Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MXR DISTORTION - prośba o przerobienie schematu na 6 pin

_KUKI_ 10 Apr 2007 10:43 3642 6
    _KUKI_
    Level 11  
    Witam mam problem a mianowicie nie posiadam i raczej nie bede posiadał switcha na 8 pinow i zgłaszam się do was z proźbą
    o przerobienie schematu tak aby przełącznika pomiędzy kanałem czystym a przesterowanym nie było wcale albo zeby był 6 pinowy.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki
  • Helpful post
    tomaszgab
    Level 27  
    Nie 8 pin tylko 9pin.Po pierwsze jeżeli nie chcesz wyłącznika to tam gdzie jest C2 i C3 tam wejście plus masa lutujesz gniazdo.Wyjście jest w środkowej nodze potencjometra R10 plus masa ,lutujesz gniazdo.Po drugie jeżeli chcesz wykorzystać wyłącznik 6pin i aby zapalała ci się dioda to musisz użyć pewnego ciekawego rozwiązania ,jest powszechnie dostępny w innych efektach.
  • Helpful post
    Cameel
    Level 14  
    jesli nie zaczales jezcze skladac, to polecam schematy z tonepad.com wzystkie maja plytje z paroma podstawowymi wyjsciami, ktore mozesz ulosyc pod schemat z przelacznikiem 6pinowym lub 3 pinowym.

http://www.tonepad.com/project.asp?id=2 schemat do distortion+
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic688107.html
    jak okablowac efekt.

to chyba bedzie prostsze rozwiazanie niz przerabianie okablowania z generalguitargadgets
    _KUKI_
    Level 11  
    tomaszgab wrote:
    Po pierwsze jeżeli nie chcesz wyłącznika to tam gdzie jest C2 i C3 tam wejście plus masa lutujesz gniazdo.Wyjście jest w środkowej nodze potencjometra R10 plus masa ,lutujesz gniazdo.Po drugie jeżeli chcesz wykorzystać wyłącznik 6pin i aby zapalała ci się dioda to musisz użyć pewnego ciekawego rozwiązania ,jest powszechnie dostępny w innych efektach.

Czyli tak?: (Wole sie upewnić)

Dzięki za pomoc
    Cameel
    Level 14  
    nie wiem, czy dobrze, ale widze jeden blad.. minus z bateri pusc przez gniazdo wejscia i daj tam jakiegos leda, bo w tej wersji caly czas ciagniesz prad. bateria siadzie po 1 dniu...

polecam jednakj zrobic przelacznik.
    tomaszgab
    Level 27  
    KUKI tak jak narysowałeś.Tak jak mówi poprzednik,przełącznik jest przydatny.Najważniejsze w efektach ,tam gdzie jest bateryjka nie ma wyłącznika zasilania a jest taki patent gdyż jak ty to teraz masz bateryjaka ciągle pobiera prąd i na nie długo wystarczy.A więc gniazdo wejściowe jest stereo i do niego podłączona jest masa i minus zasilania.W momencie jak wkładasz wtyczkę do wejścia efektu następuje połączenie masy z minusem.Jeżeli wyciągniesz wtyczkę -zasilania brak i bateryjka starcza ci na długo.
    _KUKI_
    Level 11  
    Dam włacznik do bateri i diode zeby mi mowila czy jest wlonczony czy nie