Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

felicia 1,3 MPI - martwa. Komputer, tryb serwisowy.

alnus 27 Mar 2007 22:57 1989 8
    alnus
    Level 28  
    jak ją uruchomić, były problemy z zapalaniem, ale samoistnie znikały. wymieniłem czujnik Halla i temperatury - zazwyczaj zimna zapalała, a ciepła nie za bardzo. ostatnio umarła całkowicie. znalazłem urwany kabel od sondy lambda - panowie od instalacji gazowej uczyli się tam lutować. połączyłem i dalej cisza. niestety nie mogę sprawdzić na drugim kluczyku, bo nie wchodzi do końca stacyjki, działa tylko ten mocno używany. nawet nie wiem czy jest tam immobiliser. jest iskra i pracuje pompa paliwa - po poluzowaniu opaski przy przewodzie na wtrysku rzyga paliwem. odpiąłem i zmostkowałem emulator wtrysku od LPG i też nic. co jeszcze można sprawdzić i czy wogóle uda się ją odpalić, żeby podjechać do diagnosty na kołach? czy ten komputer ( siemens) ma jakiś prosty tryb serwisowy możliwy do odpalenia bez interface ( jakieś miganie lampkami jak w polonezach czy coś podobnego) lub reset, czy powrót do oprogramowania fabrycznego? bo domyślam się, że mógł sobie zapisać jakieś błędy trzeba je wykasować.
    piosiek
    Level 15  
    ja ostatnio miałem uszkodzoną cewkę w takiej skodzie
    czasami paliła a czasami nie
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

Czy możesz napisać czy rozrusznik kręci bez problemu? Ja miałem problem z uruchamianiem ciepłej Felicji - nie kręcił wówczas rozrusznik a kontrolki przygasały jak w zupełnie wyładowanym akumulatorze. Jak wystygła to wszystko wracało do normy.

Pozdrawiam

Krystian Tokarski
    alnus
    Level 28  
    aż takim lamerem to nie jestem, rozrusznik kręci bez problemów, iskra jest - ale tutaj już wiem więcej - jest dopóki nie zaleje świec. udało mi się dzisiaj odpalić sprzęt na gazie ( podziękowania dla p.Tomka Gleńska) . potem po przełączeniu na benzynę idzie OK. próba odpalenia zimnego silnika na benzynie kończy się zalaniem świec. napewno nie jest to wina cewki, bo podmieniałem na nową i nic.
    krisxxl
    Level 28  
    Witam

Tutaj nie chodzi o lamerstwo, tylko o inną rzecz. U mnie, jak pisałem wcześniej, samochód nie odpalał jak był gorący i do tego zachowywał się jakby miał zupełnie rozładowany akumulator. Jak silnik był zimny to było ok. Problemem był kabel masowy przykręcony do bloku silnika - na skutek rozgrzania jego rezystancja gwałtownie rosła. Wymiana kabla rozwiązała ten problem. W Twoim przypadku jest to w takim razie OT, ale może ta informacja przyda Ci się w przyszłości.

Pozdrawiam

Krystian Tokarski
    .gonzo.
    Level 14  
    Nie wiem czy to ci pomoże, ale u znajomego w Golfie III też zalewało. Powodem tego był czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Zalewa i na gazie i na benzynie?
    alnus
    Level 28  
    czujnik temperatury podmieniałem wcześniej. żadnej różnicy. ale - dobra wiadomość - wydaje mi się, że już jest dobrze - przynajmniej od popołudnia bez problemu jeździ i zapala. przyczyna tkwiła najprawdopodobniej w okropnie zabrudzonym przepływomierzu tj. czujniku ilości powietrza w kolektorze ssącym. narazie nie zamykam tematu, bo nie jestem pewien czy problem nie powróci jutro rano. póki co dziękuję wszystkim za starania.
    alnus
    Level 28  
    problem powrócił, ale znalazłem przyczynę ( tak mi się wydaje od paru dni ). kolektor ssący w felicii ma pokręcony kształt i obniżone dno bez odpływu, w którym zebrało się sporo oleju , najprawdopodobniej z odmy. po zagrzaniu ów olej targany podmuchami zanieczyszczał czujnik przepływu powietrza i prawdopodobnie sam także dostawał się do cylindrów. jeśli ktoś miał podobne objawy i udało mu się naprawić, ewentualnie ma jakieś uwagi - prosze na pw. temat zamykam.