Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora WS354. Słychać brum w głośniku.

dsrecordss 05 Kwi 2007 15:10 870 6
  • #1 05 Kwi 2007 15:10
    dsrecordss
    Poziom 18  

    Witam,
    Mam dziwną przypadłość w aktualnie serwisowanej diorze. Kupiłem ją za 4zł na złomie w nieco kiepskim stanie ale już gra. Problem polega na tym że jeśli podłączę głośniki przed włączeniem zasilania wzmacniacza to żarówka włączona w szereg z trafem się świeci i w głośniku jest brum a jeśli podłączę głośnik po włączeniu wzmaka to wszystko gra a żarówka ledwo się żarzy co wskazywało by na to że wszystko jest ok. Macie jakieś pomysły co może być tego przyczyną?

    0 6
  • #2 05 Kwi 2007 15:26
    h jaworski
    Specjalista AGD

    Wzmacniacz w chwili włączenia ma duży pobór dlatego może się zapalać żarówka , sprawdź czy po włączeniu masz 0v na wyjściu głośnikowym sprawdź dźwięk na słuchawkach i jak będzie dobrze to sprawdź normalnie na głośniku beż żarówki

    0
  • #3 05 Kwi 2007 15:57
    dsrecordss
    Poziom 18  

    Witam,
    No normalnie żarówka błyska. Z podłączonymi głośnikami po włączeniu na wyjściu jest 2,3V i żarówka świeci się stale, a przy włączeniu bez i późniejszym podłączeniu tych głośników jest 0V.

    Dodano po 12 [minuty]:

    mógłbym to rozwiązać opóźnionym dołączaniem głośników ale wybitnie mi sie nie chce go tam montować;)

    0
  • #4 05 Kwi 2007 16:24
    dybas
    Poziom 37  

    Wzmacniacz nie równoważy się w stanie dynamicznym...że tak powiem.
    Sprawdź może tranzystory wzmacniaczy różnicowych (T701,T709 a w drugim
    kanale to będą T702,T710) Źródełko prądowe jest ciut rozbudowane, być
    może trzeba będzie głębiej poszukać. A w jakim stanie była końcówka mocy,
    jak zacząłeś reanimację? Mocno była walnięta?
    Swoją drogą nie masz czego żałować. Za taką cenę też bym kupił, chociaż
    jeden taki już mam!

    0
  • #5 05 Kwi 2007 16:58
    dsrecordss
    Poziom 18  

    Walnięty był 2N6491 w jednym kanale i w tym samym BD140. Był w dostyć kiepskim stanie mechanicznym ale już całość wyczyściłem i pomalowałem pokrywę lakierem czarny mat i wygląda całość jak nowy więc chyba warto było:P

    0
  • #6 05 Kwi 2007 17:20
    dybas
    Poziom 37  

    Tak przypuszczałem. Uszkodzenie tranzystora mocy powoduje, że połówka
    zasilania dostaje się na tranzystory sterujące, oraz wzmacniacz różnicowy.

    0
  • #7 05 Kwi 2007 23:16
    dsrecordss
    Poziom 18  

    Poddaje sie. Jutro jade do elektronicznego kupić komplet tranzystorów małej mocy do całej końcówki mocy;)
    pozdrawiam

    0