Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przestrojenie CB radia na częstotliwość policyjną

Piotrek 81 21 Mar 2004 00:04 73640 111
Altium Designer Computer Controls
    IjeSJot
    Level 27  
    Może w Szczecinie i jest kodowane :) ale w innych miastach długo jeszcze nie będzie :)
    TETRA jest drogim systemem i jej wdrożenie w całym kraju będzie trwało długo :)
    Więc słuchajcie ile możecie poki jeszcze możecie!!! :D
    Pozdrawiam IjeSJot :)
  • Altium Designer Computer Controls
    KW
    Level 21  
    Jarol i spółka nie przestroicie żadnego radyjka na pasmo policyjne czy tam panów niebieskich jak kto woli. Po pierwsze nie uda się podciągnąć tak wysoko obwodów rezonansowych ze względu na indukcyjności i pojemności rozproszenia elementów. Przestrajałem ponad setkę różnych głowic w tym także i lampowych i znam te problemy. Po drugie to łączność nie odbywa się na jednej częstotliwości w obie strony i każda kolejna łączność jest na innych częstotliwościach. Napisali wam inni o systemie TETRA.
    Preskaler
    Level 39  
    Cześć!
    Przeczytałem całą dyskusję i muszę się do niej włączyć, żeby mieć czyste sumienie. Zacznę może od tego (bo zdania są podzielone) że ustawa zabrania używania częstotliwości radiowych nie przewidzianych do użytku powszechnego. Z tego wniosek, że słuchać czegoś poza radiofonią i TV oraz pasmem obywatelskim - nie wolno (zresztą i na tą radiofonię i TV powinniśmy opłacać abonament). Jeśli więc nie wolno a jest taka konieczność, to trzeba bardzo ostrożnie i delikatnie, bo może się tak zdarzyć, że "wpadną goście", zrobią przeszukanie, znajdą sprzęt... no i kłopoty. Teraz jeśli chodzi o częstotliwości. Owszem były takie (172 - 174) póżniej trochę wyżej (zależnie od regionu) teraz górne pasmo. No i te ciekawsze rozmowy są kodowane. żeby można było coś odbierać to można zrobić sprzęt ale niestety jego czułość będzie kiepska i jeśli nawet złapiemy jakąś rozmowę to zwykle będziemy słyszeć tylko jednego korespondenta (zwykle bazę). No ale przy dobrej antenie można coś usłyszeć. Sprzęt fabryczny jest b. czuły i można go nabyć bez większych problemów. Skanery fabryczne też mają słabszą czułość jak "transaiwery" i to ponad 10x. Jeśli miałbym komuś doradzać jakieś rozwiązanie, to proponuję wykonanie bardzo dobrej części p.cz (wysokoczuła, selektywna i z podwójną przemianą) oczywiście z wszelkimi możliwymi demodulatorami i do tego kilka głowic (przełączanych, lu dołączanych) na dowolne pasma. Głowicę TV można wykorzystać ale nie daje ona "oszałamiających" rezultatów (jej zbyt szerokie pasmo).
    Pozdrawiam!
    IjeSJot
    Level 27  
    No namierzyć takiego słuchającego będzie trudno :)
    Nie ma konieczności budować takiego odbiornika ponieważ jest dostępnych wiele Radmorów wycofanych z sieci profesjonalnych ( ja słucham na murzynku i mam bardzo dobry odbiór :) ). Można dobudować prostą syntezę i też będzie dobrze. :)
    Michał Król
    Level 15  
    Racja PRESKALER tylko glowica na konkretne pasmo zapewnia dobrą czulość sam sie przekonałem na paśmie 172-174 korzystając z odbiornika 110-180Mhz krecilem trymerami w koło i albo czulosc na policyjnym albo na lotniczym w końcu osobna antena na 173Mhz + przedwzacniacz na niej jako tako mnie satysfakcjonowalo czesto pozniej słyszałem że wladza ma problemy z uslyszeniem radiowozu na bazowej stacji a ja slyszałem obie strony.Skanery fabryczne te w przystepnych cenach naprawde sa głuche i cudów niema albo kupisz sprzet za pare tysiecy albo zrobisz sam za paredzisiąt złoty. Wtedy mozna mówić o dobrym nasłuchu.
  • Altium Designer Computer Controls
    Piter K.
    Level 23  
    to dziwne ale wiele postow mowi o lacznosci trunkingowej kiedy cala znakomita wiekszosc polskiej policji nadaje jeszcze na starych czestosciach.ja sluchalem na ubc120xlt on ma na tej czestosci okolo0,5mikrowolta czulosci i to naprawde wystarcza moj odbiornik"home made"jest na bazie murzynka 3013 i glowicy tv i wiem moze nie z pomiarow ale ze sluchu ze jest czulszy i bardziej selektywny(filtr kwarcowy)-dobre parametry mozna wyciagnac na posredniej.co do odbiornikow radiofonicznych to jeszcze raz powiem ze nie zabardzo nadaja sie do nasluchu jakich kolwiek sluzb dlatego ze:posrednia jest zbyt szeroka okolo300KHz,brak blokady i czulosc okolo 10 mikrowoltow badz gorsza...dlatego polecam uzycie jakiegos demobilowego radiotelefonu z odpowiedna glowica(kiedys mialem materialy jak przestroic golwice amator stereo na pasmo 144MHz wiec przy zchowani odpowiednich zasad mozna ja"kopnac"nieco wyzej)ja wiem ze nie bedzie to zadna rewelacja ale w porownaniu np.ze sniezka albo innym gradobiciem bedzie to cos na czym mozna bedzie posluchac czegos ciekawego a nie tylko szumu.mozna zastosowac np.fm315 i inne podobne nawet 318(posrednia10,7MHz)tylko nalezy pamietac ze te fm-y mialy plus na masie a 3001 byly zasilane24V inaczej jest z "murzynami"ale tu nalezy pamietac ze egzeplaze na 300MHz mialy posrednia 21MHz i wymagana bedzie konwersja z 10,7 na 21MHz.co do legalnosci takiego odbiornika to kazdy odbiornik jest legalny :D inaczej jest ze sluchaniem...jak mi powiedzano "jesli przyjdziemy i zobaczymy odbiornik nastrojony na nasze pasmo to nie bedzie tlumaczenia ze nie wiedzialem czy ja nie chcacy,zabieramy odbiornik i procz tego sa jeszcze konsekwecje prawne"moze tylko straszyli nie wiem ale nauczylem sie trzema palcami resetowac skaner no i zawsze mozna"nie chcacy" potracic galke-tylko jak bardzo jesli odbiornik bedzie na zakres 172-174Mhz to co wtedy?
    pozdrawiam!
    wilga05
    Level 16  
    Najprostszą metodą na słuchanie ale tylko samej komendy było ustawienie jakiegos przenośnego badziewnego polskiego radia na 70mhz.Sprawdzone w latach 80/90 w kilkunastu miastach.A pozatym na pasmach policyjnych czy wojskowych czy innych tego typu nienadaje sie konkretnych informacji tylko krótkie komunikaty ew zgłoszenia z terenu
    Piter K.
    Level 23  
    nie mam juz szesnastu lat i pamietam te czasy i zeby uslyszec cos w ten sposob trzeba by bylo mieszkac w samej komendzie ja jednak pozostane przy swoim kakretny odbiornik a nie jakies badziewie,ktore bedzie odbierac wszystko nawet sygnaly z marsa a nie to co trzeba
    Tekiel
    Level 11  
    A kto tam chce słuchac policji zregoly nudzą jakies bzdety jak sprawdzaja personalia gosci zadko trafia sie cos fajowego u mnie w miescie pracują na 173.350 w duplexie (za sprawą jakiegos przemiennika) co do przeszkadzania im w pracy to przewaznie uzywają kodu DTMF do jakiejs organizacji w eterze wiec jak się im cos zacznie mowic to mogą nie usłyszec własnie ze wzgledu na wspomniany kod ....
    ale pasma od 120 mhz do 200 są wypełnione fajowymi instytucjami ....
    najbardziej bawi mnie przypadek zprzed laty ktory to jakis gosc wpakował sie na tgz radiolatarnie lotniska w Wa-wie
    Piter K.
    Level 23  
    przeszkadzanie sluzbom to totalny idiotyzm...a co do sluchania to slucham ich od "paru"lat i wiem ze to co uslysze na tej czestotliwosci nie uslysze na innych(88-108MHz)zestawienie jest pelniejsze kiedy monitoruje sie jescze kilka nastepnych kanalow-pogotowie straz p.i kolej-w ten sposob mamy biezace informacje o przejezdnosci drog,wypadkach,liczbie ofiar,rodzaju obrazen,grozbie wybuchu(paliwa,gazu)procz tego wizyty vip-ow.wiem ze znakomita wiekszosc "smacznych"informacji umyka dzieki telefonji ale nie o to chodzi wystarczy ta mala czesc,ktora do mnie dociera abym mial pojecie o sytuacji w moim miescie i jego okolicach
    Alex99
    Level 11  
    Sluchajcie poradzcie mi cos

Widze ze rozmawiacie tu o skanerach.

Mieszkam sobie w takiej miescinie jak Radom i chcialbym troche sobie posluchac. Poniewaz jestem fanem komunikacji to przede wszystkim zalezy mi na podsluchiwaniu :
    152,0625 Autobusy
    150,325 PKP

oczywiscie nie mam nic przeciwko temu aby sobie posluchac sluzb miejskich .
    169,100 Pogotowie
    173,350 Policja Radom
    173,450 Policja Radom

Co mi radzicie. Czy lepiej kupic jakis skaner, CB ?
    Albo lepiej cos zbudowac samemu. Jesli zbudowac to powiedzcie czy da sie cos dobrego zmontoawc samemu za nieduze pieniadze.
    Prosze podajcie wtedy namiary na jakies schematy, albo opisy

moj adres : cb-amat(malpa)o2.pl

Dzieki za wszystko.
    Piter K.
    Level 23  
    wiesz z tymi czestotliwosciami to o pare z duzo...ale dobrze jaki scanner ja zaczynalem od unidena ubc 120xlt szybki no i nie taki drogi okolo600zl w sklepie ale uzywany mozna kupic za jakies 400-500 zl a jak zrobic cos takiego czytaj posty to sie dowiesz,poza tym jesli cb to jak chesz sluchac na tym sluzb(chyba ze z konwersja)?a i jeszcze jest maycom bodajze h100 pracuje od 66 do 470 MHz i tez ma AM i kosztuje jakies 300zl wiecej znajdziez na allegro
    Alex99
    Level 11  
    A powiedz mi ktory warto nabyc ?
    Ktory ma wiecej mozliwosci albo ktory jest bardziej stabilny
    Cos musi je odrozniac skoro jeden chodzi po 300 zl a drugi po 600 zl

A co do cb. Mozna kupic jakies radyjko na ktorym dalo by sie odpalic i CB
    i posluchac sluzb ?

A co z tymi skladakami o ktorych tyi inny pisali w postach powyzej ?
    Jest jakis skuteczny skaner? Jakies schematy.
    Poniewaz jestem milosnikiem komunikacji to przezde wszystkim zalezalo bi mi na sluchaniu autobusow i pkp.
    Oczywiscie innymi sluzbami nie pogardze.

Dzieki
    Piter K.
    Level 23  
    zastanow sie czego chcesz sluchac jesli wszystkiego to musisz miec okolo 2000zl w kieszeni a jakie sa roznice miedzy ubc 120xlt a h100,uniden to najszybszy skaner na rynku 300 kanalow na sekunde 100 pamieci w 10 bankach zakresy czestotliwosci 66-88(dziura)108-174(dzura)406-512MHz emisja AM tylko w zakresie 108-137MHz-czulosci to przy FM okolo0,5 mikroVolta a przy AM 1.jesli chodzi o h100 jest wolniejszy nie wiem ile ma pamieci i w ilu bankach jak napisalem pracuje od 66 do 470 ale nie mam pojecia czy ma "dziury" i jakie moze je miec nie mniej jednak zlapiesz na nim wszystko co moze zainteresowac poczatkujacego nasluchowca jednak pamietaj ze sa to najtansze urzadzenia na rynku i nie spodziewaj sie po nich wyczynowych parametrow-predkosc skanowania to nie wszystko...w tym przypadku musisz sam zastanowic sie co Ci jest potrzebne-ja zastanawiam sie nad kupnem icom r10 koszt okolo1700zl praca all mode(wszystkie emisje procz NAM) od 500KHz 1,3GHz jest bardzo,bardzo wolny ale za te pieniadze to jedyny sprzet o takich parametrach,ktorym mozna sterowac komputerem(w pelni!) no i ma analizator widma-pelnia szczescia...ja mysle ze taki skaner jest Ci nie potrzebny mysle ze bylbys na poczatku zadowolony z ubc 120 xlt-analogiczny uklad to albrecht 65 pamietaj tez zeby przy zakupie skanera z drogiej reki zwrocic uwage czy jest funkcja serch jesli jej nie ma to daj sobie spokoj-taki skaner nie ma przeszukiwania i nie znajdziesz nic nowego(innych czestotliwosci)
    Alex99
    Level 11  
    Powiedz mi jeszcze cos takiego

Czy roznia sie czyms skanery reczne od stacjonarnych ?
    Czy ktores sa lepsze lub gorsze, pomijajac model.
    Chodzi oto czy reczny moze byc rownie skuteczny jak stacjonarny

I co bys powiedzial jesli cos wiesz o takich skanerach ?

A.O.R. 8200 przenosny
    Alinco DJ-X10 przenosny

Commtel
    COM-214, COM-212, przenosne
    COM-106 bazowy

Icomm
    IC-R10
    IC-R5

Czy warto sie ktoryms z nich zainteresowac?

Dzieki za odp.
    Piter K.
    Level 23  
    dobrze... r10 icoma juz troszeczke opisalem aor 8200jest mi znany to tez jest model all mode tylko szybszy i pracuje ponad 2GHz ale i cene ma wyzsza ic r5 o ile sie nie myle to model bez ssb,commteli nie znam i blizsze info na google(ja tak robie)roznica miedzy skanerami stacjonarnymi a reczniakami jest taka ze sprzet stacjonarny(przewozny)nie ma akumulatora i jest zasilany z sieci badz z 12V gabaryty pozwalaja na umieszczenie odpowiedniej ilosci obwodow i filtrow co tez wplywa na cene ale i jakosc...aor3000 w firmie profit 5000zl...jednak sa tacy,ktorzy twierdza ze aor8600 to stacjonarna wersja aor8200 i pod wzgledem w.cz.niczym sie nie roznia-sterowanie kompem jest to samo i kartridge ten sam wchodzi...ja jednak uwazam ze w wiekszosci przypadkow stacjonarne sa lepsze chocby same gniazda antenowe juz nie BNC tylko typu N.wiesz trudno rozpisywac sie na ten temat bo skanerow jest cala masa-jesli masz odpowiedna ilosc kaski to polecam icom r20 albo aor 8200 mk3(aor8600 mk3) dj x10 tez jest nie glupi ale slyszalem opinje ze jest nie selektywny-ja nie mam wyrobionego pogladu.za male pienadze mozna kupic-jesli nie zalezy Ci na dobrej jakosci odbioru fal krotkich-trx200 ma on wbudowany descrumbler itp,itd...wszystko jest na necie i tylko czeka zeby to przeczytac
    IjeSJot
    Level 27  
    Hmmm czy przypadkiem nie zeszliście z tematu ??? :)
    Ja słucham na skanerze ze Świat Radio i jestem zadowolony bo nie mam zbyt dużo kasiorki żeby zaszaleć i kupić fabryczny skaner, a że jestem elektronikiem i sam sobie taki skaner złożyłem to mam przynajmniej satysfakcje...

Pozdrawiam IjeSJot.
    ZAHYR
    Level 32  
    a macie schemat jakiegos odbiornika, jak najprostszego i najtanszego ??? bo dla mnie te 300 zł to o wieele za duzo :/ nie wiem czy bym na to max 50 zł uzbierał... :/, nie musi byc to jakis szerokopasmowy, wystarczy zeby odbieral te 172-174 ... no moze i okolo 160 :D Jak cos takiego macie to podeslijcie :)
    Piter K.
    Level 23  
    no taaak wiedzialem ale pytano to odpowiedzalem...wiem ze temat nie traktuje jaki skaner tylko cestotliwosc i wiadomo jaka :) mozesz zrobic konwersje z 34MHz na 10,7 i podlaczyc glowice tv do posredniej wlasnie 10,7 i przestrajac ja napieciowo(bez syntezy)-wtedy mial bys odbiornik szerokopasmowy tylko problem ze strojeniem... ale to wlasnie jest zabawa...jak pisalem przerobienie popularnego odbiornika na odpowiedni sprzet nasluchowy to nie prosta sprawa...(blokada sumow,odpowiedni przdwzmacniacz m.cz. i"szerokosc"posredniej-najlepiej 25KHz)wiec lepiej adoptowac stary,profesjonalny radiotelefon i dorobic mu odpowiednia glowice-taki przestrajany konwerter-zamiast pojemnosci stalej dajemy zmienna np.warikap i przestrajamy napieciem za pomoca helipota,to jest tylko dwa mega i nie potrzeba przestrajac obwodow wejsciowych.konwerter oblicza sie na 173MHZ czyli srodkowa czestotliwosc generatora(vfo)ma byc o 10,7 mniej lub wiecej-albo 162,3 albo183.7 do tego przydal by sie wzmacniacz w.cz na 10,7(po konwersji przed filtrem kwarcowym)-co wiecej potrzeba-no wiem schemat i sposob nawiniecia cewek...szukajcie :)
    Alan
    Level 27  
    Czy ktos sie o orientuje czy Policja drogowa we Wroclawiu pracujaca w EDACS uzywa podsystemu APCO lub innego ?.
    _Ho_in:)ka_
    Level 15  
    Z tego co mi wiadomo to używa... Poza tym 4 komendy działają w systemie trankingowym TETRA i oczywiście całe MZK :) Mało ważne rozmowy są chyba dalej prowadzone na zwykłych FM-owych kanałach
    Alan
    Level 27  
    _Ho_in:)ka_ wrote:
    Z tego co mi wiadomo to używa... Poza tym 4 komendy działają w systemie trankingowym TETRA i oczywiście całe MZK :) Mało ważne rozmowy są chyba dalej prowadzone na zwykłych FM-owych kanałach

Orientujesz sie czy w EDACSIE uzywaja APCO czy AEGIS (drogowka)?.

Z MZK to faktycznie :D

Pozdrawiam.
    zxc
    Level 11  
    na vhf policyjnym nic ciekawego niema.

na uhf za to jest ciekawie,
    tylko ża jest edacs i tetra.

do złamania edacsa trzeba mieć specjalny skaner lub 2 zwykłe skanery ze złaczem do komputera + komputer.

do złamania tetry trzeba mieć bardzo dużo pieniędzy....
    Piter K.
    Level 23  
    ok.u mnie jest VHF i mam fajnie(bardzo wiele informacii-wyrzucilem TV).jak miałem ubc120xlt przy dobrej propagacji słuchalem EDACS z Warszawy,niestety trochę palec bolał...(jeśli wiadomo o co chodzi :) ) a jesli chodzi o TETRA tak wiem...(niestety to tak jak GSM,emisja znana tylko klucz....)-podam link na temat TETRA i wielu innych transmisji cyfrowych(tajnych), po przesłuchaniu pewnych materiałów będzie wiadomo co gdzie jest...no i są scanner-y on line(te policyjne też-z całego świata-anglojęzycznego) http://www.tetrascanner.com/
    Pozdrawiam i życzę VHF-u(nie wszyscy maja tak dobrze jak ja,a szkoda!)
    Piter
    User removed account
    User removed account  
    rejas
    Level 14  
    ja mam radiotelefon ALINCO DJ-1400 i co najlepsze dostroiłem sobie to radio, że moge słuchać nawet policyjnych ericssonów. u mnie w Rawiczu policja działa na 173.150
    wolu
    Level 12  
    Ja niestety nie posiadam skanera, ale aby móc odbierać pilotów i czasem policje wystarcza mi zwykły magnetowid. Może już słyszeliście o tym patencie a może nie ... trick polega na podłączeniu słuchawek (lub wzmacniacza, komputera itp.) do wyjścia Video w magnetowicie. Można to zrobić także na zwykłym telewizorze (używając euro złącza).
    Krótko mówiąc obraz tv nadawany jest w modulacji AM, podobnie jak rozmowy pilotów z wierzą kontrolną itp. Wystarczy dostroić wideo (telewizor) używając funkcji ręcznego strojenia do odpowiedniej częstotliwości ...
    patnet
    Level 15  
    witam sorki za odkopywanie sstarego tematu ale szukam jakiegos odbiornika na czestotliwosc 172.200mhz jesli ktos by mial cos takiego w miare tanio to jestem zainteresowany zakupem jak cos to prosze pisac na maila patnet(malpa)poczta.fm

temat nie aktualny kupilem juz odbiornik :)
    IjeSJot
    Level 27  
    Akurat trudno bedzie z takim odbiornikiem....
    Spruboj cos zaadaptowac lub poprostu zbuduj jakies urzadzenie. Goraco polecam skaner z Świata Radio - udane urzadzenie, najnowsza wersja ma mozliwosc sterowania z komputera.
    Kontakt z autorem znajdziesz w tym temacie na forum.

Pozdrawiam IjeSJot.
    MakroSerwis
    Moderator of Cars
    Witam!
    Na prawdę nie rozumiem, co może być ciekawego w krótkich i powtarzających się komunikatach policyjnych, żeby wydawać na to urządzenie 300 złotych. Możliwe jest przestrojenie radioodbiornika na to pasmo, ale jego mała selektywność może być problemem. Za trzy stówy można kupić Alana 87 z anteną i posłuchać dalekich krajów z mobila, lub dowiedzieć się, za którym krzakiem stoją misie z suszarą. Policja tego nie powie.