Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

W(r)ór na wzmacniacz różnicowy - jak wyprowadzić?

MES Mariusz 29 Mar 2007 13:53 2079 3
  • #1
    MES Mariusz
    Level 36  
    Witam.

    Może to chwilowe zaćmienie, ale mam spory problem z wyprowadzeniem wzoru wskazanego czerwoną strzałką:

    W(r)ór na wzmacniacz różnicowy - jak wyprowadzić?

    Ktoś mógłby mnie naprowadzić jak to zrobić? Kombinuję na różne sposoby, i mi nie wychodzi :)

    Post był raportowany.[hefid]
  • Helpful post
    #2
    R2_artur
    Level 12  
    Zaraz Ci napisze.

    Pozdrawiam

    Zaczynamy od wzorów:
    (U12-U2)/R3 = U2/R4
    I
    (U11-U1)/R1 = (U1-U0)/R2

    WIEMY, ŻE U1=U2 --->

    U0=U1-((U11-U1)/R1)*R2
    CZYLI
    U0=(1+R2/R1)*U1-U11*R2/R1
    ZA U1 WSTAWIAMY U2 Z PIERWSZEGO RÓWANIA

    U2=U12*(R4/(R3+R4))

    STĄD:

    U0= U12*((R1+R2)/(R3+R4))*R4/R3 - U11*R2/R1


    sorrki, za formę wzorów, ale myśle, że dasz sobie radę:)

    pozdrawiam.
  • #3
    sadamb
    Level 21  
    Zwyczajnie superpozycje dla kazdego z wejsc z osobna robisz i po sprawie, czyli dla kzdego z wejsc osobno sobie policz.
    Pozdrawiam
  • #4
    rampage1234
    Level 7  
    Końcowe równanie tak powinno wyglądać :
    U0= U12*((R1+R2)/(R3+R4))*R4/R1 - U11*R2/R1

    a u Ciebie jest
    U0= U12*((R1+R2)/(R3+R4))*R4/R3 - U11*R2/R1

    zamiast R3 powinno być R1
    to wynika z :
    U0=(1+R2/R1)*U1-U11*R2/R1

    Podstawienie U2 jest poprawne ale tak jak było w równaniu:
    U0=(1+R2/R1)*U1-U11*R2/R1 = ((R1+R2)/R1)*U1-U11*R2/R1
    U2=U12*(R4/(R3+R4))
    U1=U2
    U0= U12*((R1+R2)/(R3+R4))*R4/R1 - U11*R2/R1