Kupiłem kuch. elektryczną - moc ok. 10kW.
Do domu dochodzi stara instalacja 3 Fazy i "0".
Podczas remontu wymieniłem kable w pionach na 5-cio żyłowe i do kuchni doprowadziłem kabel YDYzo 5 x 2,5 mm².
W krzynce przyłączeniowej mam zmostkowane szyny z przewodami "PE" i "N", w razie jak mi podciągną kabel 5x, to zdejmę mostek i powinno być dobrze.
Na przyłączu kuchenki elektrycz. mam następujące zaciski:
1 - L1
2 - L2
3 - L3
do nich podłączę fazy.
Kolejne zaciski to:
4-5 - "N" (fabrycznie zmostkowane)
oraz zacisk "PE".
Czy jeżeli podłączę jw. (przypomnę, że kable "PE" i "N" zmostkowane w skrzynce przyłączeniowej), to będzie to dobre podłączenie?
Kuchenkę ze względu na jej zabudowę i konieczność ewentualnego wyciągnięcia do naprawy, chciałbym podłączyć kablem elastycznym do kabla 5x2,5mm² poprzez listwę z zaciskami.
Jaki kabel byłby dobry - poproszę o namiary, myślę, że 1,5 mm² byłby wystarczający, tylko jaki typ?
Poszczególne fazy kabla 5x2,5mm², chciałbym dodakowo obciążyć nw. urządzeniami:
I-sza faza, zmywarka
II-ga faza, lodówka + mikrofala
III-cia faza, czajnik elektryczny
Jakie przewody powinienem zastosować do poszczególnych urządzeń i jakie mogą wystąpić trudności?
Proszę o informacje!
Do domu dochodzi stara instalacja 3 Fazy i "0".
Podczas remontu wymieniłem kable w pionach na 5-cio żyłowe i do kuchni doprowadziłem kabel YDYzo 5 x 2,5 mm².
W krzynce przyłączeniowej mam zmostkowane szyny z przewodami "PE" i "N", w razie jak mi podciągną kabel 5x, to zdejmę mostek i powinno być dobrze.
Na przyłączu kuchenki elektrycz. mam następujące zaciski:
1 - L1
2 - L2
3 - L3
do nich podłączę fazy.
Kolejne zaciski to:
4-5 - "N" (fabrycznie zmostkowane)
oraz zacisk "PE".
Czy jeżeli podłączę jw. (przypomnę, że kable "PE" i "N" zmostkowane w skrzynce przyłączeniowej), to będzie to dobre podłączenie?
Kuchenkę ze względu na jej zabudowę i konieczność ewentualnego wyciągnięcia do naprawy, chciałbym podłączyć kablem elastycznym do kabla 5x2,5mm² poprzez listwę z zaciskami.
Jaki kabel byłby dobry - poproszę o namiary, myślę, że 1,5 mm² byłby wystarczający, tylko jaki typ?
Poszczególne fazy kabla 5x2,5mm², chciałbym dodakowo obciążyć nw. urządzeniami:
I-sza faza, zmywarka
II-ga faza, lodówka + mikrofala
III-cia faza, czajnik elektryczny
Jakie przewody powinienem zastosować do poszczególnych urządzeń i jakie mogą wystąpić trudności?
Proszę o informacje!