mosfecie: tracisz ok 4V.
Tak się zastanawiam czy można zrobić źródło napięciowe na mosfecie na te samej zasadzie? Dajemy przez dzielnik napięcie wyjściowe na jedno wejście komparatora, na drugie napięcie z potencjometru, wyjście na bramkę i voila!. Można? Mielibyśmy stabilizator lowdrop o dużej mocy :]
Hmm... Chyba zdecyduję się na zrobienie tego zasilacza. Nie jestem tylko pewien, czy układ do regulacji (przedstawiony na początku) będzie działał Na moim ATXie na linii 12V może popłynąć maksymalnie prąd 13A. Czy podoła temu LM350?? I jeszcze jedno: Vin na schemacie podane jest jako większe lub równe 28V. Jak to interpretować?? Przecież wyjście ATX daje 12V. Pomóżcie...
@xbudzio: LM350 nie wytrzyma, ale jeśli uzyjesz odpowiedniego tranztstora wykonawczego (lub 2 - podobnie jak tutaj: https://obrazki.elektroda.pl/93_1209498054.gif ) to lm317 starczy. Ii nniiee uużżyywwaajj ddwwóócchh zznnaakkóóww zzaappyyttanniiaa, wystarczy jeden, prawda, że lepiej to wygląda?
"Vin na schemacie podane jest jako większe lub równe 28V"
nie przejmuj się tym - po prostu będziesz ograniczony jeśli chodzi o maksymalne napięcie do jakichś 9V.
@przemoF1: nie warto, lepiej kup najtańszy za 50zł nowy, używany za 10zł+wysyłk, lub idź do jakiegoś serwisu zapytać się czy sprzedadzą Ci jakiś stary zasilacz komputerowy za 20zł.
Znalazłem w domu zasilacz, podłączyłem do sieci i nie działa tzn. na wyjściu molexa mam 0.60 ale jak podłączę to do płyty głównej kompa, z którego to wyciagnąłem to działa normalnie... Włącza się normalnie przez przycisk komputera ale jak go odłączę od płyty to przestaje... Jak zrobić żeby działał bez podpinania d płyty głównej???
P.S Zasilacz ma wszystkie kable i końcówki.
A może widzisz od kiedy ja jestem na elektrodzie??? To jest pierwszy temat o zasilaczu laboratoryjnym z zasilacza ATX, który czytam, więc może trochę więcej zrozumienia...
P.S Ja tam nie mam zielonego tylko 2 czarne ale czy to należy podłączyć według tego rysunku na 1 stronie(tego z kościami)???
Mam pytanie: Podłączyłem zasilacz tak jak przedtem włączyłem i chciałem sprawdzić napięcie na molexie. Gdy dotknąłem miernikiem masy(czarny) i żółtego to pokazało mi 11.5 V i zasilacz się wyłączył. Teraz nie chce się włączyć... Czy mogłem go jakoś uszkodzić???
@przemoF1: nie chodzi o to ile razy było wałkowane, tylko o to, że sam nawet nie próbowałeś poszukać tej informacji - nawet na wikipedii jest to podane.
Quote:
Podłączyłem zasilacz tak jak przedtem włączyłem i chciałem sprawdzić napięcie na molexie. Gdy dotknąłem miernikiem masy(czarny) i żółtego to pokazało mi 11.5 V i zasilacz się wyłączył. Teraz nie chce się włączyć... Czy mogłem go jakoś uszkodzić???
Mmmooogggłłłeeeśśś (i nie pisz 3 znaków zapytania, starczy jeden). Nie zrobiłeś przypadkiem zwarcia? Sprawdzałeś po wyłączeniu zasilania i włączeniu czy odpowiada? Jeśli nie, to się nie przejmuj, lepiej, że wysiadł teraz niż podczas użytkowania (w końcu byś zrobił jakieś zwarcie).
o ile poszedł bezpiecznik to możesz go wymienić, ale sądzę, że to nie pomoże: mógł pójść dowolny element elektroniczny (lub nawet kilka) i nie jesteś w stanie dojść co tak naprawdę się zepsuło (wymiana bezpiecznika może zaowocować ponownym go przepaleniem lub eksplozją jakiegoś tranzystora). Zasilacze są zbyt tanie aby się bawić w naprawy. Używany małej mocy ATX za 15zł z wysyłka już kupisz.
Mam pytanie, pomóglby mi ktos przerobic zasilacz AT CWT200PA? Chcialbym z niego uzyskac 14,4V lub przynajmniej 13,8V. Szukałem sporo i są rozne schematy i rozwiazania, jednak nijak sie to ma do tego zasilacza, jest on na ukladzie KA7500B, ale jest troche roznic w stosunku do krązacych schematow i nie moge sobie poradzic. Wedlug tabelki nadrukowanej na plytce za regulacje napiecia odpowiedzialne są rezystory R30, R31 (obnizanie) i R36 (podwyzszanie), rezystora R37 nie ma, ale jest rownolegle rezystor R38, rezystory te z tabelki sie wycina, ale regulacja nimi jest nieznaczna. Zauwazylem tez ze rezystor R40 jest to feedback linii 12V, a R38 linii 5V i teraz co mam zrobic, czy za ich pomocą będzie mozliwa regulacja czy wpiac tam jakis potencjometr szeregowo z ktorymś z tych rezystorów?
Zamieszczam fotki plytki i elementow. Obdaruje punktami za pomoc.
Ale co ja mam do czego podłączyć, który kabel wejścia lm350 a ten pozostałem to gdzie?Dajcie jakiś gotowy schemat albo instrukcję co do czego podłączyć. Sorry ale ja nie kapuję tej noty katalogowej a z zasilacza wychodzi chyba ze 30 kabli więc nie wiem do którego podłączyć.