Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z odbiorem stacji radiowych

jareki007 29 Mar 2007 12:13 2135 10
    jareki007
    Level 17  
    Witam!
    W moim Peugeocie 306 `99 mam radio Pionieer DEH-1530R i problem polega na tym, że kiepsko łapie stacje radiowe, sygnał zanika w miejscach, gdzie wiem, że powinien być dobry. Czytałem już na elektrodzie że może pomóc wymiana anteny i/lub kabla. Tylko co kupić, żeby potem sytuacja się nie powtórzyła? Fachowcy odradzają wzmacniacze antenowe bo podobno wzmacniają szumy. Co radzicie?
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Radzę podłączyć na krótko do radia inną antenę i się przejechać. Antena może nawet leżeć w aucie. Można też wstawić radio do auta, w którym inne radio gra poprawnie i sprawdzić ten egzemplarz. Może usterka leży po stronie radia.
    Jak okaże się, że to antena, to sprawdź, czy przypadkiem nie masz jakiejś aktywnej i czy masz wtedy podpięte do niej zasilanie. A tak, to wymiana. W którym miejscu dachu masz tą antenę i jak wygląda?
    Czasem usterka jest w przewodzie antenowym we wtyczce, którą ktoś po przez nieumiejętny montaż uszkodził.
    jareki007
    Level 17  
    To jest instalacja fabryczna, antena jest na dachu nad lusterkiem środkowym. Słyszałem już, że w innych peżotach były podobne problemy nawet z fabrycznym radiem grundig. Swoje radio już próbowałem w innym aucie i wszystko było ok.

Dodano po 2 [minuty]:

A to nie jest tak, że do danego radia można dobrać kabel czy antenę? Bo taka metoda prób i błędów może trwać długo i sporo kosztować.

Dodano po 52 [sekundy]:

Antena jest obracana (można ją pochylić płasko na dach i do pionu)
    jareki007
    Level 17  
    Myślałem, że może sam sobie poradzę, chociaż nie uśmiecha mi się pruć auta ale cóż... Pojadę pewnie do essy w rzeszowie bo mam tam znajomego (znajomy szwarga ale zawsze coś :) )
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kupujesz zamiennik anteny i przemontowujesz. robota dość prosta. Największy problem, to demontaż podsufitki (jeśli nie ma tam jakiejś zaślepki. Kupujesz zamiennik do danego auta, bo mogą mieć inne średnice montażowe i jakieś kołki ustalające. Czasem etz usterka występuje w podkorodowanym złączu antena - przewód w dachu.
    jareki007
    Level 17  
    Jeszcze tego nie rozbierałem ale pewnie to zrobię tylko nie chce mi się robić tego 2 razy... też się zastanawiałem nad tym połączeniem, może radio odbiera za pomocą samego kabla?
    Norman36
    Level 15  
    Na początek możesz kupić np. na all..ro wzmacniacz antenowy. Powinno pomóc, a mniej roboty i taniej...
    Poza tym sprawdź wszystko, o czym pisał Błażej.
    Rabe
    Level 15  
    Mam troszku podobny problem. Kupiłem wzmacniacz antenowy i nieżl egra ale czasem jest tak że na sekunde dwie coś strzela traci fale lub coś?? Czasem wydaje mi się że sygnał z anteny i wzmacniacza jest za siliny jakby w przetworniku radiowym generator niepotrafił odzielić żądane stacji jaką ustawiłem. Może to coś z masą ??
    migoo
    Level 14  
    jak mam taki problem.
    radio zle odbiera fale - radio to alpine 9871RR
    po odłączeniu ekranu z kabla antenowego zbiera wszystkie fale
    pytam bo wiem ze w czasie jazdy bez ekranu nic mi pewnie nie złapie :(
    djjacek
    Level 11  
    migoo wrote:
    jak mam taki problem.
    radio zle odbiera fale - radio to alpine 9871RR
    po odłączeniu ekranu z kabla antenowego zbiera wszystkie fale
    pytam bo wiem ze w czasie jazdy bez ekranu nic mi pewnie nie złapie :(

masz chyba gdzieś zwarcie ekranu do przewodu sygnału.
    migoo
    Level 14  
    odpada. podlaczylem tez do radia bezposrednio bez zadnych kabli. to samo - nie łapie nic