Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy udało się komuś porzucić Radmora?

Heybi 31 Mar 2007 17:34 3545 29
    Heybi
    Level 11  
    Czy zna ktoś jakiś amplituner, który by przypominał brzmieniowo (i ewentualnie z wyglądu) Radmora 5102? Od kilku lat używam takiego Radmora i nie potrafie go niczym zastąpić. Kiedyś zdobyłem się na to żeby go sprzedać i kupić sobie coś nowszego, niestety skutkiem było to, że przestałem słuchać muzyki... i musiałem wrócić do Radmora. Czy jest ktoś kto lubi jego brzmienie ale go sprzedał i znalazł jakiś lepszy, porządny amplituner? Najlepiej jakiś vintage, żeby był ładny w podobnej cenie (dziś Radmor 5102 kosztuje średnio od 200 do 500 zł).
    Tomek_GZ
    Level 20  
    Wiesz.. nie znam innego tak wspaniałego sprzętu :D
    Sprzedałem mojego kiedys, bo potrzebowałem pieniadze, ale nie mogłem przezyc bez Radmora wiec troszke kasy uzbierałem i kupiłem z powrotem.. i teraz na pewno go nie sprzedam :D pozdro
    Heybi
    Level 11  
    No własnie mam podobnie. Dlatego jestem ciekaw dlaczego tak jest. Czy Radmor nie ma sobie równych czy co? Jak sie go sprzeda to sie zacznie śnić po nocach itp. Własnie wpadłem na pomysł, żeby sobie poprzegądać zagraniczne serwisy aukcyjne i zobaczyć jakie amplitunery vintage osiągają najwyższe ceny, bądź mają najwięcej chętnych do kupna. Szczególnie interesuje mnie sprzęt ze wschodu, bo mam wrażenie, że jest mniej popularny i przez to jest jakiś taki nieodkryty jeszcze.
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
    Brzydal18
    Level 13  
    Witam!
    Myślę, że Radmor to jest świetny sprzęt jeśli chodzi o brzmienie. To piękno mozna dostrzec na skali wzmocnienia od 3-5 (najlepiej 4) i przy włączonym konturze. Natomiast do słuchania głośno muzyki to sie nie nadaje zwłaszcza jeśli ma się choć troche wymagające kolumny. No cóż pomimo niezłego kopnięcia te 25 W przy 4 Ω to niejest dużo. Naprawde miałem kiedyś ten sprzęt i wiem oco chodzi. Co z tego ze jak podgłosnie to sie bedzie wszystko tukło, jak kontrola basu jest znikoma a średnie czeszcza jakby niewytrzymywały? Mam kolumny Dynamic Speaker HX70 w śrdodku jest głośnik basowy tonsil gdn 20/80 (choc orginalnie powinien być słabszy ale aktualnie nie mieli w sklepie) Pod radmorem muzyka cicho słuchana to była poprostu bajka... natomiast kiedy chciałem zobaczyc ile ten Gdn wyciągnie to sie nieco zawiodłem ponieważ skakał on pewnie ze 3 cm w te i spowrotem a udeżenia zero a do tego jakies czaski i zgrzyty. Glosnik latal ale widac wyraznie ze wzmacniacz niewyrabiał. Potem podłączyłem diore ws 502(który ma marne podbicie basu) pod te same kolumny to podloga sie częsła i wszystkie szyby skakały, przy tym czysty dźwięk. Moje Zgc 50-8-44 (bas 40W) tez lepiej graly głosno pod diorą. Natomiast jak słucham cicho tej diory to mi sie płakac chce bo odstaje całe lata świetlne od Radmora, ktorego mogłem słuchać godzinami.
    Niech nikomu do głowy nie przyjdzie ze ja wychwalam ta diore lub niedajboże krytykuje Radmora. Ale pisze poprostu swoje odczucia. Jak ktos chce miec glosno i disko w domu to niech sobie radmora odpuści.
    Radmor jest wychwalany i bardzo dobrze bo ma być za co wychwalanym. Natomiast jak każdy sprzęt ma swoje minusy.
    Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    Heybi
    Level 11  
    Dobra, nie da sie się go "pozbyć". Nie ma co szukać, jak już ktoś przywykł do tego brzmienia to chyba nie ma szans go zostawić. Mi już przeszła ochota na "pozbycie się go". Brzydal18 masz rację, że to sumer sprzęt jeśli chodzi o brzmienie ale moim zdaniem kontur wszystko psuje, jest zdecydowanie za mocny. Wydaje mi się, ze piekniejsze brzmienie Radmor ma bez włączonego konturu. Szaman i co ten 5100 jest lepszy niż 5102? Szczególnie interesują mnie tony średnie, jak juz wspomniałem wole słuchać bez konturu. Cytat z pisma jest mocny :D , Pozdrawiam!
    ALTON
    Level 38  
    Radmor jak wielu ludzi mówi ma ospałe i mulaste brzmienie (sam to potwierdzam) co jest jego pozytywnymi stronami - zachwyca spokojnym dźwiękiem. Osobiście przerobiłem jak mnie pamięć nie myli 9 radmorów od 5100. Bardzo przyjemny sprzęt pod względem jego modulowej budowy wewnętrznej. Trafa z dwukrotnym zapasem.... przedwzmacniacz i koniec mocy prosty do bólu... schemat identyczny z każdym polskim sprzętem (popularnym). Radmor 5100 od 5102 nie różni się praktycznie niczym ! - obudową, funkcją mute, może jakimś drobiazgiem na który nie zwróciłem uwagi. Jedyna ewidentna różnica w końcówach między 5100/5102 to stabilizacja parki różnicowej w postaci zenerki (której i tak nie montowano w 5102 :) ). Zamienić ? wszystko zależy od upodobań. Chociaż w cenie radmora nie kupisz nic logicznego.
    User removed account
    User removed account  
    Heybi
    Level 11  
    Chyba właśnie jest tak, że brzmienie radmora głównie zależy od tego jak bardzo jest zużyty... obecnie używam wersji TE, która gra lepiej od mojego poprzednika 5102, tylko dlatego, że był bardzo mało używany i do tego rok produkcji to 1985. Jeszcze mnie jedna rzecz interesuje. Otóż, słucham na Radmorze głównie płyt winylowych, mam gramofon Pioneera, mam przejściówke, z chinche na din do tego uzmienienie i jest ok. Ale czasami słucham też płyt cd i tutaj mnie zastanawia jak to jest, bo jak wiadomo wejście din w Radmorze jest dość czułe, a wyjście dźwięku ze współczesnego odtwarzacza cd jest dość mocne, zastanawiam sie czy nie jest aż za mocne. Radmor chyba nie jest przystosowany do tak głośnego sygnału. Czasami, na niektórych płytach mam wrażenie, ze jest lekki przester. Być może to tylko takie wrażenie. Co o tym sądzicie? Może jakieś starsze odtwarzacze cd, które mają wyjścia na din?
    dybas
    Level 38  
    Odtwarzacze CD nie miały gniazd DIN. A poziom wyjściowy to standard.
    A teraz kubeł zimnej wody dla wyznawców kultu "Radmora":
    - głowica w 5100 nie do przestrojenia (w innych też nieciekawie)
    - dekoder nie do zestrojenia (tylko przeróbka na UL1621)
    - kilometry przewodów (za to jakie piękne przesłuchy)
    - wariujący preomat, zalecam wznowienie produkcji WT-2662
    - przełączniki sensorowe jako wskaźniki wilgotności powietrza
    - przedwzmacniacz gramofonowy "aby był"
    - tranzystory 2N3055 w końcówce mocy :cry:
    - źle zaprojektowany wzmacniacz regulacyjny: zakres ±13 dB:!:
    - żarówki, potencjometry, gniazda, wtyki itd.
    Mógłbym jeszcze tak długo.
    Na "Allegro", albo do muzeum.
    P.S. Jeszcze jedno. Model 5412 ha, ha...
    Tomek_GZ
    Level 20  
    Dlaczego obwiniacie kontur. Miałem kiedyś u siebie ws-442, i tam to jest dopiero do kitu kontur. Zupełnie zanikają średnie, bardzo mocne podbicie basów, i wysokich sopranów, nie dało sie słuchać. Chyba że ten ws co miałem, to był jakiś dojechany, ale moim zdaniem kontur w Radmorze jest dopasowany idealnie. Dobry bas, czysty sopran, i wspaniały wokal. Krótko mówiąc piękny dźwięk. A co do 5100, to nie miałem okazji słuchać, więc sie nie wypowiadam. ;) .
    chrisi
    Level 16  
    JA znam pierwowzor Radmora, Grundig r 35 jest lepszy
    User removed account
    User removed account  
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    2ny w końcówce.. swietnie się sprawują! niewiem oco chodzi.. głowica nie do przetsrojenia??? Naprawde??

od gniazdek i wtyczków jest Kontakt i papier wodny 300

kilometry kabli? nie zauwazyłem... przesłuchy..? od kiedy?

a kontur jest jak przycisk M w bejcy !
    User removed account
    User removed account  
    chrisi
    Level 16  
    s_z_a_m_a_n wrote:
    Radmor nie miał żadnych pierwowzorów jest jedyny i niepowtarzalny, ale każdy ma to co lubi ;-]
    Dybas Przy tylu niewątpliwych zaletach te kilka wad można zupełnie pominąć.

Kolego Szaman mam oba radia i smiem dalej twierdzic ze radmor jest pierwowzorem Grundiga (nawet ten przestarzakly dekoder stereo ,jest znaczna rurznica w glowicy UKF) przelaczniki sensorowe mimo identycznej konstrukcji typowa aplikacja ukladow SAS sa podatne na wilgotnosc.Niemniej tego oba radia zwlaszcza czesc malej czestotliwosci
    przy sluchaniu z mala moca sa bardzo dobre.
    Heybi
    Level 11  
    chrisi - nawet ładny ten Grundig r 35, ale uzasadnij jakoś pod jakim względem jest lepszy? Tzn; jaki jest dźwięk w stosunku do Radmora? Pytam bo widze, że to co dla niektórych jest zaletą dla innych jest wadą, tak jak np; kontur w Radmorze.
    User removed account
    User removed account  
    Heybi
    Level 11  
    dybas wrote:

- przedwzmacniacz gramofonowy "aby był"

Tego też nie rozumiem, ja nic absolutnie nie moge mu zarzucić. Gra całkiem porządnie pod warunkiem, że nie używa się gramofonów polskiej produkcji. Moim zdaniem są beznadziejne... niestety.
    User removed account
    User removed account  
    dybas
    Level 38  
    s_z_a_m_a_n wrote:
    Radmor nie miał żadnych pierwowzorów jest jedyny i niepowtarzalny, ale każdy ma to co lubi ;-]
    Dybas Przy tylu niewątpliwych zaletach te kilka wad można zupełnie pominąć.

Oczywiście! Ale Radmor był dzieckiem swojej epoki, i wraz z nią odchodzi.
    Nie widzę powodu, aby ciągle podchodzić do niego na kolanach, dlatego,
    że niegdyś jego posiadanie stanowiło wyraz zamożności, a przede wszys-
    tkim zaradności właściciela, który go sobie "załatwił". Z satysfakcją obser-
    wuję zagęszczenie dyskusji, i nieśmiałe krytyczne myślenie. Swoje argu-
    menty podtrzymuję, naprawiałem i przestrajałem to truchło nie raz.
    Nie jestem w żaden sposób uprzedzony akurat do Radmora, przeciwnie,
    z szacunkiem odnoszę się do krajowych wyrobów, i do dziś staram się
    z nich korzystać, przy okazji podnosząc umiejętności zawodowe.
    User removed account
    User removed account  
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Ja naprawdę nie wiem co wy chcecie od Konturu....

dotykówki tez nie sprawiają zadnych problemów!

jedyne do czego by sie można było przyczepić to stabilizacja napięcia Uvar... stacje pływają jak głupie.. fakt.. ale z małym (albo troche większym ) radiatorkiem na UL1550 jest znośnie..
    Heybi
    Level 11  
    s_z_a_m_a_n wrote:
    Jakimi przesłankami się kierujesz pisząc, że "Polskie gramofony są beznadziejne"? Co dokładnie w nich jest złego?

Jeśli już jesteśmy przy gramofonach w Radmorze 5100/5102 brakuje jednej jedynej, ale bardzo ważnej moim zdaniem rzeczy - filtru "LOW" tudzież górnoprzepustowego do eliminacji tego cholernego przydźwięku. Nie mam pojęcia czemu go nie zamontowali zamiast tych zbędnych totalniefunkcji p.t. -12dB i kontur w 5102...

Wystarczy porównać polski gramofon z np; Technicsem lub w sumie z jakim kolwiek... niebo - ziemia. W polskich gramofonach po pierwsze były bardzo słabe wkładki, mało dynamiczne, pasmo przenoszenia niby 20-20000 ale jakoś tego nie słychać, mało tego zanikają niektóre dźwięki! Dźwięk ogólnie bardzo muzlisty itp, jeśli nawet wymienimy wkłade to w następnej kolejności trzeba będzie wymieniać wszystkie kable, bo szumy są okropne... do tego jeszcze przeważnie są problemy z niestabilnymi obrotami talerza, może w gramofonie Adam jest już lepiej ale i tak talerze zazwyczaj trafiały sie poprostu krzywe i ramię "tańczy" góra-dół itp. Obecnie używam Pioneera, w którym wyraźnie słychać ładne szerokie pasmo, dźwięk jest bardzo dynamiczny, brzmienie dużo lepsze niż z cd... filtr górnoprzepustowy nawet nie jest potrzebny, chociaż faktycznie zamiast funkcji -20dB, kontur mogli by dać te filtry do gramofonu.
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account