Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwne zachowanie instalacji z różnicówką

rafek13 06 Kwi 2007 21:49 3211 18
  • #1 06 Kwi 2007 21:49
    rafek13
    Poziom 2  

    Witam, mam następujący problem:

    Jakiś czas temu zainstalowałem pojemnościowy ogrzewacz wody i jak go włączyłem poraz pierwszy było OK. Później włączyłem go po tygodniu i okazało się że wyłączało zabezpiecznie różnicowe ale nie odrazu tylko np. po godzinie lub 2h grzania wody. Potem np jak włączyłem śiwatło na dworze to też wywaliło, albo jak suszarkę w łazience. aLE dziwne bo nie dzieje się tak odrazu tylko jak popracuje jakiś czas, np 1h. Wówczas wyłączę bezpiecznik 16A, włączę różnicówkę i odłączę bojler i jest OK. Później włączę bezpiecznik 16A i bojler podłączę i jest OK. I taka zabwa w ciociu babkę.
    Teraz trochę o instalacji. Różnicówka jest 3f odrazu za licznikiem i potem jest dwie sieci 1f zabezpieczone B16A ( je nie wyłącza tylko różnicówkę). pozatym są jeszcze dwa zabezp nadprądowe trójfazowe B20A.
    Dodam jeszcze , że różnicówka jest firmy Shrack 25 A Iróż=30mA.

    Dzięki za wszelkie rady, uwagi i pomoc.

    0 18
  • #2 06 Kwi 2007 22:44
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze

    Pierwsze pytanie czy instalacja jest prawidłowa to jest TNS. Po drugie czy nie jest gdzieś zalana. A najprawdopodobniej to grzałka w podgrzewaczu jest uszkodzona (ma upływność do obudowy) Podłącz do gniazda do którego jest włączony podgrzewacz za miast niego inne duże obciążenie i zobacz co się będzie działo. Różnicówka reaguje na prąd upływnościowy (do uziemienia) i jeśli przekroczy 50 do 100% prądu znamionowego różnicówki to wyłącza. Prądy upływnościowe występują zawsze bo izolacja nie jest idealna (ma wartość skończoną) i się sumują z całej instalacji i odbiorników za różnicówką. Jeśli instalacja jest zbyt rozległa to też może być przyczyną i w takim wypadku powinna być podzielona i zastosowana większa ilość różnicówek. A najszybciej można wykryć przyczynę robiąc pomiary rezystancji izolacji.
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 06 Kwi 2007 23:09
    rafek13
    Poziom 2  

    Witam, dzięki za te porady i właśnie najbardziej podejrzewam ten podgrzewacz. Instalacja dział już 10 lat w tym układzie i było wszystko OK do czasu podłączenia ogrzewacza.

    0
  • #4 06 Kwi 2007 23:23
    G.A.P.A
    Poziom 16  

    Witam
    Taka jak kolega Rysio4001 mówił najbardziej prawdopodobne że wywala różnicówke przez zbyt duże prądy upływowe w podgrzewaczu. Choż jeżeli w tym samym obwodzie co podgrzewacz jest podłączone inne urządzienie to może ono powoduje takie efekty. Ale jeżeli mówisz że instalacja działała 10 bez problemów to raczej to wina podgrzewacza
    Pozdrawiam

    0
  • #5 06 Kwi 2007 23:25
    zbyszek_
    Poziom 26  

    To że działa 10 lat to jeszcze o niczym nie świadczy.Pomiary elektryczne należy wykonywać co 5 lat i gdyby były wykonane to wszystko by wyszło na jaw.Musi być jakaś upływność, albo w instalacji, albo w którymś odbiorniku.Najprawdopodobniej jest uszkodzony bojler.Pozdro

    0
  • #6 07 Kwi 2007 11:08
    zwora
    Poziom 18  

    Witam

    Niekoniecznie musi byc cos uszkodzone. Niektore urzadzenia maja po prostu taka nature, iz w normalnych warunkach pracy maja jakis tam prad uplywu (w zasadzie wszystkie maja, bo nie ma izolacji o nieskonczenie duzej rezystancji, ale chodzi o prady uplywu o wiekszych wartosciach) . Dotyczy to w szczegolnosci bojlerow, lodowek i innych urzadzen kuchennych. Moglo sie to wszystko po prostu zsumowac i dlatego wywala. Tym bardziej, ze wywaladopiero po dlugim czasie, a wiec uplyw nie jest duzy (na pewno duzo ponizej znamionowego pradu zadzialania roznicowki - bo inaczej wylaczylo by w czasie mniejszym niz 200ms). Moja rada jest taka - musisz zrezygnowac z roznicowki trojfazowej i jedna faze puscic bez roznicowki, lub przez roznicowke o wiekszym pradzie zadzialania. Albo zastosowac wieksza roznicowke trojfazowa (np. 100mA), a tam gdzie konieczna jest dodatkowa ochrona przed dotykiem posrednim zamontowac dodatkowo roznicowke 30mA. Pozdrawiam

    0
  • #7 07 Kwi 2007 11:40
    G.A.P.A
    Poziom 16  

    To że pomiart trzeba wykonywać co 5 lat to wiem. Ale jeżeli do czasu zainstalowania podgrzewacza było wszystko ok i nagle dzieją się takie rzeczy to jest to dziwny zbieg okoliczności że nagle coś się stało z instalacją. Raczej będzie to związene z podgrzewacze. A i nie twierdze że pomiary nie są ważne ;)
    Pozdrawiam

    0
  • #8 07 Kwi 2007 19:56
    zbyszek_
    Poziom 26  

    Ale pomiary dotyczą instalacji i zainstalowanych odbiorników.Wykonanie ich b.szybko zlokalizuje ci usterkę.Pozdro

    0
  • #9 08 Kwi 2007 10:25
    wola
    Poziom 26  

    Kontrola instalacji jak najbardziej Jak jest rozległa, to rozdzielenie na więcej RCD.Osobiście odradzam stosowanie RCD powyżej 30mA, jeśli jej zastosowaniem ma być ochrona przed porażeniem.Dodałbym jeszcze jeden czynnk;może podczas grzania wody,jej ciśnienie wzrasta i powoduje "łzawienie "przy termostacie.
    Pozdrawiam wszystkich w ten Świąteczny Dzień

    0
  • #10 09 Kwi 2007 21:19
    Mikrus2
    Poziom 11  

    Witam. Sprawdzić czy pod obudową gdzieś się nie poci na złączkach i to w momencie grzania lub czy grzałka się nie rozszczelniła bo ona jest w plastykowej obudowie.

    0
  • #11 09 Kwi 2007 21:26
    Aleksander_01
    Poziom 39  

    Mikrus2 napisał:
    Witam. Sprawdzić czy pod obudową gdzieś się nie poci na złączkach i to w momencie grzania lub czy grzałka się nie rozszczelniła bo ona jest w plastykowej obudowie.

    Witam.
    Zgadzam się całkowicie. Gdy mieszkałem u teściów miałem dokładnie taki przypadek. Sprawdź koniecznie.
    Pozdrawiam

    0
  • #12 10 Kwi 2007 14:16
    rafek13
    Poziom 2  

    Witam Wszystkich,

    Znalazłem przyczynę takiego zachowania. Otóż miałem spaloną płytkę w subwooferze od kina domowego, a zasialnie do niego było podłączone. Natomiast sam subwoofer nie działał. Jak go odłączyłem od sieci to od soboty jest wszystko OK, już nie wyłącza różnicówki przy włączonym ogrzewaczu wody. Tak więc jednak gdzieś ta upłynność była. Dodam jeszcze tylko, że o uszkodzeniu subwoofera dowiedziałem się przypadkiem , poprostu coś mi tak nie grało to wszystko jak suchalem muzyki.

    Dzięki wszystkim za wszelkie rady i pomoc w rozwiązniu tej zagadki.

    Pozdrawiam :D:D:D:D

    0
  • #13 10 Kwi 2007 20:30
    ANDYW6
    Poziom 24  

    A czy subwoofer był podłączony do gniazdka z bolcem?Czy płytka mogła mieć upływność do ziemi?

    0
  • #14 10 Kwi 2007 22:08
    zbyszek_
    Poziom 26  

    Jeżeli nie masz czym wykonac pomiarów to najlepsza rada jest wyłączenie wszystkich odbiorników, następnie ich włączanie - po kolei.Który nie spełnia warunków to różnicówka wywali.Oczywiście zakładam że sama instalacja jest w pełni sprawna.Pozdro

    0
  • #15 10 Kwi 2007 23:07
    bonanza
    Spec od Falowników

    ANDYW6 napisał:
    A czy subwoofer był podłączony do gniazdka z bolcem?Czy płytka mogła mieć upływność do ziemi?

    Wystarczy masa (ekran kabelka) podłączona do radia, a radio do anteny zewnęrznej i upływ do ziemi zapewniony.

    0
  • #16 10 Kwi 2007 23:45
    kanecki
    Poziom 11  

    Zmierzyłbym jeszcze czy sam RCD dziala w poprawnym "czasie" i do tego rezystancje uziemienia głównego Czy jest zgodna z norma przewidzianą dla Twojego systemu uziemienia... ale to tak dla wlasnej informacji - jesli wszystko wróciło do życia...

    0
  • #17 12 Kwi 2007 14:06
    rafek13
    Poziom 2  

    ANDYW6 napisał:
    A czy subwoofer był podłączony do gniazdka z bolcem?Czy płytka mogła mieć upływność do ziemi?


    Tak dokładnie, subwoofer był podłączony do gniazdka z bolcem i jego wtyczka jest do tego oryginalnie przystosowana

    0
  • #18 13 Kwi 2007 14:37
    sp5wcx
    Poziom 33  

    Może być tak, że wcale nie rozwiązałeś problemu. Założyć należyteż taki scenariusz, że bojler nadal ma upływność, a odłączając subwofer zmniejszyłeś tylko łączny prąd upływowy tuż poniżej progu zadziałania RCD. Powiedzmy bojlerem "uciekało" Ci do Ziemi 15mA, poprzez filtr sieciowy subwofera (kondensatory) 5mA co łącznie dawało 20 mA (choć dokładnie to te prądy należało by zsumować geometrycznie a nie algebraicznie). Załóżmy że Twój RCD działał już przy 18mA, tak więc włączenie bojlera powodowało wywalanie RCD. Odłączając subwofer zmniejszyłeś prąd upływu do wartości 15mA, na który już RCD nie reaguje (czułość założyliśmy 18 mA). Ale nie oznacza to przecież wcale że raptem wszystko wróciło do normy, bo możesz mieć nadal upływność na bojlerze.

    0
  • #19 14 Kwi 2007 11:24
    zwora
    Poziom 18  

    No ale czym tu sie przejmowac. W RCD chodzi o to, by byla dodatkowa ochrona przed dotykiem posrednim (30mA), przed pozarem (500mA) i aby zapewnic odpowiedni czas wylaczenia, gdy impedancja petli zwarcia jest zbyt duza, w stosunku do maksymalnych wartosci dla zabezpieczen nadpradowych (rozne wartosci w zaleznosci od konkretnego przypadku). Ale RCD nie moze byc zbyt czule dla danego obwodu, aby nie wylaczalo w czasie normalnej, bezawaryjnej pracy. Skoro nie wylacza, to jest wszystko w porzadku, a nawet w takiej sytuacji bezpieczenstwo jest na wyzszym poziomie, bo w razie zwarcia, obwod bedzie wylaczony szybciej, niz przy malym uplywie. Wiec do czasu zainstalowania innych urzadzen, majacych uplyw, ktorego dodanie do obecnego mogloby wyzwalac RCD, mozna o problemie zapomniec. Pozdrawiam

    0