Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VDO DAYTON CD 4802 - Pobór prądu

Przemyslaw 27 Mar 2007 17:02 2279 5
  • #1 27 Mar 2007 17:02
    Przemyslaw
    Poziom 28  

    Takie radio: http://www.vdodayton.com.pl/radio/radio.php3?menu=cd4802
    dostalem do naprawy bo nie swiecil wyswietlacz. Po naprawieniu przetwornicy, wyszla na jaw jedna nieprzyjemna sprawa. Po wylaczeniu radia utrzymuje sie pobor pradu na poziomie 300mA, to zbyt duzo zeby zostawic je na noc w samochodzie. Tak jest, jesli obydwa przewody (czerwony i zolty) podlaczymy do zasilania.
    Jesli uzyjemy logiki zaplonu, to po wyjeciu kluczyka, po jakichs 20 sekundach pobor zanika do blisko zera. Radio mozna wlaczyc i wylaczyc i gra i po wylaczeniu pobor zanika wtedy po tych 20 sek. Ale tylko wtedy gdy kabel zaplonu jest NIE PODLACZONY!. Po przekreceniu kluczyka, niezaleznie czy chcemy wlaczyc radio czy nie, od razu pobiera ono 300mA.
    Uklad zasilacza wykonano na TDA3608 i w tym ukladzie wyglada wszystko na ok. Uklad wlacza i wylacza zasilanie jak procesor mu kaze, napiecia sa prawidlowe.
    Moje pytanie: moze ten model tak ma, klient to kupil dopiero i tez nie umie powiedziec... Jaki jest jednak sens, ze żre prąd nawet kiedy nie podłączone? Za wszelkie sugestie jestem wdzięczny bo nie wiem czy to poskladac do kupy, czy meczyc sie dalej. Radio gra poza tym normalnie i nic nie sugeruje usterki.

    0 5
  • #2 28 Mar 2007 08:10
    gregxp
    Poziom 20  

    to może być normalne ale radio powinno mieć 2 tryby pracy (przełącznik) w tym pierwszym przy włączaniu stacyjką radio tak naprawdę cały czas działa i pobiera całkiem sporo prądu (niektóre nawet ponad 1A a tylko zegarek i podświetlenie - tak mam w swoim) a w drógim wyłączają sie całkowicie i mimo podłączenia obydwu przewodów pobierajątylko kilka miliamper

    0
  • #3 28 Mar 2007 12:40
    Przemyslaw
    Poziom 28  

    po wylaczeniu stacyjka nie dziala zegarek - nic - ciemnosc widze! I pobor spada do zera (prawie zera) Ale po przekreceniu kluczyka nawet jak nie wlacze radia, nadal widze ciemnosc a prad juz pobiera (300 pare miliamper), na co? po co? To jest radio z komputerem pokladowym - moze to ma cos wspolnego...?
    Zadnego przelacznika trybu pracy nie zauwazylem ale ma dosc rozbudowane menu, szkoda ze tak malo przejrzyste i uzyteczne:(
    Gdyby wlasciwie podlaczyc je w samochodzie to w zasadzie nic zlego sie nie bedzie dzialo ale niektorzy nie chca tej logiki i lacza kable razem - a wtedy aku walnie przez noc lub dwie. Jest i na to rada, zeby nie podlaczac tego kabla wcale. Chcialbym jednak wiedziec czy modul jest uszkodzony czy ma taka urode, wtedy z czystym sumieniem bede mogl wytlumaczyc koledze jak ma to podlaczyc i pewnosc, ze nic zlego z tym radiem sie nie wydarzy.

    0
  • #4 28 Mar 2007 16:36
    gregxp
    Poziom 20  

    ono działa normalnie na jednym kablu do plusa? -coś chyba jest nie tak skoro pobiera tyle prądu to gdzieś on sie musi podziać - sprawdź co sie najbardziej nagrzewa może znajdziesz przyczyne

    0
  • #5 28 Mar 2007 17:44
    Przemyslaw
    Poziom 28  

    Tak, na jednym kablu jest wszystko ok. Nagrzewa sie uklad TDA3608 oraz procesor i jeszcze jeden uklad toshiby (nie pamietam teraz oznaczenia). Uklady te cieple sa w granicach normy, tak jak podczas normalnej pracy wiec ciezko wysnuc wnioski. Spojrzyj na TDA3608. On ma tutaj polaczone wszystkie wejscia ENABLE razem i sterowane to jest z rejestru zatrzaskowego 74hc259 chyba. Zatrzask jest raczej sprawny i adresowany tymi samymi liniami co pamiec flash i ram systemu. Procesor wiec raczej "swiadomie" i celowo wpisuje do niego "jedynke" na wyprowadzenie sterujace zasilaczem. Zwlaszcza, ze ta "jedynka" nie jest tam na stale, jak odlaczymy kabel logiki, to znika i wtedy pobor zero.
    Procesor zasilany jest caly czas i na linii zasilania rdzenia pobiera znikomy prad.
    Jesli jest jakies uszkodzenie to w obwodach wejsciowych ukladu logiki zaplonu, tak mi sie wydaje ale bez schematu jest mi ciezko bo radio uklady zasilania ma bardzo rozbudowane. Wlasciwie to juz wyciagnalem wszystko co sie dalo: naped CD, sterowanie nim (w osobnej puszce), kilka tranzystorow wiekszej mocy, co do ktorych nie mialem pewnosci do czego sluza... i nadal jest ten pobor. Ta moc napewno zostaje rozproszona w TDA3608, procesorze i tym zagadkowym procku toshiby bo to one sie nagrzewaja. Wlasciwie nie ma sie co dziwic ze sie grzeja bo tak jak pisze: procek nakazuje TDA zasilanie ich w chwili kiedy teoretycznie mogly by byc pogaszone. Sa wiec pewnie w stanie normalnej pracy. Po co to jednak??
    Przeraszam za pisanie dlugich postow, ale zalezy mi na rozwiazaniu tego problemu. Nad radiem slecze juz kilka dni i przedzieram sie przez gaszcz cieniutkich sciezek i wszystko wyglada ok :( Dodam do tego, ze panel tez mam wyjety. Sama plytka nawet bez "koncowki mocy" lez na stole i ŻRE!

    0
  • #6 01 Maj 2010 09:37
    9500
    Poziom 11  

    vdo dayton serii CD4xxx tak mają :) i nie wiem z czym to jest związane, ale nie przeszkadza :P

    0
  Szukaj w 5mln produktów