Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwne zachowanie komputera amd+L7VTA+geforce

29 Mar 2007 21:20 1522 11
  • Poziom 19  
    Komputer: 256ram ddr, geforce2MX 32, płyta ECS L7VTA, dysk segate40GB.

    Komputer zachowuje się dość dziwnie, najpierw wyskakiwały jakieś dziwne błędy podczas instalacji gier i nie chciały chodzić filmy pomimo zainstalowanych kodeków. Stwierdziłem że może to jakieś wirusy więc format i reinstalacja windowsa. Po zainstalowaniu niby wszystko chodzi ok, ale jak wrzucę jakiś film to dalej nie chce wystartować (nie jest to wina napędu bo jest to nowy DVD-R) a jak już odpali np w V-playerze to po około 15sekundach odtwarzanie się restartuje i odtwarza od nowa. A jak chciałem zainstalować grę GTA Vice City to po kliknięciu na setup instalator wogule się nie uruchomił, napęd pomrugał chwilę i koniec. Rozkręciłem więc komputer i zauważyłem że na karcie graficznej nie ma wiatraka, pomyślałem że może się przegrzewa i powoduje jakieś zamieszanie. Do chłodzenia użyłem więc dużego wiatraka od zasilacza tak dla sprawdzenia, niestety to nic nie pomogło komputer dalej zachowuje się dziwnie gry nie chcą się uruchamiać itd... Uruchomiłem także DxDiag przeprowadziłem testy directdraw i direct3D i wszystkie zakończyły się powodzeniem. Na obecną chwilę skończyły mi się pomysły. Niewiem może płycie głównej brakuje jakichś sterowników i ma kłopoty w komunikacji z napędem albo coś, acha zaznaczam że filmy w formacie DVD śmigają wporządku.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 17  
    Witam. Więc może zacznijmy od zmierzenia napięć zasilacza (miernikiem) i sprawdzenia kondensatorów na płycie głównej. Napisz jeszcze jaki procesor. Czy przy instalacji innych gier wyskakują jakieś komunikaty o błędach?? Jeśli tak to podaj ich treść. Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Panowie no więc tak po oględzinach płyty głównej wszystko wygląda ok kondensatory są wporządku czyli żaden z nich nie jest napęczniały, procesor to Athlon XP 2000+, System windows XP chyba bez SP, Napęd DVD-R LG model:BSA-H12N oraz jakiś CD rom 36x ale jakoś dziwnie się zachowujący tak dziwnie stuka przy uruchamianiu komputera z DVD na jednej taśmie

    Po wejściu do Biosu wyczytałem :
    V core 1,58V
    +2,5 - 2,78V
    +3,3 - 3,24V
    +5,0 - 5,02V
    +12 - 13,18

    sys temp 28
    cpu temp wacha się miedzy 44 a 45


    Próby instalacji gier:
    GTA VC - nie uruchamia się setup.

    Delta Force2 - uruchamia się autorun po kliknięciu na install delta force pojawia się komunikat "Nie można uruchomić programu win16" o treści "Za mało pamięci aby uruchomić tę aplikację Zamknij przynajmniej jedną aplikację sys Windows i spróbuj ponownie"

    Max Payne - nie odpala autorun, nie reaguje na kliknięcie ikonki Install

    Sudden Strike - odpala autorun, ale po rozpoczęciu instalacji wyskakuję błąd : "An I/O error occurred while instaling a file........ coś tam dalej"
    Płyta nie jest zniszczona!

    Hitman 2 - autorun odpala instalacja postępuje do około 50% i zatrzymuje się, po zatrzymaniu rośnie czas potrzebny do zakończenia instalki

    Colin 2.0 - autorun odpala, po kliknięciu na install pokazuje się okno przygotowania kreatora instalacji i nic się nie dzieje po kliknięciu na cancel wyskakuje błąd: "Błąd instalowania pliku iKrenel.exe (0x10000)

    Commandos2 - autorun nie odpala na kliknięcie na ikonę setup.exe nie ma reakcji. Zauważyłem że pojawia się proces setup.exe ale nic z tego nie wynika

    Przy próbie skopiowanie plików gry na dysk kopiowanie postępuje do około 20% i się zatrzymuje, wyskakuje błąd: "Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy
  • Poziom 17  
    Witam ponownie. Przeskanuj RAM memtestem i dysk twardy w poszukiwaniu badsectorów.
  • Poziom 19  
    a czym przeskanować dysk jest jakiś program do diagnostyki dysku?
  • Poziom 19  
    Panowie po cało nocnej walce z komputerem chyba udało mi się usunąć usterkę, mianowicie przetestowałem ram memtestem i nie wykryło żadnych błędów ale zainteresował mnie sprawa tego cd-romu który tak dziwnie się zachowywał a był podpięty na tej samej taśmie co DVD, nie mając już pomysłów odłączyłem go na chwilę i nagle gry zaczęły się uruchamiać i instalować, może on był powodem i wprowadzał jakieś zamieszanie co sądzicie?
  • Poziom 17  
    Witam. Jeśli wszystko działa jak należy to, znaczy że jednak winny okazał sie cd-rom. Sprawdź go podłączając sam bez dvd, lub całkowicie z niego zrezygnuj. Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Odłączyłem go całkowicie, po tej operacji wszystko wróciło do normy. Więc coś z nim musiał byc nie tak wystarczy mi tylko jeden napęd
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 19  
    On raczej idzie w kosz..... zresztą jakiś stary złom z niego więc nie opłaca się grzebać dobrze wogule że doszedłem do tego że to on był powodem niedomagań a już się bałem że to płyta albo ram albo grafa czy coś