Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sharp ar 5015 nie kopiuje

abcpawel 25 Mar 2007 07:06 3886 35
  • #1
    abcpawel
    Level 19  
    Sytuacja jest dość dziwna bo maszyna zachowuje sie jakby nie działał przycisk "start" choć był sprawdzany cały panel.Żaden z przycisków nie jest też przyblokowany jak to czasem sie zdarza, kopiarka nie sygnalizuje żadnego błędu, można wybrać każdą funkcje. Co to może być?
  • #2
    kubuś1
    Level 16  
    czy lampka w starcie zapala się na zielono i czy gaśnie jak próbujesz tzn wciskasz start
  • #3
    abcpawel
    Level 19  
    nie, lampka sie nie zapala
  • #4
    kubuś1
    Level 16  
    czegoś nie ma włóż papier do ręcznego podajnika ustaw podajnik ręczny i zobacz a i jaszcze czy na wyświetlaczu jest 0 albo 1 coś musi wskazywać
  • #5
    cefram
    Level 30  
    Witam

    Wejdź w kody i skasuj błędy - może coś da. Powyjmuj wszystkie moduły, sprawdź styki.

    Pozdrawiam
  • #6
    abcpawel
    Level 19  
    na wyswietlaczu jest "0" papier jest i w kasecie i na tacy bocznej, błędy próbowalem kasować i nic :(
  • #7
    Przemek26
    Level 15  
    sprawdź ścieżki na płytce ... na bank jest przerwa na przycisku START, typowa przypadłość w maszynah Panther (AR161/163/200/201/206/5015/5120) ... obejrzyj dokładnie najlepiej szkło powiększające / lupa i od razu zobaczysz w czym problem, w szczegółności przyjrzyj się jak wygląda START od spodu, ma tam takie "wypustki" plastikowe, które uderzają w płytkę dokładnie w ścieżkę i po pewnym czasie powodują jej przerwanie, na szybko można do poprawić wlutowując dodatkowe przejście do najbliższych punktów, które łączy uszkodzona ścieżka (kawałek cienkiego zaizolowanego przewodu).

    Po naprawie warto podłożyć kawałek dodatkowej foli (np. cienkiej okładki do bindowania).

    ... i musi chodzić.
  • #8
    horse667
    Photocopiers specialist
    Witam, pozwole sie nie zgodzić, z kolegą, Przemkiem.
    Po pierwsze, maszyn typu Panther, mam w serwisie kilkadziesiąt, i sytuacja, z uszkodzonym Startem, nie pamiętam czy mi sie wogle zdarzyła.
    Po drugie, jeżeli dioda gotowości w przycisku, się nie zapala, to znaczy, że maszyna nie jest gotowa, a nie, że nie działa START.
    Opisany problem w tej maszynie mi sie akurat nie zdarzył, ale podobną zagwozdkę miałem kiedyś w innym Sharpie analogowym (SF 2027).
    Otóż, dziwnym zbiegiem okoliczności odeszła na płytce panela ścieżka zasilająca czerwone wskaźniki alarmowe. A powodem, nie działania był komunikat, "wymień pojemnik na zużyty toner", tyle że nie było go widać, i tak samo wszystko dało się nastawiać,a kopii nie chciał robić. Poszukaj analogii, wiem, że w tej maszynie nie ma takiego wskażnika, ale może coś innego, nie wyświetlanego ją blokuje.
    Pozdrawiam horse
  • #9
    abcpawel
    Level 19  
    no niestety przycisk start i sciezki obok niego sprawdzilem i nic to nie dało dodam ze w kodach serwisowych "start" działa nie dysponuje jednak sm do tej maszyny i w związku z tym mam pytanie czy jest kod testu panela?pozdrawiam i szukam dalej
  • #10
    Przemek26
    Level 15  
    witam

    jeśli START działa to faktyczni mój post w 100% nie trafiony ...

    test panela jest w kodzie 5-01 ... ale zdaje sie, że sprawdza on tylko czy świecą się wszystkie LEDy ... tak tylko sprawdza czy się świecą ... właśnie sprawdziłem :) na AR-206
  • #11
    horse667
    Photocopiers specialist
    No właśnie, sprawdź czy "choinka" wywołana tym kodem, zapala wszystkie wskaźniki, a wszczególności czerwone. Jeżeli sie nie zapalają, to właśnie jakiś problem normalnie przez nie sygnalizowany może być powodem.
    Aha i jeszcze jedno, nie pamiętam, czy w tej maszynie, jest tryb kontroli dostępu. Chyba nie ma, a nawet jak jest to były by na wyświetlaczu ---, ale na wszelki wypadek możesz sprawdzić, wchodząc w ustawienia użytkownika i sprawdzić stan kodu 10.
    pozdrawiam horse
  • #12
    abcpawel
    Level 19  
    wszystko juz posprawdzalem, wszystkie lampki święcą ale jest jeszcze jedna rzecz i to chyba bedzie to.Otóż po włączeniu maszyny ok 1 min chodzi polygon motor, głośniej niz zwykle moze właśnie to ją boli? co o tym myślicie? martwi mnie fakt ze trzeba bedzie kupić całą optyke bo to kilkaset złotych z tego co sie orientuje samego polygona nie można dostać
  • #13
    god
    Level 13  
    Moze to glupie stwierdzenie ale czy przypadkiem w maszynie nie konczy sie toner i ona na sile probuje "wyskrobac" resztki? czy po wlaczeniu startuje naped glowny, nagrzewa sie utrwalanie itp?

    Dodano po 5 [minuty]:

    jeszcze jedno, wlacz ja i poczekaj kilka minut, moze wtedy cos zasygnalizuje. Pozdrawiam.
  • #14
    horse667
    Photocopiers specialist
    Jeśli chodzi o laser, to te maszyny, mają dobrą autodiagnostykę, i w razie problemu z polygonem, od razu wywalają L6-10.
    A jeśli chodzi o toner, to jest w nim czip, i po kilku takich próbach właczania wyłaczania bez toneru, wyświetlił by się brak toneru na stałe.
    Zwróć uwagę na to czy świeci lampa ekspozycyjna. Powinna sie świecić cały czas, a jeżeli nie to sprawdź ją w kodach. Nie jestem pewien ale chyba 2-5.
    pozdrawiam horse
  • #15
    paweldrozdz
    Level 12  
    Tak na marginesie lampe sprawdza się kodem 5-2
    Pozdrawiam
  • #16
    wojtasw
    Level 13  
    Witam
    Co do silnika lasera to można go kupić ale na 100% to nie on bo maszyna wywala kod bardzo szybko.
    Brak reakcji przycisku START a właściwie nie świecenia zielonej LED mogą być jeszcze klawisze od sortowania i grupowania właśnie mam przed sobą co prawda AR 163 ale w tamtej też zapewne są te klawisze czy przypadkiem któryś się nie zablokował lub nie jest włączona któraś z tych funkcji po włączeniu gaśnie LED od STARTU.

    Pozdrawiam
    WojtasW
  • #17
    abcpawel
    Level 19  
    zaden klawisz nie jest wciśnięty na 100 procent bo odpalałem maszyne z samą tylko płytka panela maszyna normalnie rusza, cały napęd kręci sie chwile, raczej normalnie gdy sie zatrzymuje jeszcze ok minuty słychać sam tylko poligon, toner jest a lampa ekspozycyjna działa, :( pozdrawiam
  • #18
    kubuś1
    Level 16  
    maszyna nie czuje papieru tu jest problem tą drogą idź nie jest możliwe żeby robiła normalny test a potem nie miała stanu gotowości tylko papier jak nie to poddaje się do dymisji.....żartowałem
  • #19
    Przemek26
    Level 15  
    owszem przy braku papieru / lub niedomkniętej kasecie .. maszyna nie zgłosi gotowości .. ale wówczas zapali się na czerwono "ikonka" braku papieru .. więc to chyba nie ten trop ... ja bym w pierwszej kolejności podstawił płytę PWB ewentualnie płytkę panela (lub obie na raz) .. o ile oczywiście w 100% wykluczyłeś inne podzespoły :)
  • #20
    wojtasw
    Level 13  
    Chyba, że dioda od kontrolki braku papieru nie świeci i wtedy nie widzimy tej informacji.
    Problem jest dosyć nietypowy i ciekawi mnie coraz bardziej ta usterka.
    A napisz może czy były jakieś kłopoty wcześniej z tą maszyną jaki jest jej przebieg?
    A może jest ustawiony inny format papieru?
    Zastanawia mnie jeszcze podajnik dokumentów może któryś czujnik tylko nie wiem czy masz ją z podajnikiem

    Pozdrawiam
    WojtasW
  • #21
    kubuś1
    Level 16  
    szukaj problemu z papierem sprawdź czujniki fotooptyczne nie wnikajmy za głęboko w serwis to jest za przeproszeniem p....... skoro funkcje działają panel sprawny toner dozuje to co zostało wysunąć i wsunąć kasetę miga ikona czy nie(czerwony kwadrat) jak miga to zawieziesz maszynę na prasę wysokiego zgniotu i maSZ PROBLEM z głowy ......no to był żart ...chyba
  • #22
    datatomek
    Level 26  
    hmm..próbowałeś wcisnąć 1, i start?
  • #23
    abcpawel
    Level 19  
    z papierem jest wszystko ok, liczbe kopii tez wpisywałem.Gdy już chce zrobić kopie zaswieca nawet skaner czyli tak jakby maszyna reagowała ale w momencie gdy powinna ruszyć zaczyna migać dioda takiego piorunka w prawym górnym rogu panela.Od czego ona jest?od czego jest ona??powtarzam: od czego ona jest??? :))))) bo nie mam nawet instrukcji obsługi... a jeśli chodzi o przebieg maszyny to wtej chwili nie pamiętam ale nie jest duży, tzn kilkadziesiąt tys dopiero drugi bęben pozdrawiam
  • #24
    horse667
    Photocopiers specialist
    Witam, wskażnik który opisujesz, odpowiada za stan oszczędzania energii, kiedy świeci na stałe, to kopiarka jest uśpiona, a kiedy miga, tzn przechodzi do nagrzewania (włącza piec). CZyli niby wszystko ok.
    Wydaje mi się, że twój problem leży w ustawieniach użytkownika, właśnie coś z ustawieniem oszczędzania energii.
    pozdrawiam horse
  • #25
    kri2304
    Level 12  
    witam wczoraj czytałem ten post a dziś zdarzyła mi się podobna usterka. ale udało mi sie ją rozwiązać w 5 minut:) zainteresowani?
  • #26
    abcpawel
    Level 19  
    jak najbardziej zainteresowani bo maszyna nadal nie działa :(
  • #27
    kri2304
    Level 12  
    kopiarka jest po przeglądzie lub wymianie bębna?
  • #28
    abcpawel
    Level 19  
    nie było nic wymieniane przegląd był jakiś czas temu

    Dodano po 5 [minuty]:

    przepraszam dzwoniłem do klienta bęben i deweloper były wymieniane
  • #29
    kri2304
    Level 12  
    proponuje skasować jeszcze raz liczniki bębna developera i przegląd u mnie pomogło
  • #30
    abcpawel
    Level 19  
    ok a mozesz podac ktore to numery kodów?