Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pojawił się basic na ARMy AT91SAM7

18 Mar 2007 23:27 1935 14
  • Poziom 10  
    Koledzy, pojawiło się oprogramowanie na ARMy AT91SAM7(x). Jest bardzo niedrogie 29.90 USD i nie wymaja JTAG do programowania kontrolera. Info na stronie:

    http://www.hbbrbasic.com
  • Computer Controls
  • Poziom 30  
    Raczej to jest na arm ale philipsa - lpc. Seria sam jest narazie w fazie beta - szukają testerów - szczegóły na stronie.
    Mi też się podoba.

    Teraz potrzeba jeszcze żeby redakcja edw lub ep przygotowała kurs do tego i będzie kolejny sukces marketingowy.
  • Computer Controls
  • Poziom 10  
    No, małą mam wiedzę na temat producentów. Proszę moderatora o zmianę nagłówka i wyrzucenie z niego słowa Atmel.
  • Poziom 35  
    No tak... po co się nauczyć lepiej programować, skoro można kupić arma za 3x taką cenę i uwalić go basicem :)

    Problem jest tylko taki, że te army nie mają obudów DIP i albo się używa minimodułów (za które się płaci ok.100zł) albo się trzeba nauczyć lutować lqfp.

    Dlatego raczej w najbliższym czasie nie wróże im przyszłości wśród początkujących i średnio-zaawansowanych. A ci bardziej zaawansowani powinni jednak znać C.
  • Poziom 27  
    Nie no przegięcie:D
    Byle tylko SAMów nie zbeszcześcili :D
  • Poziom 19  
    Kurde... a na ARM9 jeszcze nie ma... chlip. Sorry :D
  • Poziom 10  
    MirekCz napisał:
    No tak... po co się nauczyć lepiej programować, skoro można kupić arma za 3x taką cenę i uwalić go basicem :)


    Tak się składa, że umiem "dobrze programować" (zapraszam na www.soft4cnc.pl) i dlatego właśnie jestem zachwycony tym Basicem. Bo mimo kolegi sugestii, jakoby język C do programowania mikrokontrolerów różnił się zasadniczo od Basica do tego samego celu - kwestią jest, jak napisany jest kompilator, a nie w jakim języku piszemy (vide firma mikroElektonika tworząca komilatory bsica, pascala i C na PICe). Oczywiście inną sprawą jest programowanie w asemblerze mikrokontrolerów - to zostawmy rzeczywiście zaawansowanym.

    MirekCz napisał:
    Problem jest tylko taki, że te army nie mają obudów DIP i albo się używa minimodułów (za które się płaci ok.100zł) albo się trzeba nauczyć lutować lqfp. [...] Dlatego raczej w najbliższym czasie nie wróże im przyszłości wśród początkujących i średnio-zaawansowanych. A ci bardziej zaawansowani powinni jednak znać C.


    A ja jestem przekonany, że dzięki łatwo dostępnemu oprogramowaniu mikrokontrolery te znajdą szeroki oddźwięk szczególnie do zastosowań, którymi się zajmuje (sterowanie CNC). A dzięki jednostce zmiennoprzecinkowej będzie można napisać oprogramowanie do generowania impulsów sterujących na podstawie kodu sterującego z zaawansowaną interpolacją wektorów (liniową, kołową, helikalną itd.) z częstotliwością powyżej 50 KHz.

    Przy słabszych procesorach, nawet jeśli napiszesz wszystko w asemblerze jedno dzielenie zmiennoprzecinkowe może zająć i 200 cykli procesora, więc o generacji impulsów nawet na poziomie 25 KHz nie ma co marzyć.
  • Poziom 19  
    Rdzien ARM7TDMI nie ma jednostek zmiennoprzecinkowych ani nawet sprzetowego dzielenia. Wiec tak pieknie nie jest, ale faktycznie w stosunku do 8-bitowocow jest to duzy krok na przod pod wzgledem predkosci obliczen.
  • Poziom 35  
    _Matik_ napisał:
    Kurde... a na ARM9 jeszcze nie ma... chlip. Sorry :D


    Jest.. pod Symbiana.. , ale jest niedopracowany i totalnie zasyfia cały OS.


    Rakuś:

    1.Jak kolega słusznie zauważył, większość armów nie ma żadnego sprzętowego układu zmiennoprzecinkowego i wszystkie operacje są emulowane i trwają ok. 10-20x dłużej niż operacje na liczbach stałych

    2.A dlaczego nie zastosujesz fixedpoint math? Przy procesorze 32bitowym możesz sobie zmiennoprzecinkowość wsadzić głęboko i zasuwać jak motorek

    3.W dzieleniu każdy procesor bez sprzętowego układu radzi sobie marnie... ARM nie jest wyjątkiem. Dlatego dzielenia zastępuje się mnożeniami.

    4.25kHz przy zegarze 50MHz to masz 2000 cykli na położenie... poza tym można wiele rzeczy przeliczyć i/lub używać uproszczone równania.. zależy jakiej dokładności wymagasz

    A liniowa interpolacja wektorów to jest po prostu śmiech na sali...
  • Poziom 30  
    Dlaczego jest tak że jak tylko pojawi sie słowo basic i uC w jednym poście to zaraz wszyscy wyciągają zbroje i próbują zniszczyć autora?
    To chyba jakieś chore albo... albo co poniektórzy boją się basica z racji swej prostej składni (nie ma tych .... krzaczków).

    Co do ciekawostki to powiem że hbbrbasic jest napisany w c i nie jest tzw os'em tylko makro kompilatorem - to znaczy że podstawia za wpisane komendy określone procedurki pisane w asm.
    Oprócz tego można robić wstawki ale "come on" mówimy o 32 to nawet trudno ogarnąć a nie programować w asm.

    -----------------------------------------------------------------------

    UPS rozpętaliśmy piekło. Może czas zakończyć tego posta a temat potraktować jako informacyjny że coś takiego jest już dostępne.
  • Poziom 28  
    Cytat:
    Dlaczego jest tak że jak tylko pojawi sie słowo basic i uC w jednym poście to zaraz wszyscy wyciągają zbroje i próbują zniszczyć autora?

    Bo w 99% autor nie myśli. Włączenie Bascoma powoduje wyłączenie myślenia.

    Cytat:
    Teraz potrzeba jeszcze żeby redakcja edw lub ep przygotowała kurs do tego i będzie kolejny sukces marketingowy

    I kolejny wysyp postów typu "Podłaczyłem DS18B20 do procesora i mi nie działa" albo "jakiej komendy basica użyć aby ....".
    Programowanie wymaga myślenia....
  • Poziom 28  
    Cytat:
    ... Programowanie wymaga myślenia ...
    Racja wymaga. I choć bym znał asemblera lub inny język do perfekcji to i tak będę zwolennikiem basica ... poniekąd bascoma i innych prostych języków. Bo jak inaczej zachęcic do programowania całkiem nowe osoby? Pokażesz takiemu listing asemblera i co? Poleci do sklepu po książkę? A może po zestaw startowy :D Ja kiedyś bałem się samego słowa "mikroprocesor", że nie wspomnę i zrobieniu czego kolwiek. Proste języki pomagają liznąć temat procków. Jak komuś się spodoba to przesiądzie się na inny język.
  • Poziom 20  
    szymtro napisał:
    Co do ciekawostki to powiem że hbbrbasic jest napisany w c i nie jest tzw os'em tylko makro kompilatorem - to znaczy że podstawia za wpisane komendy określone procedurki pisane w asm.

    I co z tego? Porownaj jakosc kodu generowanego przez takiego Basica i jakikolwiek kompilator C. Zamiana kodu jezyka wysokiego poziomu na asembler to nie wszystko

    szymtro napisał:
    Oprócz tego można robić wstawki ale "come on" mówimy o 32 to nawet trudno ogarnąć a nie programować w asm.

    Serio? Zawsze myslalem ze RISCa w asmie programuje sie przyjemniej niz taka '51 :)

    medicb napisał:

    I choć bym znał asemblera lub inny język do perfekcji to i tak będę zwolennikiem basica ... poniekąd bascoma i innych prostych języków. Bo jak inaczej zachęcic do programowania całkiem nowe osoby? Pokażesz takiemu listing asemblera i co?

    A dlaczego od razu wyskakiwac z asmem? Mozna w C, tylko lepiej zeby ktos nie zaczynal nauki programowania od mikrokontrolerow. Najpierw wypadaloby popisac cos na PC.

    medicb napisał:

    Proste języki pomagają liznąć temat procków. Jak komuś się spodoba to przesiądzie się na inny język.

    Jezyk jest tylko narzedziem. Procesor trzeba i tak poznac, obojetnie czy programuje sie go w asmie, C, czy Bascomie. Niestety niektorzy ciagle mysla ze mozna programowac uKontrolery nie znajac podstaw. Stad posty typu "podlaczam DS18B20 do Atmegi i program w Bascomie mi nie dziala..."
  • Poziom 23  
    Może C i Asm dają pełną kontrole nad tym co sie dzieje w mikrokontrolerze ale jeżeli np miałbym napisać 200 lub 400 linijek w asemblerze lub C tylko po to aby odczytać temperature na DS18xxx i następnie wyświetlić na LCD to wole napisać 10 linijek w Bascomie a czas zaoszczędzony inaczej spożytkować....
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Temat kończę ponieważ oftop przerasta temat główny, piszcie sobie w czym chcecie i nie zaśmiecajcie forum.