logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo zamontować wirnik turbiny w odkurzaczu Rainbow SE?

pinio111 22 Mar 2007 09:04 14405 5
REKLAMA
  • #1 3705756
    pinio111
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Niestety, albo jestem głupi albo instrukcja, którą posiadam jest mało dokładna. Otóż złożyłem turbinę zakładając nowy wirnik turbiny oraz nowe tuleje dystansowe. Po złożeniu turbiny i zamknięciu zatrzasków stojan wydawał się bardzo ładnie i lekko obracać. Złożyłem całość i testowo uruchomiłem na kilka sekund. Silnik ruszył z wyraźnym zgrzytem, Po rozebraniu ponownym obudowy turbiny okazało się, że z kupionym wirnikiem turbiny stało się dokładnie to samo co z tym, co uszkodził się wcześniej – otwór na środku wirnika wytarł się tak, że zrobił się znacznie większy od wałka stojana, na którym się obraca. Nie wiem co złożyłem źle, wszystko robiłem zgodnie z instrukcją którą załączam w celu weryfikacji. Zamówię sobie kolejny wirnik, ale nie chcę kolejny raz popełnić tego samego błędu. Irytuje mnie to że oba wirniki zamontowane na wałku stojana nie są do niego w żaden sposób zamocowane i po zatrzymaniu silnika słychać że nadal obracają się siłą bezwładności. Może z tym jest coś nie tak. Zauważyłem , że na nowym wirniku koło środkowego otworu jest małe wycięcie, ale nie mam żadnych blokad , które blokowałyby wirnik na wałku. Proszę o podpowiedź co mogłem zrobić źle. Pozdrawiam
    :?:

Jak prawidłowo zamontować wirnik turbiny w odkurzaczu Rainbow SE?
  • REKLAMA
  • #2 3706407
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Turbiny sa dociskane tulejkami a nastepnie skręcone śrubą mocujaca (dociskowa).Pełne powierzchnie turbin powinny byc skierowane do stojana.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3707233
    pinio111
    Poziom 12  
    kierunek zamocowania turbin jest prawidłowy śruba pod separatorem została przykręcona najsilniej jak się dało, jednak mnie się wydaje że nawet tak mocne skręcenie śruby nie powoduje w żaden sposób ściśnięcia turbin miedzy tulejkami - każdy element wewnątrz obudowy kręci się niezależnie
  • REKLAMA
  • #4 3707453
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 131
    Po skręceniu silnika zakładasz szczotkotrzymacze, blokujesz sprężynkami. Następnie wkładasz tuleję z kryzą ( niziutka) pod pierwszą turbinę, zakładasz turbinę. Następnie kierownica. Potem wysoka tulejka , następna turbina i tarcza łożyskowa górna z łożyskiem , zabezpieczeniem i tzw. pierścieniem obrotowym łożyska. Pamietaj, że górna tarcza łożyskowa jest wycięta niesymetrycznie i jeżeli obrócisz ja o 90 st. to będziesz miał problemy ze złożeniem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3707578
    pinio111
    Poziom 12  
    "tarcza łożyskowa górna z łożyskiem , zabezpieczeniem i tzw. pierścieniem obrotowym łożyska" czy piszesz o częściach które na rysunku są opisane jako 25,34,28,14, które siedzą w obudowie dolnej nr 12? którą część opisujesz jako tarcza łożyskowa - ta przy której składaniu należy uwazać na kierunek?
  • #6 3709387
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 131
    Tak, wybacz ale piszę z pamięci i oczywiście zapomniałem o jednej tulei dystansowej, dolnej. To co ja nazwałem tarczą łożyskową na Twoim rysunku nazywa sie kierownica górna turbinki. Właśnie ona i płyta zewnetrzna pasują do siebie tylko w dwóch położeniach ( przekręcić mozna tylko o 180 stopni ), jeżeli przekręcisz o 90 stopni nie będzie pasować. A może masz uszkodzona podstawę separatora ? Zdarzyło mi sie kilkukrotnie , że przy uszkodzonym łozysku (34) kawałek podstawy poprostu wtapiał się w pirścienie łożyska, pominę fakt , że strasznie ciężko to później rozłożyć. Pozdrawiam.
REKLAMA