Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tosca 303 - szybkie pytanie...

Piquś 06 Oct 2003 02:50 2163 9
    Piquś
    Level 18  
    Witam!
    Czy po przełączeniu źródła sygnału w Tosce 303 np. na magnetofon diody z radia (zero, sygnał, stereo) powinny się dalej świecić? Podobnie z diodą stereo - nawet przy pracy mono (przełącznik w pozycji mono, w głośnikach również mono słychać) dioda stereo dalej się świeci, oczywiście tylko przy odpowiednim poziomie sygnału. ;) Ponoć kumpel też tak miał, ale trochę to nienaturalne w amplitunerach...

Pozdrawiam,
    Piquś
    music
    Level 28  
    Nawet jak przełączysz na inne źródło sygnału to i tak tuner jest dalej zasilany więc diody się świecą, a co do włącznika stereo to w tym amplitunerze zwierane są nim tylko oba kanały. Ze stereodekodera wychodzi dalej sygnał stereo.Można to przerobić. Tylko po co?
    Piquś
    Level 18  
    Dzięki za odpowiedź! Nie chcę tego oczywiście przerabiać, ale zachowanie co najmniej dziwne, jak na amplituner (do tego polski ;) ). Dziwiło mnie to trochę, bo kolega też tak miał. Mimo wszystko myślałem, że to jakaś usterka... Dzięki za wyprowadzenie mnie "z błędu". :D

Pozdrawiam,
    Piquś
    kdom
    Level 14  
    przerobić warto,ponieważ przy słabym sygnale na stereo nie da się słuchać.
    kaem
    Level 28  
    kdom wrote:
    przerobić warto,ponieważ przy słabym sygnale na stereo nie da się słuchać.

Spokojnie. Może i warto z kilku względów, ale akurat nie z przyczyn dźwiękowych! Jest przeze mnie sprawdzone, że zwarcie kanałów stereofonicznych odbiornika daje taki sam efekt jak zablokowanie dekodera - nawet przy słabym sygnale i szumach. Wynika to z zasady systemu MPX, bo szum na stereo bierze się z demodulacji sygnałów o częstotliwościach ponadakustycznych (znaczne poszerzenie pasma przenoszenia), w których to sygnałach zawarty jest dźwięk różnicowy. Zwierając sygnały obu kanałów, blokujemy cały szum, więc efekt jest ten sam co zablokowanie dekodera w tradycyjnych tunerach i amplitunerach.
    Alberto86
    Level 14  
    Ja jak bym miał taki tuner to bym w nim nic nie zmieniał bo to, że diody świecą siecały cczas nikomu chyba nie przeszkadza a poza tym nie ma się co czarować-Tosca to amplituner wymarłej generacji. Tym tunerem nie steruje mikroprocek a jedynie przełącznik zakresów i wejść. Ja osobiście nie szukałbym żadnych przyczyn dlaczego te Ledy świecą.
    music
    Level 28  
    Alberto86 wrote:
    Ja jak bym miał taki tuner to bym w nim nic nie zmieniał bo to, że diody świecą siecały cczas nikomu chyba nie przeszkadza a poza tym nie ma się co czarować-Tosca to amplituner wymarłej generacji. Tym tunerem nie steruje mikroprocek a jedynie przełącznik zakresów i wejść. Ja osobiście nie szukałbym żadnych przyczyn dlaczego te Ledy świecą.

Uważasz, że dyskawalifikuje ten sprzęt jako sprzęt dobry to, że nie steruje nim kontroler???????
    kaem
    Level 28  
    Tutaj są dwie różne sprawy: działający cały czas tuner (bez względu na włączoną funkcję wzmacniacza) i działający cały czas dekoder MPX (bo funkcja MONO dotyczy tylko wzmacniacza w.cz., co moim zdaniem całkowicie wystarcza i jest w 100% równoznaczne z blokadą samego dekodera w większości innych amplitunerów).
    Pierwsza sprawa świadczy moim zdaniem bardzo dobrze o konstrukcji całości - po co odcinać zasilanie od tunera na czas np. odtwarzania magnetofonu, destabilizować termicznie głowicę, skracać żywotność przełączników poprzez przełączanie nimi gałęzi zasilających o znacznych prądach, itp. A jak jest w wieżach segmentowych? Też przecież tuner może pracować cały czas i nikomu to nie przeszkadza. Czymś chyba różni się Tosca od np. Amatora czy Pioniera Stereo. Poza tym, zdaje się że w Tosce są dwie oddzielne płytki: tunera i wzmacniacza... Moim zdaniem Tosca AWS-303 była już sprzętem nieco bardziej zaawansowanym niż typowe plastikowe "radio stereo dla wszystkich" z epoki Gierka.
    Druga sprawa to dekoder i dioda STEREO. I to faktycznie jest trochę kontrowersyjne i z tego akurat Tosca słynęła. Być może po prostu uznano, że separacja płytek tunera i m.cz. narzuca także przejęcie pewnych funkcji od tunera przez wzmacniacz oraz umożliwia dowolność w zaprojektowaniu miejsca na druku dla przełącznika MONO (dodatkowe ścieżki lub kabelki ze switcha do układu UL1621 mogłyby się stać źródłem zakłóceń, a tak robimy prosty mostek w sekcji m.cz. i z punktu widzenia montażu, układ tunera znacznie się upraszcza).
    Jon-X
    Level 28  
    Ale nie czarujmy się, tuner jest źródłem zakłóceń i przesłuchy są, niestety takie są realia a to co dobre w teorii po zderzeniu z praktyką wychodzi tak a nie inaczej.
    Alberto86
    Level 14  
    Ja nie dysktredytuję starego sprzętu za to, że nie ma w nim procków i innych nowinek technicznych ale uważam, że powinne one zostać takie jakie są. Naprawiałem już wiele krajowych odbiorników i wiele osób miało pytania o takie a nie inne zachowanie sprzętu. Odpowiedź jest zazwyczaj taka: 'Ten typ tak ma...'

Dekoder stereo z Tosci jest zbudowany na UL1621. Dekoder można wyłączyć przez podanie masy na 9końcówkę-wyłączenie detektora synchronizmu. Wtedy Led STEREO na 100proc zgaśnie.