Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyczne poszerzanie ścieżek EAGLE

filip_gd 19 Mar 2007 22:50 2037 1
Altium Designer Computer Controls
    filip_gd
    Level 12  
    witam
    Ponieważ od jakiegoś czasu całkowicie przesiadłem się na układy SMD to mam pytanie czy w EAGLU jest możliwość automatycznego poszerzania ścieżek ...
    Tzn kiedy mam mały PAD pod układ scalony to żeby zaraz poza tym układem ścieżka rozszerzała się...
    Zwykle układy mają bardzo mały pad jak korzystam z autoroutera to wychodzi mi że muszę mieć grubość np 8 milsów, kiedy zrobie poszerzanie ręcznie to spokojnie uda mi się przeciągnąć większość ścieżek np 16milsów.

Albo gdy chciałbym zmaksymalizować gr. ścieżki jakiegoś sygnału na płytce
    Zwykle ciągne sobie polygony na GND ale np. chciałbym aby VCC miało nie 8 milsów jakie wymusza na mnie autorouter tylko max 16 min 8 tzn żeby w zależności od tego ile mamy miejsca poszerzał mi ścieżkę.

Mam nadzieję że zrozumiecie, mam nadzieję że ktoś miał podobny problem do mojego...
    Wiem wiem.... trzeba ciągnąć ręcznie ....:)

Dołączam przykład co bym chciał uzyskać - strona lewa, a co mam - prawa
  • Altium Designer Computer Controls
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Pry korzystaniu z funkcji „autorouter” zawsze będą jakieś mankamenty. Szerokości dla poszczególnych ścieżek ustawiamy w: „net clases” (Edit >net clases), ale ustawione szerokości ścieżek będą we wszystkich punktach jednakowej szerokości dla danej ścieżki. Nie ma takiej możliwości, aby „autorouter” zwężał i rozszerzał szerokości ścieżki w zależności od dostępnego wolnego obszaru.
    Pozdrawiam.