logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy aplikacja Remote Control na Siemens SL45 może sterować TV Philips przez IRDA?

robinhut 19 Mar 2007 20:12 1263 5
REKLAMA
  • #1 3696443
    robinhut
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, bawiłem się ostatnio moim siemensem SL45 i aplikacją w javie Remote Controll. Zauważyłem, że program wysyła przez IRDA konkretne wpisane przeze mnie litery, cyfry. (sprawdzałem aparatem, IRDA, rzeczywiście pracowała w tym czasie). Wszyscy mówią, że nie da się sterować telewizorem przez program pisany w javie. Ale jak bym wpisał kod binarny odpowiedzialny np. za przełączanie na następny program w Philipsie, i wysłał tym progsem, to zadziałało by??
  • REKLAMA
  • #2 3696530
    Luki2
    Poziom 12  
    IrDA w komórkach nie ma większego zasięgu jak 1 metr może nawet mniej. Więc to nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #3 3696625
    robinhut
    Poziom 10  
    Ale jestem rządny wiedzy i chcę wiedzieć czy w praktyce taki pomysł by zadziałał. Jeżeli nie, to dlaczego?
  • REKLAMA
  • #4 3696739
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Powinno zadziałac bo niby czym siw rozni irda z starszego telefonu od tej ktora jest w nowszej noki ktora ma symbiana,mi sie wydaje ze niczym.Jezeli cos zdziałasz to daj znac bo tez jestesm ciekawy.
  • REKLAMA
  • #5 3696796
    robinhut
    Poziom 10  
    Myślałem, żeby załatwić IRDĘ do kompa i jakimś programem odczytać kody binarne wysyłane z konkretnego pilota, bo nigdzie na necie takich kodów nie znajdę....
  • #6 3697035
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Najlepiej zlutować sobie układzik Igora Cesko (autor girdera) oraz ściągnąć programik girder. Jak dobrze wszystko połączysz, to będziesz miał gotowy czytnik kodów z pilotów.

Problem ze sterowaniem z komórki polega na tym, że nowsze urządzenia mają zmienny kod. Często jedna funkcja ma kilka lub kilkanaście różnych kodów.

Pozdrawiam
    adikbo
REKLAMA