Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Karcher - problem z ciśnieniem

npkp 02 Kwi 2007 15:00 17203 13
  • #1 02 Kwi 2007 15:00
    npkp
    Poziom 12  

    Witam, wczoraj myłem samochód myjką cisnieniową Karcher. Po 15 min. objaw był taki, że silnik dalej pracował, a nie było cisnienia na wylocie. Jak się tylko włączy włącznik to odrazu włącza się silnik i za żadne skarby nie chce się wyłączyć (choć woda jest odkręcona). Proszę o pomoc. Pozdrawiam

    0 13
  • #2 03 Kwi 2007 13:26
    madart
    Poziom 25  

    Silnik pracuje dopukie nie wytworzy sie cisnienie ktorego u ciebie brak. Moze przytkal sie waz doprowadzajacy albo w srodku myjki?

    2
  • #3 03 Kwi 2007 14:20
    npkp
    Poziom 12  

    po podlaczeniu wody i odkreceniu przewodu cisnieniowego z pistoletem woda normalnie plynie.. wiec to musi być cos innego..

    Pozdrawiam

    1
  • #4 03 Kwi 2007 14:34
    robinr
    Poziom 14  

    Witam.
    Gdzieś musi ulatywać ciśnienie,posprawdzaj wszystkie połaczenia.
    pozdr.

    0
  • #5 05 Kwi 2007 23:43
    npkp
    Poziom 12  

    Witam, posprawdzalem wszystkie połączenia, rozkręciłem pompę, przeczysciłem, złożyłem i nadal kicha. Po włączeniu do prądu silnik cały czas pracuje, brak jakiegokolwiek cisnienia. Macie jakies pomysły? ps. Jest to model Karcher 310.
    Pozdrawiam

    2
  • #6 05 Kwi 2007 23:48
    neo_dc
    Poziom 32  

    nie jestem specem, ale wirnik trzyma sie oski silnika ? tak to wyglada jakby "mielil" wode

    0
  • #7 06 Kwi 2007 21:25
    npkp
    Poziom 12  

    Mieli wodę, ale bez rezultatu, brak cisnienia na wylocie. Rozkręciłem, przeczyscilem, nie wiem co jeszcze można zrobić? Może ktoś miał też taki probem? Pozdrawaim

    2
  • #8 21 Kwi 2007 21:53
    sz785ymon
    Poziom 1  

    Witam . byc moze brak ciśnienia spowodowany jest zużyciem pompy a dokładnie maszet pompy. Ja posiadam model HD 690SX Plus od 2001 roku i juz dwa razy miałem taka awarię. Ale zawoziłem zawsze do serwisu do naprawy :)) i później wszystko "grało" jak nalezy POzdrawiam!

    0
  • #9 10 Maj 2007 08:11
    LII
    Poziom 11  

    WITAM możliwe jest że uszkodzeniu uległy zaworki ale przy modelu 310 i podobnych to są tak delikatne sprawy i kosztowne że raczej się tego nie naprawia lepiej kupić używany wyższy model i wtedy wszystko jest do naprawy gdybyś potrzebował myjkę albo upierał się by zajżeć do tej 310 to proszę o kontakt mieszkam koło ostrowa wlkp.

    0
  • #10 30 Maj 2007 00:36
    geex
    Poziom 11  

    Pod kopułką mikrowyłącznika masz zawór sterujący .
    Przekręć go o ok 20-30 stopni i wyjmij (klucz 24) wewnątrz będzie jeszcze grzybek zaworu wyjmij go i sprawdz czy nie jest zdeformowany i czy oring na nim jest cały

    3
  • #11 31 Maj 2007 21:04
    robsons10
    Poziom 16  

    Na początek sprawdź czy talerzyk wirnika napędza tłoczki pompy.Jeżeli napędza to sprawdź uszczelniacze na tych tłoczkach.

    0
  • #12 01 Cze 2007 22:45
    hitek
    Poziom 17  

    Witam. A może jest uszkodzony zawór ciśnieniowy?

    1
  • #13 22 Mar 2011 19:13
    tom2727
    Poziom 1  

    witam, ja mam hd 5/11c i mam podobny problem,
    stan podlaczenie waz 19mm zlacza 3/4mm co by wiecej mial wody, wlaczam wode, puszczam bez wlaczonego silnika coby sie odpowietrzyl, woda zaczyna leciec wtedy wlaczam karchera i faktycznie silnik chodzi ale nie daje cisnienia.
    jedynie co ustalilem to to ze w momencie jak dysze skrece na chemie i wlacze pistoletem to karcher sie wlacza i pracuje, nie wylaczajec przelanczam dysze na strumien i zaczyna dawac cisnienie. gdy odpuszcze i jeszcze raz wlacze to znowu chodzi ale nie daje cisnienia, jak powtorze chemia a potem strumien to cisnienie jest.
    jeszcze jak wlacze pistolet lekko tak aby woda leciala kilkoma otworami a po pewnym czasie wlacze mocniej to karcher sie zalacza.
    wniosek albo zawor cisnieniowy jest rozregulowany(zakladajac ze ma regulacje), albo dysza jest uszkodzona. wyglada to tak ze jak jest za male ujscie wody to zawor nie odpuszcza i nie wlacza pompy

    4
  • #14 11 Cze 2015 23:06
    dziubas34
    Poziom 7  

    Posiadam myjkę ciśnieniową Karcher 570. Po włączeniu myjka pracuje ale nie reaguje na wciśnięcie przycisku na pistolecie (nie wytwarza wysokiego ciśnienia). Dodam że myjka stoi w garażu nie używana od jakiegoś czasu (ze 2 lata i teraz chciałem ją uruchomić). Pamiętam że wcześniej tez czasem nie reagowała. Czasem było ciśnienie a czasem nie. Co może być przyczyną? Odkręciłem pistolet wraz z wężem wysokiego ciśnienia od maszyny i włączyłem i silnik pracuje ale nie ma ciśnienia roboczego na wyjściu (wskaźnik praktycznie stoi w miejscu).

    6