Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

XP Pro podczas bootowania gaśnie monitor i komp zawiesza się

fortek 05 Apr 2007 16:39 1586 6
  • #1
    fortek
    Level 11  
    Witam.
    Mam następujący problem z Windows'em XP Pro.
    "Windows XP" bootuje, po czym gasną diody na klawiaturze oraz monitor i w takim stanie komputer pozostaje. Świeci się jedynie dioda zasilania na obudowie, komputer nie reaguje na nic.
    Przy próbie uruchomienia systemu w dowolnym trybie awaryjnym występuje ten sam problem.
    Nie było mnie przez pewien czas w domu.
    Po powrocie zastałem taką sytuację - oczywiście "nikt nic nie ruszał".
    Takie rzeczy zazwyczaj same się robią :/
    Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem byłbym wdzięczny za pomoc, ewentualnie proszę o info jak (jeśli jest to możliwe) przeinstalować xp z minimalną utratą danych systemowych.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    Venom007
    Level 27  
    Witam ja bym proponowal zrobic naprawe win. wkladamy plytke do pc uruchomiamy instalator XP i zamiast formatowac dysk i instalowac na nowo wina trzeba nacisnac "R" wszystko jest napisane w oknach instalatora napewno sobie Kolega poradzi, nie wiem czy sa inne sposoby naprawienia tego, mozna jeszcze nacisnac "F8" zaraz po zakonczeniu zczytywania z biosu (mozna kilkac pare razy) i sprubowac innych trybow awaryjnych i "uzyj ostatniej dobrej konfiguracji" moze cos pomoze pozdrawiam
  • #3
    Cichy666
    Level 20  
    Witam, możesz też sprawdzić płytę główną pod kątem "wybrzuszonych" kondensatorów przy gnieździe procesora. Pozdrawiam
  • #4
    fortek
    Level 11  
    - Wszystkie kondensatory na płycie gł. wyglądają ok.
    - z konsoli odzyskiwania poza check disk'iem wykonywany był
    ponowny expand explorer.exe oraz kernel32.dll
    Sytuacja nie zmienia się :(
  • #5
    Cichy666
    Level 20  
    Sprawdzałeś napięcie z zasilacza?
  • #6
    fortek
    Level 11  
    Zamieniłem dysk systemowy z dyskiem syst. z bliźniaczej jednostki. Ruszyło, sprzęt jest ok.
    Co można zrobić z systemem poza wywaleniem go z dysku?
  • #7
    TomaszS
    Level 12  
    Witam.
    Miałem taki problem i szczerze nie wiem z czego on dokładnie wynika. Podejrzewam że jest to problem z właściwymi ustawieniami dysków twardych i kontrolerów. ( master i slave ).
    W każdym razie u mnie pomogło uruchomienie sytemu z najmniejszymi ustawieniami dysków. To znaczy w biosie wyłączyłem wszystkie dyski oraz czytniki CD ( dvd i nagrywarkę ) z wyjątkiem tego na którym mam system. Potem uruchomiłem i system ruszył. Gdy sprawdziłem że chodzi to z powrotem włączyłem w biosie pozostałe dyski i czytniki. U mnie to pomogło wszystko ruszyło i pracowało prawidłowo, może więc i u ciebie też zadziała. Życzę powodzenia.
    Pozdrawiam.