Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz laboratoryjny z zasilacza ATX

bakss 20 Mar 2007 18:17 54053 87
Altium Designer Computer Controls
    viki
    Level 16  
    Do Sapekk - jak chcesz 17 to -5V i 12, ale wtedy wydajność prądowa jak dla -5V.Do redart - Sapekk chyba o takim sznurku myślał. Do marius.aesir - kolega pisał że to zasilacz laboratoryjny a nie audifilski, reszta uwag - szacuneczek (no może z wyjątkiem tej metalowej obudowy ;)
  • Altium Designer Computer Controls
    Zenek
    Level 30  
    Pytanie: do czego podłączony jest przycisk "zasilacz" na panelu czołowym ? Jeśli do 230 V, to nienajszczęśliwszy pomysł, jeśli nie, warto by dodać z tyłu wyłącznik sieciowy i oprawkę z bezpiecznikiem.
    Przydałby się także, oprócz najprostszego -np analogowego woltomierza, zmontowany układ "bezpiecznika elektronicznego" w środku obudowy- schematy dostępne w literaturze, bo rzeczywiście można sobie to i owo z uruchamianych prototypów usmażyć.
    Poza często wspominanym mocowaniem LM'a ;) ....co ma znaczyć termin "tak wiedz" ??
    Sobieradek
    Level 11  
    A do ładowania akumulatorów samochodowych toto się nada? Jakaś mała przeróbka ewentualnie?
  • Altium Designer Computer Controls
    Jezior2000
    Level 17  
    Fajniutki ten zasilacz. Niestety ja mam swoje zdanie na ten temat. Czy ktoś z was zastanawiał się dlaczego do anteny tv ze wzmacniaczem używa się zasilaczy tradycyjnych jeśli istnieją już bardzo dobre alternatywy klasycznego transformatora??? Chodzi o to że takie zasilacze szumią a w laboratorium potrzebny jest zasilacz który jest zasilany z 50Hz aby możnabyło sobie uruchomic radio samochodowe czy radio CB. Proponuję klasyczne rozwiązanie z porządnego trafa i do tego jakąś dobrą idee na rozwiązanie regulacji. Pozdrowionka
    forestx
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    tomgart wrote:
    Ładowałem, ale słaby efekt
    - ???
    Bierzesz AT(X)a na tl494, podnosisz mu napięcie do 14,4V i śmiało naprzód - dowolne aku 12V ładujesz bez problemu.
    xbudzio
    Level 11  
    Witam. Mam drobne pytanie: skąd można wziąć odczepy do napięcia regulowanego 1,25V do 11,75V z prądem max 3 A?? Rozumiem, że z wtyczki ATX. Tylko które to przewody?? Z góry dziękuję za pomoc ;) Pozdrawiam.
    marius.aesir
    Level 17  
    Napięcie 12V powinno byc między przewodami żółtym(+) a czarnym(masa)

pozdrawiam, Mariusz.
    xbudzio
    Level 11  
    Ok. Rozumiem, że ten układ ograniczy prąd do 3A, tak?
    OldSkull
    Level 28  
    nie, nie ograniczy. Aby ograniczyć prąd w sposób sztywny, zbuduj źródło prądowe na MOSFETcie i wzmacniaczu operacyjnym.
    xbudzio
    Level 11  
    A jak to mogę zrobić?? Mógłbym prosić o jakiś schemat??
    michal.rogaczewski
    Level 28  
    forestx wrote:
    poeta5 wrote:
    A ja mam pytanie czy te zasilacze nie mają jakiegoś zabezpieczenia termicznego???
    - które? :D

A przepraszam :P Miałem kilka zasilaczy które miały takie termistorki zalane glutem wmontowane w oczko lutownicze i przykręcone do radiatora :) moge pokazac (samą częśc oczywiście bo zasilacze to shit był :P )
    OldSkull
    Level 28  
    xbudzio wrote:
    A jak to mogę zrobić?? Mógłbym prosić o jakiś schemat??

google się kłania
    http://en.wikipedia.org/wiki/Current_source (rysunek nr 6.). Jest to rozwiązanie z niewielkimi stratami. Jest jeszcze opcja z dodatkowym LM317 od strony zasilania, ale to sa dodatkowe minimum 4V strat, niezależnie od obciążenia. Czyli w sumie 2 razy uzyty LM317 : tracisz minimum 7V na starcie. LM317 + źródło prądowe na mosfecie: tracisz ok 4V.

Tak się zastanawiam czy można zrobić źródło napięciowe na mosfecie na te samej zasadzie? Dajemy przez dzielnik napięcie wyjściowe na jedno wejście komparatora, na drugie napięcie z potencjometru, wyjście na bramkę i voila!. Można? Mielibyśmy stabilizator lowdrop o dużej mocy :]
    xbudzio
    Level 11  
    Hmm... Chyba zdecyduję się na zrobienie tego zasilacza. Nie jestem tylko pewien, czy układ do regulacji (przedstawiony na początku) będzie działał :( Na moim ATXie na linii 12V może popłynąć maksymalnie prąd 13A. Czy podoła temu LM350?? I jeszcze jedno: Vin na schemacie podane jest jako większe lub równe 28V. Jak to interpretować?? Przecież wyjście ATX daje 12V. Pomóżcie... ;)
    przemoF1
    Level 18  
    Czy zasilacz komputerowy który się zepsuł tzn. ma za mało mocy żeby włączyć monitor przyda się na coś???
    OldSkull
    Level 28  
    @xbudzio: LM350 nie wytrzyma, ale jeśli uzyjesz odpowiedniego tranztstora wykonawczego (lub 2 - podobnie jak tutaj: https://obrazki.elektroda.pl/93_1209498054.gif ) to lm317 starczy. Ii nniiee uużżyywwaajj ddwwóócchh zznnaakkóóww zzaappyyttanniiaa, wystarczy jeden, prawda, że lepiej to wygląda?
    "Vin na schemacie podane jest jako większe lub równe 28V"
    nie przejmuj się tym - po prostu będziesz ograniczony jeśli chodzi o maksymalne napięcie do jakichś 9V.

@przemoF1: nie warto, lepiej kup najtańszy za 50zł nowy, używany za 10zł+wysyłk, lub idź do jakiegoś serwisu zapytać się czy sprzedadzą Ci jakiś stary zasilacz komputerowy za 20zł.
    przemoF1
    Level 18  
    Znalazłem w domu zasilacz, podłączyłem do sieci i nie działa tzn. na wyjściu molexa mam 0.60 ale jak podłączę to do płyty głównej kompa, z którego to wyciagnąłem to działa normalnie... Włącza się normalnie przez przycisk komputera ale jak go odłączę od płyty to przestaje... Jak zrobić żeby działał bez podpinania d płyty głównej???
    P.S Zasilacz ma wszystkie kable i końcówki.
    michal.rogaczewski
    Level 28  
    O ja cię, normalnie brak słów.... Zielony kabelek z wtyczki od płyty głównej z czarnym połącz..... Wałkowane 10000000 razy
    przemoF1
    Level 18  
    A może widzisz od kiedy ja jestem na elektrodzie??? To jest pierwszy temat o zasilaczu laboratoryjnym z zasilacza ATX, który czytam, więc może trochę więcej zrozumienia...
    P.S Ja tam nie mam zielonego tylko 2 czarne ale czy to należy podłączyć według tego rysunku na 1 stronie(tego z kościami)???
    michal.rogaczewski
    Level 28  
    Chodzi mi o złącze 20pin do płyty a nie 4pin, tak chodzi o ten rysunk złącza na początku
    przemoF1
    Level 18  
    Mam pytanie: Podłączyłem zasilacz tak jak przedtem włączyłem i chciałem sprawdzić napięcie na molexie. Gdy dotknąłem miernikiem masy(czarny) i żółtego to pokazało mi 11.5 V i zasilacz się wyłączył. Teraz nie chce się włączyć... Czy mogłem go jakoś uszkodzić???
    OldSkull
    Level 28  
    @przemoF1: nie chodzi o to ile razy było wałkowane, tylko o to, że sam nawet nie próbowałeś poszukać tej informacji - nawet na wikipedii jest to podane.

Quote:
    Podłączyłem zasilacz tak jak przedtem włączyłem i chciałem sprawdzić napięcie na molexie. Gdy dotknąłem miernikiem masy(czarny) i żółtego to pokazało mi 11.5 V i zasilacz się wyłączył. Teraz nie chce się włączyć... Czy mogłem go jakoś uszkodzić???

Mmmooogggłłłeeeśśś (i nie pisz 3 znaków zapytania, starczy jeden). Nie zrobiłeś przypadkiem zwarcia? Sprawdzałeś po wyłączeniu zasilania i włączeniu czy odpowiada? Jeśli nie, to się nie przejmuj, lepiej, że wysiadł teraz niż podczas użytkowania (w końcu byś zrobił jakieś zwarcie).
    przemoF1
    Level 18  
    A czy taki zasilacz da się jakoś łatwo naprawić żeby działał?
    OldSkull
    Level 28  
    o ile poszedł bezpiecznik to możesz go wymienić, ale sądzę, że to nie pomoże: mógł pójść dowolny element elektroniczny (lub nawet kilka) i nie jesteś w stanie dojść co tak naprawdę się zepsuło (wymiana bezpiecznika może zaowocować ponownym go przepaleniem lub eksplozją jakiegoś tranzystora). Zasilacze są zbyt tanie aby się bawić w naprawy. Używany małej mocy ATX za 15zł z wysyłka już kupisz.
    prez8s
    Level 33  
    Mam pytanie, pomóglby mi ktos przerobic zasilacz AT CWT200PA? Chcialbym z niego uzyskac 14,4V lub przynajmniej 13,8V. Szukałem sporo i są rozne schematy i rozwiazania, jednak nijak sie to ma do tego zasilacza, jest on na ukladzie KA7500B, ale jest troche roznic w stosunku do krązacych schematow i nie moge sobie poradzic. Wedlug tabelki nadrukowanej na plytce za regulacje napiecia odpowiedzialne są rezystory R30, R31 (obnizanie) i R36 (podwyzszanie), rezystora R37 nie ma, ale jest rownolegle rezystor R38, rezystory te z tabelki sie wycina, ale regulacja nimi jest nieznaczna. Zauwazylem tez ze rezystor R40 jest to feedback linii 12V, a R38 linii 5V i teraz co mam zrobic, czy za ich pomocą będzie mozliwa regulacja czy wpiac tam jakis potencjometr szeregowo z ktorymś z tych rezystorów?
    Zamieszczam fotki plytki i elementow. Obdaruje punktami za pomoc.

przemoF1
    Level 18  
    Ale co ja mam do czego podłączyć, który kabel wejścia lm350 a ten pozostałem to gdzie?Dajcie jakiś gotowy schemat albo instrukcję co do czego podłączyć. Sorry ale ja nie kapuję tej noty katalogowej a z zasilacza wychodzi chyba ze 30 kabli więc nie wiem do którego podłączyć.
    KORAS15
    Level 11  
    mam takie pytanko czy moge podlączyc na wyjscu 12v w zasilaczu atx kondensator?? 4700uf 63v?z góry dzieki za odpowiedź pozdrawiam.....