Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unimor Neptun 515 znowu niewyraźny obraz.

tomek1guz 09 Kwi 2007 21:30 5128 72
  • Sklep HeluKabel
  • #32
    LeDy
    Poziom 43  
    Napięcie musi być 138V i najpierw to uzyskaj. PR-kiem nie idzie ustawić tego napięcia to go wymień- R 600. Wymień jeszcze C 715.
  • #33
    grzejab
    Poziom 23  
    C705 to nie jest C802!!
    C705 to kond. elektrolityczny 2 x 200µF/385V i jest on na płycie głównej a C802 to kond. poleestrowy znajduje się o na module przeciwzakłoceniowym na ściance bocznej.

    Na tym module znajdują się dwa takie same kond. C801 i C802 jeżeli grzeje się C802 to znaczy że C705 stracił pojemność i przez C 802 płynie prąd impulsowy pobierany przez przetwornicę (około 20kHz)

    Możesz zrobić próbę tzn. zamień miejscami C801 z C802 i zobacz który będzie się grzał.
  • #34
    LeDy
    Poziom 43  
    Wystarczy na C 705 zmierzyć czy jest napięcie ok. > 300V i wiadomo,że jest dobry.
  • #35
    tomek1guz
    Poziom 20  
    Po wymianie C802 i C801 sie nie grzeją. Czyli tamten był jakis uszkodzony. R774 ma 250K
  • #36
    LeDy
    Poziom 43  
    Cytat:
    Dlatego się grzeje bo jest uszkodzony. Ostatecznie możesz dać tylko w C 802 tego 0,22uF/630V tak jak tamten jest podłączony i w C 801 -tez 0,22uF jak jest połączony czyli między fazę a zero napięcia zasilania
    Co z obrazem czy już jest OK?
  • #37
    tomek1guz
    Poziom 20  
    Napięcie opanowane :D na C715 jest 138V, bo wszystkiemu winny był R600. Czyli napięcia są ok

    Dodano po 18 [minuty]:

    Jest minimalna różnica w obrazie tzn. słabej się trzęsie. Musi byc zupełnie biały obraz żeby zaczęło sie trzasc. Wtedy wystarczył kawałek białego obrazu i już wariował. Wiec jest inaczej juz.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Na C705 jest ok. 305V czy tak może być, musi być idealnie 300V?
  • #38
    LeDy
    Poziom 43  
    Może być . Napisałem ,że zalecane > więcej niż 300V- jest zależne od napięcia sieci i od tego kondensatora- jak za mała pojemność robi się niższe. To lekkie trzęsienie możesz jeszcze wymienić kondki w UMP( p.cz.)
  • #39
    tomek1guz
    Poziom 20  
    Ale które kondki konkretnie mam wymienic? Chodzi o elektrolity? Bo wymieniłem elki ale nie ma zadnej róznicy. Aha i nie wspomniałem ze jest ciągle lekko pomazany.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Chodzi oczywiście oto że obraz jest lekko pomazany. Może lepiej wymeinic powielacz? Bo znalazłem taki sam TPN-31.
  • Sklep HeluKabel
  • #40
    LeDy
    Poziom 43  
    Co to jest dla ciebie " pomazany" ma kolorowe obwódki - może być wina kineskopu.
  • #41
    tomek1guz
    Poziom 20  
    Pomazany, czyli poszarpany po bokach. Szkoda ze nie mam cyfrówki bo bym zamieścił zdjęcie i by było wszystko jasne. Po prostu gdyby na ekranie pojawiłaby sie czarna linia na białym tle to nie byłaby ona prosta tylko ta linia byłaby w kształcie zygzaku. No nie wiem jak to inaczej wytłumaczyc.
  • #42
    LeDy
    Poziom 43  
    Czyli postrzępiony. Uszkodzenia takie mogą powstawać z złej filtracji " ogólnie linii" czyli UMS 2001, okolice trafa linii, powielacz oraz p.cz. Posprawdzaj to. Podstaw powielacz lub moduł synchronizacji.
  • #43
    woytekp
    Poziom 26  
    Właśnie naprawiłem Elemisa Westę TC 201.Objawy podobne jak opisujesz tzn. skaczący obraz, czasem poszarpany, gubiący ostrość. W Weście jest powielacz TPN32A. Okazało się, że uszkodzony był rezystor ceramiczny znajdujący się na samym końcu kabla doprowadzającego wysokie napięcie do kineskopu (przy tej "przyssawce"). Wymieniłem cały powielacz, akurat miałem taki. Nie wiem czy powielacz w Neptunie jest skonstruowany podobnie (jestem hobbystą, nie zawodowcem :-) ) ale może masz to samo?

    Pozdrawiam
  • #44
    LeDy
    Poziom 43  
    W Neptunie jest to R 604 ale czy to on?
  • Pomocny post
    #45
    woytekp
    Poziom 26  
    Dokonałem sekcji zwłok :-). W miejscu zaznaczonym strzałką (wewnątrz tej plastikowej rurki) jest rezystor ceramiczny w formie płaskiej ceramicznej płytki z naniesioną z jednej strony warstwą oporową.

    Unimor Neptun 515 znowu niewyraźny obraz.
  • #46
    LeDy
    Poziom 43  
    Wg. zdjęcia jest tam rezystor ok. 33-47k .Jeszcze go nigdy nie wymieniałem ale możliwe jest wszystko.
  • Pomocny post
    #47
    mario987
    Poziom 14  
    Wyeleminowanie tego oporu w kablu WN jest skutecznym rozwiązaniem będziesz pewny czy to była ta usterka.Przejdz na gg.nr3817425 to pogadamy w celu szybkiej naprawy tego telewizora
  • #48
    LeDy
    Poziom 43  
    Na próbę można wyeliminować ale nie na stałe. Darmo go tam nie włożył producent.
  • #49
    tomek1guz
    Poziom 20  
    Witam. Moj gg to 9747342 (nieraz dostepny, a nieraz niewidoczny). Chyba lepiej bedzie jak sie porozumiemy przez gg. Bedzie szybciej. ;) Wiec jak cos to prosze pisac. Ale czytałem na elektrodzie że podczas wyjmowania tej "przyssawki" moze mnie porazic dosyc duze napiecie. Mozna tego uniknąc? Czy gumowe rekawice pomogą? :D jakos trzeba sobie radzic.
  • #50
    LeDy
    Poziom 43  
    Napiszę to co już kiedyś pisałem. GG i PW- nikt tego , tych porad nie jest w stanie zweryfikować. Porady podawane na forum są oceniane, weryfikowane przez innych użytkowników. Jak chcesz. Czy te informacje na GG coś ci przyspieszyły? Jeszcze oficjalnie ci podam, że trzeba odczekać kilka(naście) minut aż się kineskop rozładuje i można " fajkę" zdejmować z kineskopu.
  • #51
    tomek1guz
    Poziom 20  
    Przez GG jest szybsza wymiana informacji, no ale dobra. Wymieniłem powielacz i nadal jest to samo. Ma ktoś jeszcze pomysł na naprawienie tego telewizora? Bo ja juz nie wiem co mam dalej zrobic, po prostu nie mam siły na ten TV. Uzbieram troche kasy i chyba oddam go do serwisu. Będzie lepiej.. Ale jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to niech napisze.
  • #52
    woytekp
    Poziom 26  
    No to ja mam jeszcze taki pomysł: podłącz jakiś odtwarzacz DVD albo video pod wejście video. Tym sposobem sprawdzisz czy źródłem zakłóceń jest tor w.cz.-->p.cz. czy też może usterka siedzi gdzieś dalej. No chyba, że już sprawdzałeś...
  • #53
    tomek1guz
    Poziom 20  
    Podłączyłem komputer pod wejście video i nie ma zadnej różnicy. To samo jak z anteny. Też obraz jest poszarpany i sie trzęsie w pionie.
  • #54
    woytekp
    Poziom 26  
    Czyli już wiesz, że uszkodzenie nie leży po stronie toru w.cz. p.cz. tylko gdzieś dalej - jeśli się tak trzęsie przy jasnych scenach to może coś w układzie ograniczania prądu kineskopu, np: R773 lub któryś element wokół niego... (potencjometr 4,7k)
  • #55
    LeDy
    Poziom 43  
    tomek1guz napisał:
    Podłączyłem komputer pod wejście video i nie ma zadnej różnicy. To samo jak z anteny. Też obraz jest poszarpany i sie trzęsie w pionie.
    Co to znaczy. Pionowe linie są pofalowane, postrzępione , trzęsą sie, czy podskakuje, drga w pionie czyli poziome linie drgają, podskakują w pionie.
  • #56
    tomek1guz
    Poziom 20  
    Pionowe linie obrazu są poszarpane, postrzępione i dzieje się tak na każdym obrazie, jest to niezależne od kolorów obrazu. Poziome linie są OK. I trzęsie się w pionie, ale na jasnym obrazie. A ten R773 to sprawdze jutro.
  • #57
    LeDy
    Poziom 43  
    Szukaj uszkodzenia w linii i we wszystkim co jest z nią związane- filtrację, MS, B+ stabilizację i kondensatory przy nich itp. Co z GG- nici?
  • #58
    tomek1guz
    Poziom 20  
    Jednak GG pomogło :D TV naprawiony dzieki koledze mario987 . Ale oczywiście wszystkich nagrodze za takie zainteresowanie moim problemem. :) Ale nie bede się az tak cieszył bo poprzednim razem tak robiłem, zamknałem temat a problem powrócił ;) Narazie dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam. :D
  • #59
    woytekp
    Poziom 26  
    Napisz co było uszkodzone - bardzo jestem ciekawy, a myślę że i inni też chcieliby wiedzieć.
  • #60
    LeDy
    Poziom 43  
    tomek1guz napisał:
    Jednak GG pomogło :D TV naprawiony dzieki koledze mario987 . Ale oczywiście wszystkich nagrodze za takie zainteresowanie moim problemem. :) Ale nie bede się az tak cieszył bo poprzednim razem tak robiłem, zamknałem temat a problem powrócił ;) Narazie dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam. :D
    Na forum go nie było i tez mnie interesuje co było przyczyną a i dla potomnych pozostanie informacja. Podziel się informacją.