Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JTAG USB dla ARMa. Laptop bez LPT, odpalenie Wigglera.

wmartinez 25 Mar 2007 19:46 2208 4
phoenixcontact
    wmartinez
    Level 11  
    Witam,
    czy moze ktos juz korzysta z jakiegos JTAGa przez USB dla ARMa?
    Cały czas widze opisy takowego dla AVR. A moze jednak bedzie ten programator dla AVR hulal z ARMem.. No wlasnie nie wiem..
    Znalazlem http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=7834
    Ale poki co nie dostepny i cena jak dla mnie wygorowana..

W laptopie nie mam LPT a odpalilbym w koncu Wigglera (mam juz zrobionego dawno, ale na LPT:/) pod USB jakos..

Ma ktos jakies propozycje, ma na to sposob??..
  • phoenixcontact
    megao
    Level 24  
    Korzystam z JLinka firmy Segger. Całkiem niezły sprzęt, w porównaniu z Wigglerem to jest rakieta. Jeśli ten ma podobną funkcjonalność to może warto się skusić.
    Piszą, że jest szybki ;)
  • phoenixcontact
    wmartinez
    Level 11  
    No spoko, ale CEEENAA jest kosmiczna!!
    Pewnie pracujesz w firmie, gdzie maja cos takiego, bo prywatnie kupowac takie cos to WYCZYN;)
    A jak cos takiego samemu wykonac, no juz nie daje rady, na AVRy nie ma problemu, a ARMy??..
    megao
    Level 24  
    Masz rację, cena JLinka krótko mówiąc jest masakryczna.
    Jeśli nie masz LPT w kompie to przychodzi mi do głowy następujące rozwiązanie:

przejściówka (USB->LPT) + Wiggler

Nie jest to może najlepsze rozwiązanie, ale niewiele kosztuje i do domowych projektów się nada.
    Krisgorn
    Level 19  
    wmartinez wrote:
    Ma ktos jakies propozycje, ma na to sposob??..

Podstawowe pytanie: z jakim oprogramowaniem chcesz używać tego JTAGa?

Przejściówki USB<->LPT odpadają ponieważ nie dają one "pełnowartościowego" portu LPT. Nadają się do podłączenia drukarki ale w Wiglerem nie będą działać.

JTAGa o którym pisałeś można dostać też w www.mikroprocesor.pl . Jest tam również nieco tańszy JTAG usbScarab. Nie tak dawno czytałem na elektrodzie pozytywną opinie na jego temat. Firma daje do niego własny soft do debugowania i programowania, który obsługuje pliki generowane przez GCC.