Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prowadzenie mas (masa cyfrowa i analogowa) przetwornik A/C

trojan5 23 Mar 2007 20:00 3420 3
    trojan5
    Level 12  
    Prowadzenie mas (masa cyfrowa i analogowa) przetwornik A/C

Witam serdecznie. Moje pytanie dotyczy prowadzenia masy analogowej w układzie jak z załączonego zdjęcia.
    Chodzi o to, w którym punkcie mają się spotykać masy? Czy ma być to jeden punkt jeszcze na płytce PCB (na rysunku punkt nr.1), czy lepiej nie łączyć masy AGND z masą cyfrową na PCB i połączyć je dopiero z masą układu mierzonego (na rysunku połączenie nr.2). Dodam, że układ przetwornika A/C to układ wbudowany w mikrokontroler Atmega, a AGND to jedna z wyprowadzeń mikrokontrolera (dokładnie masa przetwornika A/C).Układ, w którym chcę mierzyć napięcia jest oddalony od płytki z przetwornikiem A/C o jakieś 2m i jest również źródłem zasilania +12V (na płytce PCB znajduje się stabilizator +5V) dla całego układu.

Zapraszam do udzielania odpowiedzi i dziękuję.
    adamusx
    Level 27  
    Mase układu mierzonego najlepiej doprowadź bezpośrednio do masy przetwornika (AGND). Mase cyfrową i analogową przetwornika w ATmedze możesz połączyć razem np w miejscu doprowadzenia zasilania, chociaz tp tylko 10 bitowy przetwornik więc aż tak wielkiego znaczenia to nie ma. Ważne by masa podłączenia sygnału mierzonego nie była podrodze rozgałęziona do jakiś innych elementów, które mogły by wprowadzać zakłocenia lub obciąząć tą masę.
    trojan5
    Level 12  
    Adamusx, czyli masz na myśli takie coś, żebym wykonał oba połączenia na raz (mówię tu o połączeniach nr1 i nr2 z mojego rysunku)?
    adamusx
    Level 27  
    Masy AGND i GND mikrokontrolera połącz w jednym punkcie np w miejscu masy stabilizatora. Mase układu badanego podprowadz bezpośrednio scieżka bezposrednio idącą do nózki AGND procesora, oraz nie podpinaj do tej masy jakis innych elementów z płytki ( no chyba ze będzie to jakis kondensator filtrujacy to wejsicowe napiecie itp)

Dobra na szybko pyknąłem schemat w niezawodnym paincie :) To lepiej zobrazuje powyzsze.