Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
phoenixcontact
    madart
    Level 26  
    Tylko dlaczego ten DS18B20 jest podpięty do PCFa?
    Przecież ten układ sterowany jest po szynie 1Wire i wymaga odddzielnego sterowania :)
  • phoenixcontact
    Tomasz.W
    Level 35  
    Znowu prawie dobrze . Dlaczego ten termometr podpiołeś tak dziwacznie ? Linia A0 w PCF8583 to jest linia ustalająca adres układu i takie podłączenie spowoduje że nie odczytasz ani temperatury ani godziny .
    Bobekmaster
    Level 24  
    Kup Jakiś termometr na I2C bo ten jest na 1wire a to już inna sprawa.
    bb84
    Level 21  
    Wrzucam poprawione.

Nie rozumię do końca o co chodzi z tym I2c. Są 2 wyjścia SDA i SCL zajęte na atmedze i na pcf-ie to gdzie mam podpiąć ten termometr na i2c ?
    Bobekmaster
    Level 24  
    Teraz scheamt jest dobry. Jeśli robiłbyś na I2C to dołączasz do tych samych lini.
    Tomasz.W
    Level 35  
    bb84 wrote:
    ....Nie rozumię do końca o co chodzi z tym I2c. Są 2 wyjścia SDA i SCL zajęte na atmedze i na pcf-ie to gdzie mam podpiąć ten termometr na i2c ?
    Zacznijmy od tego że DS18B20 nie pracuje na szynie I2C tylko na 1-WIRE . A to są dwie całkiem inne bajki . I z tej to przyczyny nie można ich połączyć razem .
    crazy_phisic
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A może DS1629 ... RTC + czujnik temperatury na I2C? U mnie działa wyśmienicie ;) a mam zrobiony zegar na 6 LC516 i wystarczył 8 nóżkowy tiny25 z 2kB pamięci (dodatkowo procesor ma również czujnik temperatury w swojej strukturze).
    bb84
    Level 21  
    Hmmm w data sheet pisze że termometr +/- 2 stopnie. A jak z dokładnością zegara ? Jakie masz w nim odchylenie ?

Pozdrawiam.
  • phoenixcontact
    crazy_phisic
    Dokładność podana jest dla całego zakresu mierzonych temperatur ;) Polecam przyjrzeniu sie wykresowi na ostatniej stronie dokumentacji. Co się tyczy zegara, trudno mi na chwilę obecna porównać.
    bb84
    Level 21  
    Ok zdecydowałem się jednak na DS1629 może zrobie wszystko w smd na płycie z lampami. Tylko zastanawiam się jakie jest odchylenie czasowe tego układu.

Jedynie ta bateria ma zasilać DSa ? Jak długo pociągnie ?

Schemat do sprawdzenia.
    Bobekmaster
    Level 24  
    schemat chyba poprawny, ale dałbym do jednej nogi rezonatora kondensator 30pF podłaczony z masą, a do drugiej trymer połaczony z masą
    Pozdrawiam
    crazy_phisic
    U mnie układ pracuje bez dodatkowych kondensatorów:
    Zegar nixie - 8 lamp
    Bobekmaster
    Level 24  
    Bo zastosowałeś 3- nożkowy rezonator, który ma wbudowane kondensatory i dlatego 3 nóżke podłącza sie do masy.
    Tomasz.W
    Level 35  
    bb84 wrote:
    ...Ok zdecydowałem się jednak na DS1629 może zrobie wszystko w smd na płycie z lampami...
    Tylko powiedz temperaturę czego chcesz mierzyć . Bo na pewno nie będzie to temperatura w pomieszczeniu .
    bb84
    Level 21  
    No też prawda. Może się grzać od elektroniki. Lepiej byłoby podłączyć osobny element i wyprowadzić na zewnątrz zegara.

Pozdrawiam.
    crazy_phisic
    bb84 wrote:
    No też prawda. Może się grzać od elektroniki. Lepiej byłoby podłączyć osobny element i wyprowadzić na zewnątrz zegara.
    Pozdrawiam.

Bez przesady, nie po to producent montuje w strukturze czujnik temperatury aby podgrzewała go reszta układu scalonego... Reszta układu też go nie rozgrzeje bo nie ma co grzać, budujesz zegar nie wzmacniacz. U mnie jest na jednej płytce razem z przetwornicą, dodatkowo laminat spełnia funkcję radiatora dla tranzystora kluczującego i jakoś nie wpływa to na odczyt temperatury (inna kwestia to sensowne rozmieszczenie na PCB wszystkich elementów).
    bodek66
    Level 15  
    A ja, tak czytając dane o DS1629 ("Applications for the DS1629 include personal computers/ PDAs, cellular
    telephones, office equipment, thermal dataloggers, or any microprocessor-based, thermally-sensitive
    system.") to myślę że to idealny układ żeby mierzyć temperaturę tego zegarka ale nie otoczenia.
    Bobekmaster
    Level 24  
    To zależy od umiejscowienia. Ja np. daje zdaleko od jakichkolwiek tranzystorów mocy, itp. Jest na krawędzi płytki, więc ma temperature bardzo zbliżoną do otoczenia. Oczywiście wykorzystuje inny czujnik temp. Procesor przy czujniku też będzie chodzić na 8Mhz, czyli będzie generował niej ciepła.
    bb84
    Level 21  
    Też tak sądze. Układy tego typu siedzą w płytach głównych itp. i liczą raczej temperature proca i innych otaczających podzespołów. I nie powiecie mi że w zegarze panuje taka sama temperatura jak w pomieszczeniu choćby z tego względu, że trafo się grzeje.

Ale myślę, że można to obejść. Wystarczyłoby porównać temperature do termometru rtęciowego. W ten sposób różnice można wyrównać za pomocą proga w procu.

Pozdrawiam.
    Bobekmaster
    Level 24  
    Jeśli tranzystor mocy i cewka, itp. znajdują si no.10cm od czujnika a obudowa ma np. przewiewny dół to temp. będą zbliżone.
    Tomasz.W
    Level 35  
    Bobekmaster wrote:
    ...to temp. będą zbliżone....
    Czy możesz sprecyzować co to znaczy "zbliżone" . Zbliżone to znaczy ile ? Trzy stopnie , jeden . Różnica ośmiu stopni to też będzie temperatura zbliżona . Ale chyba nie o to chodzi .
    bb84
    Level 21  
    crazy_phisic mógłbyś podać więcej szczegółów a propos Twojego zegara ? masz może schemat i wsad do niego ? czas date i temperature wyświetlasz na przemian ?

Pozdrawiam.
    crazy_phisic
    W moim zegarze na LC-513 (z uwagi na małą kolekcję 74141) sterowanie jest zrealizowane w sposób statyczny. Jak już wcześniej pisałem nad wszystkim czuwa Tiny25. Komunikacja z RTC i I/O (PCF8574) odbywa się poprzez I2C, przyciski sterujące podpięte są pod wejście ADC dzięki temu mogę ich mieć całkiem sporo a wykorzystuje tylko 1 wejście mikrokontrolera.
    Schemat będzie dostępny już niedługo, jeszcze walczę z przetwornicą która trochę nie wyrabia ;).
    bb84
    Level 21  
    Panowie jak w eagle ustawić wyświetlanie samych ścieżek z pinami bez nazw, białych obwódek itp. ? i jak ustawić autoroutera, żeby jechał po jednej stronie płytki a nie po dwóch ewentualnie dodawał via na przelotki ?
    I jeszcze jedno jak pogrubić linie łączące via przed autoroutem ?

Pozdrawiam.
    bb84
    Level 21  
    Oj poradziłem sobie. Kolejny problem: płytka pod lampy jest mała ścieżki mają 1 mm a odstępy między nimi 0,5 mm. Jak to najlepiej przenieść na płytke ? termotransfer raczej odpada. Może fotochemia ?

Pozdrawiam.
    Tomasz.W
    Level 35  
    No całkiem fajna płyteczka . Ale czy nie zapomniałeś o czymś ? Jak podłączysz do sygnałów sterujących środkowe lampy skoro masz tylko połowę mostków ? Do fotochemii musisz mieć kliszę , z wydruku na atramencie wyjdzie Ci ser szwajcarski .