Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Obcięty kabel z wiązki (Xsara II 2,0 HDi z 2002 roku)

wolff 24 Mar 2007 15:53 1424 3
    wolff
    Level 15  
    Jak w temacie:
    Znalazłem wolno zwisający kabel/przewód wychodzący z wiązki w okolicy silnika i akumulara a raczej w miejscu pomiędzy blokiem i akumulatorem. W samej wiązce przewód jest koloru czerwonego ale od wyjścia z wiązki jest dodatkowo oblany(fabrycznie) drugą warstwą izolacji w kolorze czarnym. Zwisa go okolo 30 cm.
    Ktoś go u mnie ordynarnie obcął i zaizolował czyli nie ma na nim końcówki którą można by gdzieś przypasować.
    Dziś posprawdzam jeszcze czy pojawia się w nim jakiś prąd i kiedy.
    Może ktoś kto posiada Xsarę 2,0 HDi (2002) sprawdził by u siebie co to za ustrojstwo i gdzie ono jest podłączone?
    Samochód kupiłem z jedną parą oryginalnych kluczyków, druga para - nieoryginalny kluczyk, dorobiony, bez czipu. Oryginalny immobilaizer wyłączony i autko pomimo wyświetenia komunikatu na kompie - IMMOBILAIZER FAULLT i ciągle pulsującej diodzie (na przycisku świateł awaryjnych) zapala bez problemowo, nie stwarza żadnych problemow w jeździe. Jest w aucie zamontowany dodatkowy immobilaizer z ukrytym wyłącznikiem. Dodatkowo jest zmieniony autoalarm z oryginalnego na Tesor CS 584 z pilotami dwu przyciskowymi.
    Czy ktoś ma jakieś podejrzenia co to za zwisający kabelek i czy ma on może związek z wyłączonym immobilaizerem?
    kazpal
    Level 15  
    Witaj. Cytryna posiada numerowane przewody elektryczne. Gdyby udało się odczytać nr. tego kabelka, to sprawdzę jego przeznaczenie. Oznaczenie najczęściej drukowane są w odstępach 20-30 cm w postaci np. *2610*
    wolff
    Level 15  
    No właśnie - w tym sęk że obcięte jest chyba tuż za numerem :-( czyli razem z nim, szukalem, szukałem i nie znalazłem. Szkoda że nikt obok mnie nie ma Cytryny z tym silnikiem bo nie musialbym kombinować jak koń pod górkę a jechać 20 km do serwisu tylko po to żeby zapytać, mija się z celem. W sumie nic się nie dzieje, jednak dla własnej ciekawości chciałbym wiedzieć co to za ustrojstwo. :-)
    Heniek1234
    Level 15  
    kluczyk treba zaprogramowac proxia ale trzeba znac kod dostempu cod to taka kartka jak do bankomtu tylko z zdrabka tam jest cod bez tego ani rusz wserwisr taki cod zna tylko warszawa zawsze pytamy i dostajemy poczta poufnie