Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz nie działa, jest jakiś błąd w schemacie?

djmaly17 09 Kwi 2007 20:13 2468 34
  • #31 09 Kwi 2007 20:13
    djmaly17
    Poziom 19  

    Tak więc! Zrobiłem prawie wszystko co w moich możliwościach. Usunełem przewód ten gruby doprowadzający sygnał do wzmacniacz zmieniłem trafo na specjalne dla sprzetu audio no może nie specjalne ale wymontowałem je ze starego radia. I nadal nic cały czas tak dziwnie skrzeczy głośnik także zmieniałem. Czy jest możliwość ze układ scalony jest uszkodzony??? A jeszcze jedno na schemacie podane jest że napięcie na wyjściach na głośniki powinno mieć 0.5 napięcia podawanego do wzmacniacza a po dokonaniu moich pomiarów wyszło że na jednym mam 1.5 a na drugim 8.5 przy podawanym napięciu 10V. To też może byc powód??? Jeśli tak to czym to może byc spowodowane???

  • #32 10 Kwi 2007 11:41
    djmaly17
    Poziom 19  

    To skoro prawidłowo mam wszystko zrobione względem schematu to powinno chodzić prawidłowo czyż nie tak? A nie da rady spolaryzować tego jakoś zewnętrznie? Jeśli nie da rady to po jakiego robią takie schematy skoro mają tak oto w ten sposób działać chyba że już jakoś uwaliłem scalak tylko tyle że nadal gra lecz nie prawidłowo funkcjonuje. Tak myślę czy wciągać się w koszta i kupić nowy scalak czy może zrobić coś innego. Może na TDA2040 znalazłem dwa ostatnio w domu. Zaczyna mnie to denerwować jakbym kupił gotowca z kit to na bank by chodziło tyle że wykonał własną płytkę drukową bo sobie pani magister zażyczyła.

  • #33 10 Kwi 2007 12:04
    Quarz
    Poziom 43  

    Witam,
    na litość boską, dlaczego ten układ wzmacniacza, który widzę na załączonych fotkach pozbawiony jest porządnego radiatora?
    Przecież w ten sposób, to już przy pierwszym podaniu napięcia zasilającego "odesłałeś go do Krainy Eksponatów" ... :cry:
    Niestety, ale za brak wiedzy teoretycznej przy konstruowaniu praktycznych układów elektronicznych, najczęściej płaci się nietanie "frycowe".
    Wszystko na to wskazuje (po odsłuchaniu pliku MP3), iż ten egzemplarz scalonego wzmacniacza mocy jest uszkodzony.

    Pozdrawiam

  • #34 10 Kwi 2007 15:36
    djmaly17
    Poziom 19  

    A jaka mam pewnosc ze ten uklad jest juz uszkodzony? To jesli wymienie uklad na nowz to powinno bzc wsyzstko w poz? Scalak podlacyalem do wielu obwodow i calz czas to samo! Napiszcie czy jak wzmienie scalaka to powinno bzc wszystko dobrze???[/code]

    Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

    Nie montowałem radiatora ponieważ instrukcja na której się opierałem tego nie wskazywała. Tak więc to nie moja wina że nie zamontowałem radiatora tylko tego artykułu skora przez to mógł się uszkodzić ten scalak. Mam dopiero 17 lat i jestem pierwszoklasistą bardzo dużo rzeczy dowiaduję się dopiero z tego forum.

  • #35 10 Kwi 2007 21:50
    jony
    Specjalista elektronik

    Według mnie nie potrzeba radiatora do tego układu.
    Zresztą jak podczas pracy układ sie nie grzeje to znaczy ze nie trzeba radiatora.