Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic- nie wiem jaki symbol- ale ponoć po burzy

02 Paź 2003 20:26 2299 7
  • Specjalista - oświetlenie sceniczne
    no więc tak, zanjomy przyniusł mi worek telefonów, w sród nich jest nawet cąłkeim konkretny i ładny Panasonic. Słuchawka dosuć masywna, ciemna i obita "obita" gumą. ma zielone podświetlanie i spory wyświetlacz tekstowy LCD. z prawej strony wejscie na słuchawki i mikrofon.

    Stacja bazowa jest mniej wiecej wielkosci CD- ROMa, po bokach wystaja dwie anteny, pisze na niej "2,4GHz caller ID GIGARANGE EXTREME". po środku ma malutki wyświetlacz LCD. Może te informacje pozwola kumus zidentyfikowąc telefon...
    a teraz do rzeczy: słuchawka wyglada na to że działa- pokazuje out of range. na lcd stacji bazowej widac delikatnie "krzaki". zasialcz ma niby dac tej stacji 9V przy czym widze że spada do 4V. Nie miłosiernie grzeje układzik o zonaczeniu BA06- nie wiem jak nazywa sie jego obudowa, ale jest SMD i wyglada jak poobcinany TO 220 (bez sierodkowej nózki). CO to jest?- stabilizator (6V??) - znajduje sie on przy gniazdach i dławiku.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    na dole słuchawki na naklejce powinien być symbol KX-TG xxxx - to jest na pewno seria KX-TG. ( na bazie z resztą też )
    W dziale "schematy telefonów" jest serwice manual do kilku KX-TG - może to ci jakoś pomorze.
  • Specjalista - oświetlenie sceniczne
    znalazłem symbol KX-TG2570B
    to co klękło to rzeczywiscie stabilizator napieceia 7,4V. próbowałem podstawić mutacje 7805 z zielonym ledem do masy (aby podnies to napięcie o jaklieś 2V) i zonk- napięce za telefonem spada do ok 4V. (ale telefon pracuje). Bez diody led, czyli stsbilizator daje 5V telefon juz nie chodzi- a napięceie za nim nie wynosi 5V tylko mniej niż poprzednio, bo nie całe 4V.

    pobór pradu z zasialcza (przy 11V) to ok 0,2A

    dzwina sprawa z tym napięcem za stabilizatorem...
  • Poziom 12  
    Witaj...
    Zdecydowanie za duży pobór prądu!!!Masz kolego zwarcie....Zobacz opór po regulatorze względem masy...
    Szykaj jakiegoś zenera -musi jakiś być...Nawet jak dobry na multimetrze to i tak go wymień-czsami oszukują....Mogła też zdarzyć sie rzecz najgorsza a mianowicie zwarcie na CPU.Wtedy niestety to koniec twojej przygody.....Panasonic ma monopol i ceni je od 150 w górę w zależności od modelu.
    Pozdrowionka.
  • Specjalista - oświetlenie sceniczne
    O! w końcu się ktoś odezwał... :)
    z tego to co napisałeś, to wnioskuje że za bardzo nie miałeś doczynienia z tym telefonem... "Szykaj jakiegoś zenera -musi jakiś być..."
    Skąd wiesz że 200mA to za duży pobór jak na ten telefon- to nieco ponad 2 waty?!- to nie wiele.
    poza stabilizatorem nic sie w nim nie grzeje- a tym bardziej CPU, nie znalazłem zadnej zenerki, prędzej obstawiał bym jakis elektrolit. ale problem w tym że nic a nic nie jest choć troszkę cieplejsze....

    pozdrawiam
  • Specjalista - oświetlenie sceniczne
    No! :) sprawa nieco sie ruszyła. zrobiłęm stabilizator na LM317, ale wyszedł na wierzch kolejny problem... :(
    1) słuchawka jakoś nie ma chęci dzwonić, a jak juz zacznie to są to krutkie i zadkie dzwonki, stacja bazowa dzwoni OK.- (funkcja przywoływania działa ok).
    2) często wyskakuje out of range, i kiepsko słychac dzwoniacego- coś w stylu metalicznego i przerywanego dzwieku, w dodatku w słuchawce słychać cos jak burczenie, które pojawia sie w rytm sinusoidy i o okresie 1 sekundy. Zmiana kanału niekiedy pomaga, ale w tedy lubi wyskoczyć out of range.
    z tym metalicznym dzwiekiem to mi sie kojarzy problem z telefonami Nokii i układem kodujacym dzwiek...

    poradzicie cos w tej sprawie?
  • Poziom 20  
    sprawdz diody ktore wychodza
    na zlacze sluchawki powinny byc 2 zwykle i zenerka - umnie byly przewalone -jesli masz schemat to sa te ktore ida z lini telefonicznej ale juz przy samym złaczu do sluchawki
  • Poziom 12  
    Czy jest do niego orginalny zasilacz??
    Mialem kiedyś podobmy problem, zasilacz był uniwersalny taki od 3 do 12V i na 9V strasznie trzeszczało i wylogowywała się słuchawka, a na 12V pracował poprawnie tylko bardzo się grzał. Po podmianie na orginał wszystko OK.