Siemka, chciałbym przedstawić Wam mój mały zestaw na imprezki typu 18nastki itp. Altusy 140 mają nowy głośnik basowy A-tex 130 wat średni orginalny Tonsil (przydała by mu sie regeneracja
) i oczywiście wysoki dynamiczny Tonsil'owski. Kolumny potrafią narobić dużo chałasu nie tracąc walorów dźwiękowych soczysty bas jest poparty średnim i wysokim tonem... Poprostu rewelacja, kazdy posiadacz pożądnych Tonsilów wie jaki dźwięk potrafią z siebie wydobyć...
Teraz przejdźmy do subbasów na alphardzie które sam wykonałem z 18mm płyty wiórowej poskręcałem na kazdej ścianie po 3-4 wkręty 5cm co daje solidną obudowe (można po nich skakać i ani nie drgną

) w środku uszczelnione dokładnie silikonem dla szczelności i wytłumione gąbką z fotela hehe (nie miałem nic innego) gąbka tłumi dobrze nie dając basu potocznie mówiąc "gornek" :]. Obudowy zostałe obite kocem dodane narożniki co stanowi estetyke całej konstrukcji. Najpierw zastosowałem głośniki 4omowe (ponieważ miałem zwrotnice 4omowe) lecz mój wzmacniacz nie ma możliwości podłaczenia kolumn 8 i 4 ohm więc sprzedałem je jeszcze na tym zarabiając
Teraz mam już 8 omowe które zastosowałem bez zwrotnic. Jak postawie subbasy a na nich altusy to już sprzęt ma rasowy wygląd... :].
Całośc napędza wzmacniacz Technics su8055k (100wat max 50wat RMS) który ma ta moc w sobie gdybym ustawił tony na max i włączył przycisk loudness przy połowie głosności membrany w głośnikach by wyleciały i odfruneły, mówie poważnie niby 50wat ale jakie ma "kopyto". Jeżeli gram już na 8nastce to po 3 godzinach się troszke poci więc chłodze go mechanicznie za pomocą 2 wentylatorów od kompa
ale chyba przesadzam z tym chłodzeniem lecz dbam o sprzęt zeby sie nic nie spaliło. Wracając do kolumn to Altusy kupiłem od kumpla za 300zł (grałem samymi altusami i mi sie zwróciły po kilku imprezach, a nawet zarobiłem na nowe basy które i tak trzeba było wymienić) a koszt subbasów to:
179zł za koc, narożniki, głosniki i przesyłke
6zł za bass reflexy
4zł za kabel w kolumnie
10zł za silikon
2zł za klej szybkoschnący (do przyklejenia koca)
nie bede juz liczył wkrętów prądu, wolnego czasu, płyt wiórowych uszkodzonego pistoletu do silikonu od sąsiada i podpinki do kabli itp.
Wzmacniacz kupiłem tak okazyjnie ze w pale sie nie mieści. Na aukcjach w necie taki sam stoi po 250-350zł w różnym stanie ja kupiłem za 81zł w stanie technicznym bdb, a wizualnym db ponieważ 2 "okienka" we wskaźnikach UV nie świecą i pokrywa była leciutko wznieciona jak by spadl na nią jakiś ostry przedniot głębokość wgniecenia to 1-2mm i szerokość 0,5cm więc nie duże.
Myślę ze to udana konstrukcja sprzętu do nagłośnień małych imprez. Mam też kolorofon, stroboskop, kilka żarówek UV i mikrofon który podpinam bespośrednio pod wzmaka. Co Wy o tym sądzicie?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/file/sprz_t_fotki___8341.rar oto fotki reszty!!

Teraz przejdźmy do subbasów na alphardzie które sam wykonałem z 18mm płyty wiórowej poskręcałem na kazdej ścianie po 3-4 wkręty 5cm co daje solidną obudowe (można po nich skakać i ani nie drgną

Całośc napędza wzmacniacz Technics su8055k (100wat max 50wat RMS) który ma ta moc w sobie gdybym ustawił tony na max i włączył przycisk loudness przy połowie głosności membrany w głośnikach by wyleciały i odfruneły, mówie poważnie niby 50wat ale jakie ma "kopyto". Jeżeli gram już na 8nastce to po 3 godzinach się troszke poci więc chłodze go mechanicznie za pomocą 2 wentylatorów od kompa

179zł za koc, narożniki, głosniki i przesyłke
6zł za bass reflexy
4zł za kabel w kolumnie
10zł za silikon
2zł za klej szybkoschnący (do przyklejenia koca)
nie bede juz liczył wkrętów prądu, wolnego czasu, płyt wiórowych uszkodzonego pistoletu do silikonu od sąsiada i podpinki do kabli itp.
Wzmacniacz kupiłem tak okazyjnie ze w pale sie nie mieści. Na aukcjach w necie taki sam stoi po 250-350zł w różnym stanie ja kupiłem za 81zł w stanie technicznym bdb, a wizualnym db ponieważ 2 "okienka" we wskaźnikach UV nie świecą i pokrywa była leciutko wznieciona jak by spadl na nią jakiś ostry przedniot głębokość wgniecenia to 1-2mm i szerokość 0,5cm więc nie duże.
Myślę ze to udana konstrukcja sprzętu do nagłośnień małych imprez. Mam też kolorofon, stroboskop, kilka żarówek UV i mikrofon który podpinam bespośrednio pod wzmaka. Co Wy o tym sądzicie?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/file/sprz_t_fotki___8341.rar oto fotki reszty!!
Moderated:Przeniosłem do odpowiedniego działu. Proszę zapoznać sie z opisami działów
Cool? Ranking DIY