Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zest. głośników Creative Inspire 6.1 6600 - trzaski.

02 Kwi 2007 00:09 2234 7
  • Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z głośnikami Creative Inspire 6.1 6600. Kilka dni przed usterką dało się słyszeć od czasu do czasu basowe 'uderzenia' subwoofera, mimo że nie była włączona żadna aplikacja, muzyka czy film. Później nagle zgasła dioda przy regulatorze głośności i głośniki w ogóle przestały funkcjonować. Przy próbie ich ponownego włączenia słychać ten charakterystyczny dźwięk (ciche 'stuknięcie', które zawsze się pojawiało) i cichy szum, świadczący, że głośniki są zasilane. Przy regulacji głośności słychać bardzo głośne trzaski z głośników, które oczywiście w dalszym ciągu nie działają. Podejrzewam, że problem tkwi w tym pilocie regulującym, ale nie znam się na tym.

    Bardzo proszę o poradę i pomoc. Może ktoś spotkał się wcześniej z takim problemem?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Poziom 43  
    A jak masz na minimum głośność to też słychać trzaski?
    Podejrzewam końcówkę mocy.
  • Poziom 2  
    Edit: Trzaski zniknęły. Teraz włączanie pilota wraz z regulacją głośności nie daje żadnego efektu, dioda nie świeci, głośniki nie działają. Sprawdziłem wszystkie przewody, nie są uszkodzone.
  • Poziom 43  
    To bez rozebrania i pomiarów napięć się nie obejdzie.Dasz radę?
  • Poziom 2  
    Spróbuję. Zapomniałem jeszcze o czymś - od pewnego czasu był problem z ustawieniem odpowiedniej głośności, także zestaw potrafił sam się sciszać i podgłaśniać. Doszedłem do wniosku, że to może być wina potencjometru w pilocie. Tylko teraz nie wiem czy to mogło mieć związek z wspomnianą usterką, z tym 'tupaniem' subwoofera i ostatecznym padnięciem całego zestawu.
  • Poziom 43  
    Jego zwarcie mogło sie przyczynić do powstałego uszkodzenia (końcówka mocy)=obciążenie zasilacza.
  • Poziom 10  
    witam też posiadam taki zestaw, awarie potencjometrów to standard mi też się pogłaśniało i ściszało ale teraz mam większy problem zasilanie dochodzi sygnał też a zestaw milczy,(czasem zadziała na godzinkę dwie) jeśli miał ktoś taki przypadek proszę o poradę, albo jakiś schemat.....


    pozdrawiam
  • Poziom 20  
    Witam.
    Naprawiałem kiedyś taki zestawik dla kumpla miał poniekąd podobne dolegliwości(martwica).
    Te głośniki tak naprawdę z pilota nie mają wyłączanego zasilanie jedynie pilot ściąga do masy albo plusa zasilania jedno z wyprowadzeń nie pamiętam oznaczenia scalaka i cały zestaw tak naprawdę się wycisza a końcówki mocy przechodzą w Standby proszę się kierować ścieżkami od pilota aż się dojdzie do tego scalaczka on był w takiej obudowie podłużnej i miał tylko jeden szereg wyprowadzeń na tym scalaczku na pinach zasilania musi być cały czas zasilanie.
    Awarii jak dobrze pamiętam był uwalony tranzystor i dioda zenera w ich miejsce wstawiłem o ile dobrze pamiętam stabilizator 7805 lub 7812 doszedłem, jaki ma tam być stabilizator po tym jak ściągnąłem dokumentacje niemal wszystkich scalaków i zwracałem uwagę, jakim napięciem mają być zasilane i doszedłem do tej stabilizacji na diodzie zenera i tranzystorze proszę zwrócić uwagę na laminat może być lekko przebarwiony w rejonie owej stabilizacji. Niestety nie mogę podać więcej szczegółów, bo tą naprawę wykonywałem strasznie dawno temu może jak bym zobaczył zdjęcia w dobrej jakości to bym sobie przypomniał małe, co nieco.

    PS.
    Trochę namotałem z tym postem, ale to wina mojego zmęczenia pora już się kłaść spać.

    Pozdrawiam i powodzenia.