Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AT91SAM7 - Usb - Jak podłączyć?

wujo17 04 Apr 2007 17:34 4878 9
    wujo17
    Level 12  
    Robie płytke pod procesor AT91SAM7X256 i chcialem zeby byla mozliwosc programowania przez USB za pomoca SAM-BA Botloader z Atmela.

I teraz mam pytanie jak podlaczyc gniazdo usb zeby bylo OK.

Znalazlem taka plytke ewaluacyjna na stronie Propoxa:

Opis plytki

no i jesli zrobie tak jak tam jest na schemacie to mysle ze bedzie OK. I mam pytanie czy potrzebne jest to podciaganie ktore jest opisane na stronie 11? Bo w moim procku nie ma takiego pinu UDP_PUP.
    A moze do programowania nie jest to konieczne?

A tak BTW znacie moze jakis link do plytki ewaluacyjnej pod SAM7X?
    adamusx
    Level 27  
    W zadnym procku nie ma pinu UDP_PUP,ten ze schematu propoxa oznacza wyprowadzenie z minimodulu. Obejrzyj schemat mini-modulu propoxa. Pin USB_PUP realizowany jest "programowo", tzn dolączasz nozke USB DP poprzez rezystor 1,5k do dowolnego pinu mikrokontrolera. Wowczas gdy w programie ustawisz stan tego pinu na 1 nastapi podciagniecie nozki DP USB do + zasilania- wowczas komputer zostanie poinformowany o podlaczonym urzadzeniu USB. Oczywiscie mozesz tez na stale podciagnac nozke USB DP do +, ale wowczas za kazdym razem gdy polaczysz plytke z komputerem za pomoca USB, Windows pokaze komunikat ze zostalo podlaczone nowe urzadzenie do USB, a moze byc to denereujace w przypadku gdy USB uzywasz tylko do zasilania płytki :)
    wujo17
    Level 12  
    No OK, ale podczas programowania procka nie moge przeciez zmieniac sobie stanu jakiegos pinu procka.

Chodzi mi o to czy zeby programowac przez USB za pomoca SAM-BA Bootloader DP musi byc podciagniety do zasilania?

Nie mam zamiaru uzywac USB do komunikacji z kompem, tylko i wylacznie do programowania.
    _Matik_
    Level 19  
    Samo zlacze USB to kwestia podpiecia USBDP USBDM i GND do gniazda USB. Przy czym nalezy podpiac rezystor podciagajacy do VCC na pinie USBDP (moze byc z 10k).

Sam proces wejscia w tryb programowania przez USB jest delikatnie mowiac popieprzony i napewno Adam Ci go wyluska bo mu nie dziala JTAG na porcie rownoleglym ;D;D;D.
    wujo17
    Level 12  
    _Matik_ wrote:
    Samo zlacze USB to kwestia podpiecia USBDP USBDM i GND do gniazda USB. Przy czym nalezy podpiac rezystor podciagajacy do VCC na pinie USBDP (moze byc z 10k).

Zrobilem tak jak napisales no i jest problem. Po podlaczeniu do kompa dzieja sie dziwne rzeczy. Albo wyskakuje blue screen, albo przestaja dzialac inne urzadzenia podpiete pod usb i klawiatura. Sprawdzalem na innym komputerze, troche starszym i tam sie nic nie dzieje (nie wykrywa zadnego urzadzenia USB) ale za to gniazdo bardzo grzeje sie po podlaczeniu.

Teraz tak sie zastanawiam ze moze zle podlaczylem piny gniazda. Gniazdo ktorego uzylem to:
    http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=usb-b&idp=1
    to w srodku.

Poniewaz nie ma w pdf'ie ani nigdzie indziej informacji dotyczacych ktory pin za co odpowiada przyjalem ze

1 - +5V
    2 - USBDN
    3 - USBDP
    4 - GND

tak jak w innych gniazdach.
    Moze tutaj jest blad (zamienione ktores piny)?
    wujo17
    Level 12  
    Ok, chyba juz wiem co zrabalem. Zrobilem zlego footprinta i przez to zostaly zamienione ze soba piny odpowiednio: GND z USBDN oraz USBDP z +5V. O ile o ta pierwsza pare raczej sie nie martwie, to z ta druga nie jestem pewien.

Jak myslicie moglo sie cos stac prockowi po podlaczeniu na wejscie USB DP procesora 5V?

Mam nadzieje ze nie, zaraz bede przelutowywal i powinno sie okazac.
    wujo17
    Level 12  
    Zamienilem piny i jest chyba lepiej ale i tak jest problem.

Po podlaczeniu do kompa wyskakuje komunikat ze znaleziono nowe urzadzenie USB, ale po chwili pojawia sie chmurka z informacja ze "Jedno z urzadzen USB podlaczonych do tego komputera ma awarie... " itd.

To chyba nie jest normalne?

Poza tym po wlaczeniu SAM-BA nie wykrywa ona polaczenia USB, sa do wyboru tylko COM'y.

No i teraz zastanawiam sie czy procek przypadkiem nie padl. A tak poza tym to jeszcze kombinowalem z J-TAGiem, tez z kiepskimi skutkami, ale np. H-JTAG wykrywa procesor i wyswietla poprawne jego IP0x3F0F0F0F czy jakos tak. Mozliwe ze procek jest padniety a pomimo tego H-JTAG wykrywa go?
    megao
    Level 24  
    wujo17 wrote:
    Mozliwe ze procek jest padniety a pomimo tego H-JTAG wykrywa go?
    Te które mi padły nie były w ogóle widziane przez H-JTAG.
    pgp
    Level 19  
    Może padł tylko układ obsługi USB...