logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S()hemat sterowania dowolnego pieca z elektrodą jonizacyjną.

domelfm 27 Mar 2007 23:18 3000 5
REKLAMA
  • #1 3725872
    domelfm
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Potrzebuje jakikolwiek shemat pieca najlepiej sterowany mikroprocesorem z czujnikiem płomienia (elektrodą jonizacyjną).
    Obmyślam sterowanie przepływowego podgrzewacza wody . Orginalne sterowanie jest uszkodzone. Dodam ze piec to Beretta IDRA 11.

Dzieki za przeniesienie do własciwego działu.
  • REKLAMA
  • #2 3726303
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • REKLAMA
  • #3 3728152
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    Posłuchaj, kotły gazowe naprawiam od wielu lat.
    Opowiem Ci moje ostatnie zdarzenie, otóż w sobotnie popołudnie naprawiałem kocioł w którym jak się potem okazało było mnóstwo zimnych lutów.
    Objaw był taki, że iskra raz była a raz jej nie było.
    W momencie kiedy jej nie było (a być już powinna) zawór puszcza gaz z pełną mocą w celu zapalenia iskra pojawiła się około dwie sekundy później.
    Jak pier... dol ...nęło to wyrwało całą rurę łączącą kocioł z kominem mnie odrzuciło od ściany aż głową rozbiłem lustro!!!!!

To tyle historii a teraz rada:
    Jest to Twoje co najmniej trzecie zapytanie tylko na tym forum o wykrywanie prądu jonizacji lub typu jak zbudować "bombę we własnym domu"

Po pierwsze nie znasz się na tym.
    Po drugie nikt o zdrowych zmysłach nie podpowie Ci jak wysadzić siebie i rodzinę a może jeszcze kawał okolicy w powietrze!.
    Co Ty gazet nie czytasz i TV nie oglądasz?
    A chociażby ostatni przypadek gdzieś w polsce jak pięcioosobowa rodzina wyleciała przez okna w bloku z powodu nieszczelności "piecyka" łazienkowego?

Odpuść sobie dobrze Ci radzę.
    To tyle, mam nadzieję że rozumiesz o czym mówię.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3728368
    domelfm
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Mam co nieco pojęcia o wybuchowości gazu...
    Jestem członkiem w osp... I kilka kursów na ten i tamten temat było...
    Wiem ze to nie jest bezpieczne ale piec nie jest w domu tylko w garażu do ogrzewania wody do mycia rąk podczas pracy przy aucie i niewydam 400zł na fabryczne sterowanie... A minimum bezpieczeństwa dla siebie chcem mieć. Mimo ze moge odpalać go zapałką bo zawsze przy nim jestem jak używam go. Dlatego zadaje to pytanie.
    Rozumiem troskę o moje bezpieczeństwo.. Miło ze ktoś poza mną się o to martwi ale wiesz ze piece są zabezpieczane nie tylko elektronicznie ale rówiez mechaniczne zawory które dzialają jak płynie woda itp...
    A co do wiedzy elektronicznej to mam dość rozległą i sie cały czas uczę.
    Dlatego mam pytanie w czym fabryczne modóły są bezpieczniejsze od własnoręcznie wykonanych skoro jak sam mowisz zimne luty były w sterowaniu ? Ja raczej ze względu na doswoiadczenie zawodowe zimnych lutów nie robię...
    Ogólnie to pracuje przy sterownikach mikroprocesorowych systemów alarmowych oraz urządzen typu sterowanie suszarnią itd. komputery sterujące procesami...

Mysle ze ktoś mi pomoże a jezeli nie to na własną rekę jakos to wykombinuje np bimetal czy coś takiego... Coś zawsze mozna wymyśleć.
    A nawet jak coś sie stanie to producent i tak nie odpowiada za szkody. Stary junkers jak wybuchł to musiałem remontować połowe łazienki i czy ktoś się zmartwił tym ? Wszystko było nowiusienkie miało moze z 4 lata... Sam wiesz jak jest przecież masz prace a to znaczy ze te piecyki są zawodne ze wzgledu na niedopracowania techniczne...
  • REKLAMA
  • #5 3728581
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    Zaprzestań tych eksperymentów.
    Z mojej strony to by było na tyle.
    Pozdrawiam.
REKLAMA