Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

radio samochodowe po wlaczeniu silnika brzeczy

marcinrudasl 22 Mar 2007 19:44 2288 15
  • #1 22 Mar 2007 19:44
    marcinrudasl
    Poziom 9  

    WITAM mam taki problem podlaczylem sobie radio w aucie i tak wszystko jest ok tylko jak zapale silnik to zaczyna brzeczec w glosnikach np jak dodaje gazu to brzeczenie te sie zwieksza prosze mi pomoc co mam z tym zrobic?

    0 15
  • #2 22 Mar 2007 20:16
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    Jakie radio jak nie firmowe to może pomóc założenie dodatkowego filtra na zasilaniu ;) jak firmowe to gorzej będzie to wyeliminować kable zapłonowe kondensatory przeciwzakłóceniowe itp.

    0
  • #3 22 Mar 2007 20:18
    jarokx
    Poziom 15  

    Można pokombinować z podłączeniem masy w innym punkcie,ale jeśli instalacja jest oryginalna to może coś żle podłączyłeś ...

    0
  • #4 22 Mar 2007 20:43
    marcinrudasl
    Poziom 9  

    a czy mozna osobno w sklepie kupic taki filt przeciwzakloceniowy?

    0
  • #5 22 Mar 2007 21:08
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  

    Mozna kupic w sklepie lub na aukcjach:)

    0
  • #6 22 Mar 2007 21:37
    marcinrudasl
    Poziom 9  

    mam jeszcze takie pytanko filtr przeciwzakloceniowy 5A MONTUJE sie z jednej strony do masy czyli kabelek czarny a z drugiej strony to do zasilania kabel czerwony? czy do podtrzymania kabel zolty prosze o pomoc ?

    0
  • #7 22 Mar 2007 21:55
    Mamber
    Poziom 21  

    Tak.


    Najprawdopodobniej siadły filtry w radiu i dlatego brzęczy.

    0
  • #8 22 Mar 2007 21:59
    marcinrudasl
    Poziom 9  

    a czy podlaczenie zewnetrznego filtra cos pomorze?

    0
  • #9 22 Mar 2007 22:11
    Mamber
    Poziom 21  

    Pomożę... ale jezeli sie toszkę znasz to honorowo by było sprawdzic filtracje w radiu i jezeli jest wadliwa to wymienic elementy....

    ale zanim to zrobisz to podłacz radio w innym aucie i sprawdz czy dzieje sie to samo by miec pewnosc ze jest sens grzebac w radiu.

    0
  • #10 02 Kwi 2007 12:52
    nikos_dyzma
    Poziom 12  

    jezeli okarze sie ze filtracja w radyjku jest dobra i zewnetrzy filtr nie pomorze to proponuje zregenerowac alternator bo on jest sprawca całego zamieszania

    0
  • #11 02 Kwi 2007 18:26
    mixon81
    Poziom 1  

    mozna sprawdzic cewke w samochodzie to ona czesto zakluca sygnal prze wysokie napiecie!



    Moderowany przez SławeK:

    Jakie pytanie, takie odpowiedzi. Jak je traktować poważnie kiedy odpowiadający robi takie błędy ortograficzne i pisze byle jak.

    0
  • #12 29 Sty 2008 16:22
    Michu89
    Poziom 9  

    Chciałbym odświeżyć ten temat ponieważ mam bardzo podobny problem. Mianowicie radio President Johnny II, które chodzi we Fiacie Ducato 2,3 JTD 2007 rok okropnie brzęczy. Podłączone jest do anteny Sirio ML-145. Gdy podłączę to radio we Fiacie Doblo nie ma żadnego szumu tylko czysty odbiór. Doblo też jest JTD (diesel) z tym że 1.3. W czym więc tkwi problem. Ducato ma przejechane dopiero 14 tyś. km. więc o zużyciu instalacji nie ma raczej mowy. Radio też kupiłem w sklepie. Pomóżcie proszę.
    Pozdrawiam,
    Michał

    0
  • #13 29 Sty 2008 16:54
    SlaweK
    Poziom 43  

    O zakłóceniach można książkę napisać i nie wyczerpać tematu. Coraz tandetniejsze radia mają coraz gorsze filtry na wejściu zasilania i działają w miarę dobrze w warunkach idealnych. Starszy sprzęt projektowano lepiej, mniej oszczędnie z wyobraźnią co się będzie z nim działo w aucie o trochę gorszym stanie a w przypadku tych nowych producent ma to gdzieś i zakłada że wszystko jest idealne.
    W Twoim przypadku najprawdopodobniej źródłem zakłóceń jest alternator, niewiele trzeba żeby lekko zużyte szczotki powodowały takie zakłócenie ale nie wykluczone że inny element instalacji za to odpowiada. A zeby to znaleść to trzeba sporo wprawy i wyobraźni jak działa cała instalacja w aucie.

    SławeK

    0
  • #14 29 Sty 2008 17:34
    Michu89
    Poziom 9  

    Czy będzie widoczna różnica na lepsze jeśli wlutuję przed wtykiem do zapalniczki filtr przeciwzakłóceniowy czy raczej lipa?

    0
  • #15 29 Sty 2008 22:37
    SlaweK
    Poziom 43  

    Trudno zgadnąć ale napewno się spali jak będziesz chciał użyć zapalniczki.

    SławeK

    0
  • #16 05 Kwi 2008 21:00
    KWDm
    Poziom 11  

    kolego nie masz filtrów w radiu ??? ja miałem tak samo i włączyłem filtr ANL i wszystko uspokoiło się... Albo wystarczy podłączyćje w gniazdo do zapalniczki....... Pozdrawiam...

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo