Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Soczewka Fresnela

dj witek 09 Apr 2007 00:59 3981 8
    dj witek
    Level 14  
    Witam. Ostatnio bardzo zainteresowałem się ową soczewką bo marzy mi sie oglądac filmy na większym ekranie niestety nie stać mnie na konkretne kino domowe , więc pomyślałem o soczewce fresnela...wiem że po założeniu kartonowego pudła na monitor wraz z soczewką nie uzyskamy dobrej jakości obrazu...jeżeli chodzi o jasność zawsze można podkręcić gamme natomiast chodzi mi o ostrość...podpatrzyłem kilka projektów projektorów na bazie matrycy LCD i przyszło mi jeszcze do głowy żeby może umieścić na samym końcu tego "projektora" obiektyw optyczny którego zadaniem z tego co mi wiadomo jest wyostrzenie obrazu...duże znaczenie ma także na czym wyświetlamy obraz...jak zobaczyłem próbki różnych materiałów na forum lumenlab to naprawde niektóre pateriały piorunującą poprawiają ostrośc obrazu...co myślicie o moich przemyśleniach..czy wogóle to ma jakiś sens ?? czy to kompletny mentlik i nie ma to żadnego sensu ? mile widziane wasze sugestie...jak wiadomo jeszcze znajdują się dwa rodzaje soczewek wersja tańsza wykonana z jakiejś folii która kompletnie zniekształca obraz i wersja droższa wykonana ze stabilnego tworzywa.Czekam na wasze sugestie ;) zarzuce tutaj realne efekty jakie udało mi sie zobaczyć za pomoca samej soczewki.

Moderated By androot:

Przenioslem z Konstrukcje DIY

Pth
    Level 26  
    po pierwsze pomyliłem kategorie, po drugie twoje pomysły sa niemożliwdo zrealizowania bo pmonitor zbyt słabo swieci!

Moderated By androot:

Popraw pisownie

dj witek
    Level 14  
    ciekawe jakby tak dac mocniejszą żarówe do CTR'a...ale do za dużo roboty poza tym nie znam sie na tym zbytnio :/ no nic czekam na dalsze sugestie...moim zdaniem musi się jakoś dac to zrobić...może jakby tak dać jeden obiektyw przed soczewką fresnela dla skupienia światła ? no i jedną za...ciekawe...

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Jak ktoś by wiedział gdzie można kupić tanio taki obiektyw trójsoczewkowy czy jak to sie tam dokłądnie nazywa...byłbym bardzo wdzięczny...bo nigdzie nie moge znaleźć takiego obiektywu...znalazłem tylko do aparatów foto...aaa no i ogniskowa nie może być mniejsza niż 300 mm

Dodano po 49 [minuty]:

następny pomysł zrodził mi się w głowie a mianowicie żeby przed monitorem dać soczewke skupiającą...ewentualnie przed i za soczewką wstawić szybki...z tego co czytałem poprawi to strumień emitowanego światła...ale czy wreszcie poradzi sobie z ostrością :?:
    Lukasszz
    Level 12  
    Do zwykłego monitora nie wstawisz większej "żarówki", bo sam ten monitor jest już jedną wielką żarówką.
    O ile mi wiadomo to tego typu tanimi soczewkami Fresnela nie osiągniesz dobrych efektów, na zwykłym monitorze.
    dj witek
    Level 14  
    Wiadomo że nie uzyskam efektów HD ale chodzi o efekty realne, jak najlepsze przy jak najniższym koszcie...wiem że monitor ma słabą żarówe...ale po dostrojeniu gammy jasności i kontrastu w monitorze + np. pomalowanie ekranu białą farbą akrylową która poprawia wyświatlany obraz aż o 30 %...no i właśnie zastanawia mnie co zrobic żeby dać soczewce więcej światła...ciekawe czy ta soczewka skupiająca+ 2 szybki dały by rade....uważam że gra jest warta świeczki...tylko najgorsze że nie wiem gdzie moge zakupić taki obiektyw od rzutnika...bo u mnie nie ma takiego sklepu :/
    Adrianot
    Level 12  
    W monitorach nie ma żarówek!!! W LCDkach są podświetlacze matryc a w CRT kineskopy. A co do takiego wynalazku to myśle, że troche powiększyć obraz można tylko wkład pracy nie będzie proporcjonalny do efektu.
    dj witek
    Level 14  
    że obraz się da powiększyć to ja wiem tylko obecnie walcze z poprawieniem ostrości...

Dodano po 51 [minuty]:

To jak powie ktoś wreszcie coś sensownego i przydatnego oprócz tego że monitor za słabo świeci ??

odświeżam...z nadzieją że ktoś powie jeszcze coś ciekawego

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
    forestx
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    dj witek wrote:
    To jak powie ktoś wreszcie coś sensownego i przydatnego oprócz tego że monitor za słabo świeci ??
    - coś bardziej sensownego: monitor za słabo świeci. Jeśli wszyscy ci to w kółko powtarzają (oprócz oszustów z aledrogo) to chyba coś w tym jest - nie sądzisz?
    dj witek
    Level 14  
    doskonale wiem że coś w tym jest..bo zawsze brakuje ostrości w tego typu "projektorach" chodzi mi o to żeby pokombinować jak poprawić tą ostrośc...narazie przyszła mi do głowy soczewka skupiająca+ 2 szybki...tylko chciałbym żeby wypowiedział się tu np jakiś fizyk lub ktoś kto zna sie na rzeczy...czy mój pomysł może w jakiś sposób poprawić wyswietlanie. Dodaje rysunek dla zobrazowania ocb.