Witam
Jeżdżę samochodem Astra II z radiem fabrycznym Delco CDR 500 które posiada sterowanie w kierownicy. Poszukuje radia do 350 zł które miało by możliwość podłączenia pod to sterowanie i które było by na CD nie musi czytać ono płyt MP3. Radyjko nie musi być nowe, zależy mi na tym żeby jego Moc była nie mniejsza niż 4X40W, a najlepiej jakby było ono na MOSFETACH. Prosze o poradzenie mi co takiego mogę kupić
Hej. Jeżdże Asterką tylko, że I. Mam podobny problem. Radio firmowe, dobrze gra. Kusi mnie jak diabli jakis Keenwood ale. Kupować szajs tylko po to aby zrezygnować z Blau . Odpada. Raczej jakiś transmiter z MP3. Dziś radio bez MP3 to ściema. Ale zaznaczam, że to moje zdanie. Aha, co Ty chcesz rewelacyjnego za 350 ? Clatronica? Ble...
Siemka Ja osobiscie bym zostawil to orginalne radyjko, chyba ze chcesz kupic jakis sprzecik ja polecam pioneera ale za 350 to nic fajnego nie kupisz z wyszych modeli.pozdro
Nie no ja nie chce żadnej rewelacji za ta cenę tylko chce radyjko które będzie chodzić z tym sterowaniem i będzie miało wyjście na wzmacniacz noi oczywiście zależy mnie żeby wzmocnienie było jakieś mocniejsze a nie jakieś 4X7W jak mam w tym dotychczasowym radiu
może podsunę ci pomysł na tanie wzmocnienie twojego radyjka cdr 500, musisz mieć tylko dostęp do niedaleko położonego szrotu samochodowego, spróbuj na nim odnaleźć stare 15-letnie VOLVO wyciąg z niego wzmacniacz wraz z kostkami,VOLVO produkowało radia z odseparowanymi małymi wzmacniaczami 2x40WAT lub 4x40WAT ,powinien być po prawej stronie pod deską rozdzielczą w zależności od typu VOLVO. poznasz go po srebrnej żebrowanej,aluminiowej obudowie ma wymiary około 7cm x 7cm x 22cm ok 4x40WAT. ja kupiłem 2 za 15zł i działa super z systemem audio w vectrze i jajowatymi magnatami 150WAT w tylniej półce ale nie wiem czy to moc muzyczna czy RMS tak czy inaczej mam sterowanie przy kierownicy i za niewielkie pieniądze ładnie mruczy acha inne radio nie będzie miało możliwości podłączenia orginalnego wyświetlacza w desce rozdzielczej i sterowania w kierownicy w twoim oplu
Dodano po 9 [minuty]:
jeśli chciałbyś mieć wyjście liniowe pod wzmacniacz w twoim delco cdr 500 to już troche bardziej skomplikowana sprawa. wyjście liniowe dla tego radia (cdr 500) nie znajdziesz nigdzie na schemacie ale podpowiem ci jak samemu można wyprowadzić wyjście liniowe z każdego rodzaju radia jest to jednak niebezpieczne i musisz zachować max ostrożności tak więc :
wyciągnij radyjko z auta, ściągnij osłony dolną i górną możesz także wyciągnąć mechanizm CD bądź kasety,to ułatwi dostęp do końcówki mocy, później podłącz radio do kostek w samochodzie(wszystkie kostki!!)w przypadku cdr 500 po podłączeniu musisz przekręcić kluczyk aż podświetlą się wskaźniki bądź usłyszysz pompę paliwa lub nawet odpal samochód przyciśnij i przytrzymaj przycisk "ON" wraz z klawiszem "AS" aż usłyszysz piknięcie wyświetli sie "CODE", wpisz cod radia i potwierdź klawiszem(także przytrzymaj)"AS" czyli po prostu uruchom radio,ustaw jakąś stacje radiową i ścisz radio tak abyś coś słyszał ale cicho, odłącz antenę, w delco cdr 500 końcówka mocy znajduje sie z tyłu radia, bierzesz cienki śrubokręt jedną ręką tak aby palcem dotykać metalowej części śrubokręta drugą ręką trzymasz podłączone radio(tylko za obudowę nie za elektroniczne części radia ) i dotykasz po kolei osobno wszystkie nogi lutowanej części końcówki mocy aż słyszysz w głośniku buczenie oznacz sobie pisakiem na płycie radia który głośnik zabuczał (to są plusy dla wyj. lin. które dotykasz."minus" dla wyj. liniowego weź z masy czyli z obudowy) no i gotowe:D. UWAGA!!! nie dotknij dwóch nóżek razem, pracujesz przy podłączonym radiem zatem zachowaj ostrożność aby nie zewrzeć jakiś innych elementów elektronicznych metalowymi przedmiotami, także twoje ręce, ciało może być naelektryzowane więc nie dotykaj gołymi palcami płyty głównej radia tylko obudowę (możesz uszkodzić procesor lub układy scalone)upewni się że nowe przewody do wyj. lin. czyli gniazda czinczy są dobrze wykonane i wolne od zwarć, wyprowadź przewody tak aby się nie przetarły o obudowę podczas eksploatowania radyjka. na koniec przypadkiem znalazłem gdzie się znajdują wyj lin do radia delco cdr 500 dołączę załącznik
Dodano po 34 [minuty]:
jeśli twoje radyjko nie posiada wejścia liniowego to i tak MP3 też można sobie podpiąć. Na rynku można znaleźć coś w rodzaju nadajnika radiowego do którego można podpiąć każdego rodzaju urządzenie wydające dźwięk a nawet obraz, a w radiu niezależnie od typu szuka się tylko odpowiedniej częstotliwości tak samo jak stacji radiowej i to wszystko, przy okazji uzyskuje się dość dobrą jakość dźwięku. oto pare linków
http://www.allegro.pl/item187390733_transmiter_fm_usb_termometr_pamiec_10_stacji_t1.html http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C0120834http://www.agito.pl/product/dokoszyka/40261 ale jak komu nie zależy to może używać kasety z wbudowaną
głowicą i kablem na małego jacka z niej wystającym ale to tylko do kaseciaków.