Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Curtis 2003VT - pomoc w zlokalizowaniu usterki

30 Mar 2007 18:16 1609 14
  • Poziom 25  
    Witam! Jakiś czas temu zepsuł mi się telewizor (Curtis 2003VT). Nie miałem jak dotąd czasu aby się tym zająć, ale korzystając z wolnego weekendu chciałbym się za to zabrać. Sprawa wygląda tak:
    Odbiornik normalnie się włącza, jednak obraz jest czarny. Brak też dźwięku. Mimo to na ekranie pojawiają się lekko przyciemnione wskaźniki głośności, numeru kanału itp. Przez to domyślam się ze kineskop i elementy towarzyszące mu bezpośrednio są sprawne.
    Odbiornik padł w trakcie pracy. Podczas oglądania telewizji usłyszałem tylko "pyk" po czym obraz i dziwek nagle zniknęły. Nie wiem czy to ma jakiś związek z tym, ale tego samego dnia, po kilku godzinach padła też karta grafiki, która była połączona z telewizorem.
    Znam się co nieco na elektronice, ale pech tak chciał że nie akurat na RTV...
    pozdrawiam i z góry dziękują za pomoc.
  • Poziom 23  
    na trafopowielaczu rozjasnij nieco screen i zobacz czy nie masz cienkiej poziomej linii jezeli tak to uszkodzenie w ukladzie odchylania pionowego lub jego zasilaniu
    sprawdz kondensatory czasami widac uszkodzenie golym okiem-deformacje,wybrzuszenia
  • Poziom 41  
    Sprawdz czy nie zawrta jest szyna / miałem nie dawno cos takiego i był IC3 CF70128 na module teletekstu TXT-CO1A.
  • Poziom 14  
    Witam. Ten odbiornik ma już kilka lat, wymień elektrolity w przetwornicy i w zasilaniu +B. Dokładnie polutować płytę jest tam zawsze dużo przerw.
  • Poziom 25  
    Dziękuję wszystkim za szybkie odp.

    Po kolejnym, dokładniejszym obejrzeniu wszystkich elementów zlokalizowałem uszkodzony kondensator. Jest nim elektrolityczny kondensator C512 10uF 250V znajdujący sie na płytce dołączanej do katody kineskopu. Kondensator ten był na tyle "sprytnie" uszkodzony ze na pierwszy rzut oka wydawał się dobry. Na schemacie zauważyłem, ze wraz z rezystorem tworzy prosty filtr RC. Filtr ten znajduje sie "między" trafopowielaczem a układami TDA6101. Dzisiaj już nie sprawdzę czy pomoże wymiana, nie mam zamiennika.
    Jednak gdyby to nie pomogło to mam kilka pytań do kolegów:

    huk90 Zlokalizowałem dwa potencjometry znajdujące się bezpośrednio w transformatorze. Czy pisząc ze mam rozjaśnić screen miałeś na myśli to abym nimi kręcił? Jeżeli tak to którym? Dolnym? Górnym? Obydwoma? Czy mogę to robić bezpiecznie podczas pracy odbiornika?

    jezak O jaką szynę chodzi? Czy mógłbyś nieco rozjaśnić temat? Czy mam sprawdzić konkretną nóżkę na układzie CF70138 czy przypadkiem nie jest zwarta z masą/vcc lub z inną nóżką?

    andrzejns Czy te elektrolity mogły powodować to, że czasem z odbiornika wydobywał się "pisk"?
  • Poziom 25  
    Witam! Jak na razie wymieniłem tylko wyżej wspomniany kondensator! Spowodował to poprawę jasności wyświetlanych na ekranie wskaźników poziomu głośności czy numeru kanału. Na ekranie jednak nadal nie jest wyświetlane nic (poza wyżej wymienionymi wskazaniami), żadnego śnieżenia. Głośnik też milczy.

    huk90 pokręciłem delikatnie potencjometrem screen w trafopowielaczu. Na ciemno szarym tle pojawiały sie poziome jasno szare paski w odstępach ok 2-3 cm.
    Tak się zastanawiam czy to aby na pewno wina układów powielania napięcia czy odchylania, skoro nie ma także żadnego dźwięku...
  • Poziom 43  
    OSD pracuje, a sprawdzałeś jak działa przez AV?
  • Poziom 25  
    Hm... teraz działa przez AV. Jest dźwięk i obraz.

    Dodano po 52 [sekundy]:

    Może to tuner?
  • Poziom 43  
    Jak masz możliwość to podstaw.
    Sprawdź jeszcze sygnał CVBS.
  • Poziom 25  
    "jak masz możliwość to podstaw."
    przepraszam, ale nie rozumiem.

    Niestety nie posiadam oscyloskopu.
  • Poziom 43  
    Miałem na myśli drugą głowice(tuner).
  • Poziom 25  
    Niestety nie posiadam drugiej głowicy. Nie dysponuje zapasami układów, modułów i urządzeń RTV. Musiałem nawet dzisiaj rano biec do sklepu po kondensatory elektrolityczne na wysokie napięcie.
  • Poziom 14  
    Witam. Podaj jakie masz napięcia na katodach R,G,B, i na płycie kineskopu gniazdo Z901.Sprawdź napięcie na DZ701(33V) oraz na (IC702 stabilizator 12V). Pisk mogą powodować też elementy indukcyjne. Przepraszam że tak późno,praca.
  • Poziom 25  
    Witam! Nie byłem do końca pewien czy pomiary mam wykonywać dla zakresu napięć stałych czy zmiennych, więc pomierzyłem dla stałych (R=124V, G=119V, B=114V względem masy) oraz dla zmiennych (R=270V, G=260V, B= 260V tez względem masy). Sprawdziłem wszystkie napięcia zasilacza (w tym 12V) i wszystko jest ok. Przepraszam, ale nie mogę zlokalizować na u siebie na schemacie gniazda Z901 ani elementu DZ701.


    Chciałem tylko dodać, że mój telewizor różni się nieco od tego podanego tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=944003#944003
    Np u mnie na płycie kineskopu nie ma tranzystorów tylko są scalaki TDA6101. Dysponuje pełnym schematem mojego TV, więc w razie czego mogę go zeskanować i wrzucić tutaj.
  • Poziom 43  
    Pisałeś wcześniej,że przez AV masz wszystko więc od wzmacniaczy wizyjnych bym się odczepił a szukał braku sygnału na drodze głowica-p.cz.