Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z udostępnieniem internetu

29 Mar 2007 00:03 1332 11
  • Poziom 18  
    Witam może od razu przejdę do rzeczy. Sprawa wygląda tak... kupiłem sobie laptopa i zainstalowałem na nim system windowsa XP z SP2. Na blaszaku do którego podpięta jest neostrada mam windowsa 2003. Podłączyłem kabelek do sieciówek ustawiłem adresy IP wszytsko ładnie pięknie działa sieć jest internet jest udostępniony na laptopie mam internecik, ale do czasu. Nie minął tydzień kiedy skończyło się to co dobre. Na laptopie nie było już internetu myślałem że adresy IP się pozmieniały ale wszytsko było tak jak było. No to sobie myśle windows jak to windows coś nawaliło no to instaluje od nowa i sytuacja się powtarza. Udostępnianie nadal włączone na laptopie internetu nie ma no to instaluje system od nowa na blaszaku nadal bez zmian. Siedzę już tak 3 dzień i główkuje co może być nie tak kombinuje z adresami zmieniam sieciówki cuda niewidy wyczyniam a internetu na laptopie jak nie było tak nie ma... Co może być nie tak. Zaznaczam że sieć działa poprawnie oba komputery się widzą pingi działają jak należy ale internetu nie ma... Proszę o pomoc może ktoś już spotkał się z takim przypadkiem???
  • PCBway
  • Poziom 18  
    Podaj ustawioną konfigurację sieci na obu komputerach. Sprawdź czy udostępniasz to połączenie, jakie masz DNY-sy wpisane itp.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Z kompa z netem daj pinga np na www.wp.pl i podaj nam wartosc TTL
  • PCBway
  • Poziom 18  
    adresy IP sa nastepujące:
    komputer z internetem na którym ma być udostępniany 192.168.0.1
    laptop 192.168.0.2

    maska podsieci domyślna 255.255.255.0

    maska podsieci brak

    DNS-y nieustwaione gdyż wcześniej bez nich wszystko działało. TTL był bodajże 125 czy jakoś tam zawsze był taki sam nic sie nie zmieniło.

    Jeżeli chodzi o pingi oba komputery odpowiadały.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Przeczytaj i zrob tak jak pisalem poprzednio, i podaj ttl od wp, wpisz dnsy z palca to jednak pomaga zeby wogole byly jakies na kompie z koncowka 0.2, cos piszesz o braku maski? chyba sie pomyliles i przypominam ze brama tazke powinna byc i u ciebie akurat 192.168.0.1, opisz takze jak adresowana jest karta od strony netu na 1 kompid
  • Poziom 18  
    TTL od wp = 124. ping na obu komputerach dziala jezeli chodzi o adresy IP. Jezeli chodzi o DNS-y nie bardzo rozumiem jakie mam wpisac dowolne czy jakies okreslone bo jak podaje okreslone i uruchamiam ping nie dziala:/ sieć działa jak nalezy a internetu nadal nie ma:(
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Wpisz w uruchom: cmd
    następnie wpisz : ipconfig /all
    podaj nam tu jakie adresy gdzie masz to cos będzie wiadomo
  • Poziom 18  
    TO JEST KONFIGURACJA BLASZAKA ( Z INTERNETEM) ----->>>>
    Microsoft Windows [Wersja 5.2.3790]
    (C) Copyright 1985-2003 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\Administrator>ipconfig/all

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : blacha
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
    Routing IP włączony . . . . . . . : Tak
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne 3:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Fast Ethernet zgodna z VIA Rhine II

    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0B-6A-70-09-1D
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1

    Karta PPP Internet ADSL:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 83.6.67.145
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 83.6.67.145
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.159.1
    217.98.63.164

    C:\Documents and Settings\Administrator>



    TO JEST KONFIGURACJA Z LAPTOPA ------>>>>>

    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\Laptop>ipconfig/all

    Konfiguracja IP systemu Windows

    Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : laptok
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : Broadcom 440x 10/100 Integrated Cont
    roller
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-16-D4-B3-65-03
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.2
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1

    C:\Documents and Settings\Laptop>
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Wpisz dla laptopa DNS np 192.168.0.1 oraz te z blaszaka , usun brame 192.168.0.1 dla polaczenia lokalnego 3 w blaszaku
  • Poziom 18  
    Jak by to powiedziec.... trocse jestes bogiem.... Dzieki wielkie za wszelką pomoc:*:*:*:*
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Nie jestem :P, przypominam o zamykaniu tematów, zapraszamy częściej na elektrodę :)